Homo-emojit kiihdyttävät tunteita Indonesiassa – jopa maan hallitus reagoi

homoemojit
Julkaistu 12.02.2016 16:20
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Indonesian viranomaiset ovat määränneet puhelinten pikaviestimissä ja sosiaalisissa medioissa käytetyt homopariskuntia esittävät emoji-hymiöt pannaan, uutisoi The Guardian.

Päätös laitettiin vireille sosiaalisessa mediassa nousseen kohun jälkeen. Alueella suosittu Line-pikaviestinsovellus tarjosi käyttäjilleen mahdollisuuden ostaa homoseksuaalisuutta kuvaavia hymiöitä. Yhtiötä vastaan hyökättiin sosiaalisessa mediassa ja hallitus ryhtyi myöhemmin toimiin hymiöiden kieltämiseksi.

Homoseksuaalisuus ei ole Indonesiassa laitonta, mutta LGBT-asiat herättävät paljon kuumia tunteita sosiaalisessa mediassa.

Pääosin maltillista islamia edustava kansa on aiemmin suhtautunut suvaitsevaisesti esimerkiksi televisiossa esiintyviä homo- tai transseksuaalisia viihdetaiteilijoita kohtaan.

Twitter ja Facebook kuitenkin täyttyivät kritiikistä Linen sekä kilpailevan pikaviestimen WhatsAppin tarjotessa homohymiöitä palveluissaan.

Line kertoi tiistaina poistaneensa kaikki seksuaalivähemmistöihin viittaavat kuvasymbolit sovelluksestaan.

Indonesian hallituksen viestintäministeriön edustaja Ismail Cawidu on toivonut Facebookin omistaman WhatsAppin noudattavan kilpailijansa esimerkkiä.

– Sosiaalisen median tulee kunnioittaa paikallista kulttuuria sekä toimintatapoja maissa, joissa sillä on paljon käyttäjiä, hän kertoi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on vedonnut maan presidentti Jokowi Widodoon ja pyytänyt tätä puolustamaan homojen ja lesbojen oikeuksia.

Järjestö linjaa presidentille suunnatussa kirjeessä, että maan hallituksen tulisi tuomita julkisesti viranomaiset, jotka antavat ”törkeitä syrjiviä kommentteja” seksuaalivähemmistöihin liittyen.

– Presidentti Jokowin tulisi pikaisesti tuomita viranomaisten homovastaiset kommentit, ennen kuin kyseisenkaltainen puhe avaa ovet enemmälle herjalle. Presidentti on jo pitkään vaalinut moniarvoisuutta. Tämä on mahdollisuus antaa käytännön esimerkki sitoutumisesta siihen, järjestön LGBT-oikeusasioista vastaava Graeme Reid kertoi The Guardianin haastattelussa.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat