Sadat demokratia-aktivistit kokoontuivat sunnuntaina Hongkongissa osoittamaan mieltään.
Hongkongissa poliisi on hajottanut väkivalloin satojen demokratia-aktivistien mielenosoituksen. Mellakkapoliisi kehotti ensin Causeway Bayn ja Wan Chain alueiden välillä marssineita mielenosoittajia hajaantumaan. Hetkeä myöhemmin poliisi käytti kyynelkaasua hajottaakseen mielenosoituksen.
Mielenosoitusten taustalla on perjantaina alkanut Kiinan kansankongressin niin kutsuttu kaksoiskokous, jossa aiotaan käsitellä Hongkongin turvallisuuslakeja. Mielenosoittajat pelkäävät turvallisuuslakien romuttavan Hongkongin demokratian.
Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi tänään kansankongressin kaksoiskokouksen yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Hongkongin turvallisuuslait on säädettävä heti.
Hongkongin erityishallintoaluetta koskeva lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella. Hongkongissa oli valtavia demokratia-aktivistien järjestämiä mielenosoituksia viime vuonna.
– Viime kesän valtavien mielenosoitusten ja protestien seurauksena Peking on tehnyt selväksi, että tämä laki tarvitaan. Uusi miehitys sekä Hongkongin Kiinan kansantasavallan yhteystoimistossa että Pekingissä Hongkongin asioista vastaavassa ministeriössä on koventanut äänenpainoja, sanoi Kiina-asiantuntija Sari Arho Havrén STT:lle lauantaina.
Kiinan kärsivällisyys loppui
Arho Havrén johtaa Business Finlandin ennakointityötä Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa. Hänen mukaansa Kiinan kärsivällisyys Hongkongin suhteen on kulunut loppuun, sillä Hongkongissa on syksyllä aluevaalit. Siksi Kiina haluaa säätää turvallisuuslait nyt.
– Toimi on poikkeuksellinen sikäli, että Kiinan retoriikka taustalla ei ole muuttunut mihinkään. Kärsivällisyys kului nyt loppuun syyskuussa lähestyvien aluevaalien vuoksi sekä Hongkongin poliittisen ilmapiirin takia. Se ei ole antanut vihjeitä siitä, että lakia olisi pystytty paikallisesti saamaan läpi, Arho Havrén sanoi.
Kiinan ulkoministeri: USA ja Kiina kylmän sodan partaalla
Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat ja Kiina ovat uuden kylmän sodan partaalla. Wangin mukaan maiden väliset jännitteet johtuvat koronaviruksesta, Hongkongin tilanteesta sekä muista asioista. Wang ei maininnut asiaa, mutta Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä ovat kiristäneet myös Etelä-Kiinan meren ja Taiwanin tilanteet. Kiina on toiminut kummallakin alueella aggressiivisesti.
– Olemme havainneet, että jotkin poliittiset voimat Yhdysvalloissa ovat ottaneet Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset suhteet haltuunsa ja ajavat niitä uuden kylmän sodan partaalle, Wang sanoi.
Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä ovat jo pitkään hiertäneet kauppasota, ihmisoikeudet ja muut tekijät. Koronavirus on nostanut maiden välisten suhteiden paineen uudelle korkeudelle. Wang ei yksilöinyt tarkemmin, mihin hän viittasi poliittisilla voimilla, mutta Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin voimakas kritiikki Kiinaa kohtaan esimerkiksi koronaviruspandemian hoidosta on yleisesti tiedossa.
Katso ylhäällä olevalta videolta tuoretta kuvaa Hongkongin mielenosoituksista.