Historiallinen tuomio Lontoossa: Tyttärensä sukuelimet silponut nainen tuomittiin – yritti noitua viranomaiset hiljaiseksi

Ensimmäinen tuomio on merkkipaalu silpomisen vastaisessa työssä.EPA
Julkaistu 01.02.2019 21:51

Eevi Kinnunen

eevi.kinnunen@mtv.fi

Ugandalainen nainen todettiin syylliseksi 3-vuotiaan tyttärensä sukuelinten silpomiseen. Hänet voidaan tuomita jopa 14 vuodeksi vankeuteen. Lapsen ghanalaisen isän syytteet hylättiin. 

Lontoossa perjantaina annetusta tuomiosta kertoivat muun muassa brittilehti Guardian ja uutistoimisto Reuters.

Tuomio on viestinten mukaan historiallinen, sillä silpominen on ollut Britanniassa rangaistava teko jo kolmen vuosikymmenen ajan. Aiemmin tuomioiden tueksi on kuitenkin ollut vaikea saada riittävästi näyttöä.

Epäilykset heräsivät sairaalassa

Viranomaiset alkoivat epäillä silpomista, kun vanhemmat toivat verta valuvan tyttärensä sairaalaan kesällä 2017.

37-vuotiaan äidin mukaan tyttö oli satuttanut itsensä, kun tämä oli pudonnut keittiön tasolta. Tyttö taas kertoi viranomaisille, että häntä oli silponut noita. Myöhemmin tytön isoveli lähetti poliisille kirjeen, jossa hän kertoi, että äiti oli viiltänyt tyttöä.

Tutkinnan aikana tapaus sai erikoisia piirteitä, sillä nainen yritti hiljentää viranomaisia erilaisilla "noituuksilla". Poliisi löysi naisen kotoa esimerkiksi 40 jäädytettyä limeä, joiden sisällä oli tutkinnassa olevien ihmisten nimiä ja niiden ohessa viestejä, kuten "Jäädytän suusi". Lisäksi asunnossa oli naudankieliä, joiden sisään oli laitettu nauloja, kertoo Reuters.

Tutkinnassa neljä lääkäriä arvioi, että putoaminen työtasolta ei selitä tytön vammoja, vaan ne ovat tulleet terävästä esineestä, kuten skalpellista.

Tärkeä merkkipaalu silpomisen vastaisessa työssä

Silpomista vastaan työskentelevät aktiivit pitivät perjantaina annettua tuomiota merkittävänä käänteenä. Aiemmat Britannian silpomisoikeudenkäynnit ovat aina päättyneet vapauttaviin tuomioihin.

Reutersin mukaan liki 40 000 tyttöä kärsii silpomisesta vuosittain Isossa-Britanniassa.

Rituaalia perustellaan usein uskonnollisilla tai kulttuuriin liittyvillä syillä, mutta se aiheuttaa fyysistä ja henkistä kärsimystä.

Tuoreimmat aiheesta

Tuomiot