Aloitatko päiväsi kaurapuurolla, ja lounaspöydässä lataat lautasellesi salaattia? Länsimaalaisittain katsottuna syöt terveellisesti. Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Nina Haavisto kertoo, miksi et näennäisesti hyvästä ruokavaliosta huolimatta välttämättä voi hyvin.
Hierojana työskennellyt Nina Haavisto tutustui kiinalaiseen lääketieteeseen 1990-luvulla. Haavisto luuli silloin tietävänsä kaiken olennaisen ravinnosta. Kiinalainen lääketiede kuitenkin lähestyy ravintoasioita tavalla, joka ei ole länsimaalaisille totutuin tapa ajatella ruokaa.
Sittemmin Haavisto on jakanut osaamistaan omalla klinikallaan. Lähtökohtana on se, että oikeanlaisella ravinnolla voi hoitaa mitä tahansa sairautta.
− Lähestyn aina potilaan vaivoja vatsan ja suoliston kautta. Länsimainen lääketiede ei tunne tätä ravinnon aspektia, Haavisto kertoo.
Haaviston vastaanotolle hakeutuvat ihmiset syövät usein terveellisesti − länsimaalaisesta näkökulmasta.
− Useassa tapauksessa käy ilmi, että potilas nauttii juuri niitä ruoka-aineita, jotka tukkivat hänen kehoaan.
Ravintoympyrä uuteen uskoon
Haavisto haastaa potilaansa suhtautumaan ravitsemukseen uudella tavalla. Ihmisten tulisi kuunnella enemmän omaa kehoaan.
Suomalaiset uskovat usein liian sokeasti terveysauktoriteetteihin. Terveellisiksi luokiteltuja ruoka-aineita nautitaan, vaikka ne aiheuttaisivat epämukavan olon.
− Kaurapuuro, tuore salaatti ja maitotuotteet, Haavisto luettelee ruokia, joita moni kuluttaa terveellisyyden nimissä.
Sitä ne länsimaalaisittain ajateltuna ovatkin. Jokainen meistä on silti yksilö. Jos ruokavalio ei edistä hyvinvointia, jotain on vialla.
− Kiinalaisessa lääketieteessä kaikki kulminoituu pernan ja vatsalaukun toimintaan. Perna ei pidä liiallisesta kosteasta ruoasta, kuten raakasalaatista. Myös kylmät ruoka-aineet, kuten maito, rahka ja jäävesi, rasittavat pernan toimintaa ja saattavat siten aiheuttaa terveysongelmia, Haavisto listaa.
On haastavaa uskoa tuosta noin vain, ettei lautasellinen kaurapuuroa aamutuimaan olisi hyväksi.
− Osalle se toki sopii, mutta monelle ei. Kaurapuuro on limaa keräävä ruoka. Jos perna tuottaa liikaa limaa, se kulkeutuu esimerkiksi keuhkoihin aiheuttaen limaisia ysköksiä ja muita keuhkosairauksia. Kauran voi vaihtaa hirssipuuroon, joka vahvistaa pernan ja vatsan omaa aineenvaihduntaa.
Apua moneen vaivaan
Kuva/Nina HaavistoCopyright: MTV Oyj/2010
Haavisto ajaa intensiivisesti asiaansa, vaikka moni suhtautuu yhä vaihtoehtolääketieteeseen skeptisesti.
− Kiinalainen lääketiede perustuu vuosituhansien takaiseen kokemusperäiseen tietoon. On harmillista, ettei sen tehoa pystytä todistamaan tieteellisesti.
Konkreettiset tulokset puhuvat puolestaan. Haavisto itse oli lapsena voimakkaasti allerginen. Oikean ruokavalion myötä hän ei tarvitse enää lainkaan lääkitystä.
− Apua on saatavilla myös perimäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin. Niitä ei voi tietenkään täysin poistaa, mutta oireita voi helpottaa. Perimä ei ole tekosyy voida huonosti.
Haavisto korostaa, että oireilevan ihmisen täytyy olla valmis tekemään elämäntapamuutos.
− Ongelmien taustalla on aina kehon tukos. Kun se puretaan, myös vointi alkaa kohentua, Haavisto lupaa.
Studio55.fi/Jenni Kokkonen