Vanhustenhoivakohun keskeltä itsensä löytäneen Attendo-konsernin kasvu jatkui viime vuonna nimenomaan Suomessa tahkotun liikevaihdon ansiosta.
Kohuyhtiö Attendo julkaisi torstaina viime vuoden tilinpäätöksensä. Se kertoo Pohjoismaissa toimivan konsernin kasvattaneen liikevaihtoaan viime vuonna yli viidenneksen edellisvuodesta. Yhteensä konserni teki 11 miljardin kruunun eli noin 1,1 miljardin euron liikevaihdon.
Suuri osa kasvusta tuli nimenomaan Suomesta, missä Attendo on muiden yksityisten hoivakonsernien kanssa joutunut myrskynsilmään.
Attendo teki Suomessa viime vuonna kokonaisuudessaan noin 465 miljoonan euron liikevaihdon, mikä on 68 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Vanhustenhoivalla Attendo tahkosi Suomessa 350 miljoonaa euroa.
Muissa maissa liikevaihdon kasvu oli viime vuonna maltillisempaa. Attendo toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, mutta suurin osa toiminnasta on Ruotsissa ja Suomessa.
Lue myös: Attendon tulos laski ja osake syöksyy – kohuttu hoivayhtiö puolustaa vanhustenhoitoaan Suomessa
Toimitusjohtaja tyytymätön
Attendon liikevoitto ja kannattavuutta kuvaava käyttökate sen sijaan heikkenivät viime vuonna. Attendon liikevoitto ilman kertaeriä oli viime vuonna 844 miljoonaa kruunua eli 85 miljoonaa euroa, kun se toissa vuonna oli 890 miljoonaa kruunua.
Attendon toimitusjohtaja Martin Tivéus kommentoi tiedotteessa, ettei ole täysin tyytyväinen viime vuoden tulokseen, jota uusien yksiköiden avaamiset ja joidenkin yksiköiden sulkemiset painoivat. Tivéus ei usko marginaalien parantuvan tulevina vuosinakaan.
Attendon omistajat nettoavat kuitenkin viime vuoden tuloksella kiitettävästi.
Liikevoitossa eivät ole mukana Suomen terveyspalvelut, jotka Attendo myi viime vuonna Terveystalolle keskittyäkseen hoivapalveluihin. Kun ne lasketaan mukaan, teki Attendo viime vuonna 104 miljoonan euron nettotuloksen. Summasta se jakaa omistajilleen noin 65 senttiä osinkoa per osake.
Yksi Attendon suurimmista omistajista on Suomen hoivapalveluista vastaava johtaja Pertti Karjalainen, joka on 14 prosentin omistusosuudellaan konsernin toiseksi suurin omistaja. Suurin omistaja on ruotsalainen sijoitusyhtiö Nordstjernan.
"Kokoo nähden vähemmän kritiikkiä"
Toimitusjohtaja Martin Tivéus viittaa vuosikertomuksessa myös Suomessa viime viikkoina käytyyn keskustelu vanhustenhoidosta.
– Viime päivinä Attendo on saanut kritiikkiä vastikään avatusta Pelimanni-hoitokodista Alavudella. Yksikköön muutti noin 50 uutta asukasta vain muutama viikko sitten. Paikallinen valvontaviranomainen on evännyt väliaikaisesti yksikön toimiluvan. Otamme tilanteen vakavasti ja kaikki tarvittavat toimenpiteet on tehty, Tivéus kommentoi tiedotteessa.
– Aiemmin Attendo on saanut kokoonsa nähden vähemmän kritiikkiä kuin hoitoala kokonaisuudessaan, Tivéus toteaa.
Attendolla oli viime vuoden lopussa Suomessa 372 hoivayksikköä.
Vuosikertomuksessa mainitaan myös Suomen sote-uudistus, jonka Attendo luottaa tarjoavan mahdollisuuksia sen kaltaisille yksityisille hoivantarjoajille.
Laajentunut etenkin Suomessa
Attendo on kasvanut rakentamalla omia hoivakoteja ja ostamalla pienempiä yhtiöitä. Hoivakonserni kertoo avanneensa viime vuonna ennätysmäärän uusia hoivakoteja. Kaikkiaan konserni avasi 11 uutta yksikköä, joista kymmenen sijaitsee Suomessa.
Viime vuoden lopulla Attendolla oli Suomessa on 11 700 asiakaspaikkaa ja yli 1 500 uutta paikkaa rakenteilla.
Vuoden 2017 heinäkuun ja vuoden 2018 kesäkuun välillä yhtiö kertoo avanneensa ennätykselliset 2 900 asiakaspaikkaa Pohjoismaissa. Tilinpäätöksessä Tivéus ennakoi kasvutahdin kuitenkin hidastuvan tästä.
Tämän vuoden alun aikana Attendo on tehnyt kaksi uutta yritysostoa Suomessa. Tammikuussa hoivajätti osti Telkän hoivan Jyväskylässä ja helmikuussa sen omistukseen siirtyi Enckelinpuiston palvelukeskus Kurikassa.
Osake putoaa pörssissä
Attendo putosi Tukholman pörssissä roimasti miinukselle tilinpäätöksen julkistuksen jälkeen. Attendon osake oli puolenpäivän aikaan yli 15 prosenttia halvempi kuin eilen.
Osakkeen hinta on tullut alaspäin koko tammikuun ajan. Samoissa lukemissa yhtiön osake oli viimeksi kolme vuotta sitten.