Biologia, lapsuus ja median voima vaikuttavat kaikki ihmisen uskollisuuteen kumppaniaan kohtaan. Ne eivät kuitenkaan oikeuta pettämään, sillä tunteisiin voi itse vaikuttaa, sanoo tietokirjailija Kaisa Strandén.
Kaisa Strandénin mukaan biologialla on näppinsä pelissä, kun puhutaan uskottomuudesta.
– Hormonit houkuttelevat pettämään, sanoo Kaisa Strandén, joka on kirjoittanut uskottomuudesta tietokirjan Syrjähypyn houkutus.
– Hormonit kehottavat meitä lisääntymään, mutta hormoneilla ei ole moraalia. Ne järjestävät meille ansoja. Nainen on esimerkiksi halukkaimmillaan silloin, kun hän on alttiimmillaan tulemaan raskaaksi. Lisäksi hormonit erittävät silloin tuoksuja, jotka miehet havaitsevat, Strandén selittää.
Biologian lisäksi ihmisen elinympäristö vaikuttaa siihen, miten altis hän on pettämään kumppaniaan.
– Omien vanhempien, ystäväpiirin ja työyhteisön käytös vaikuttavat kaikki siihen, miten herkästi ihminen ajautuu harrastamaan syrjähyppyjä. Myös iltapäivälehtien uskottomuuslööpeillä on vaikutusta.
Työpaikkaromanssit ovat yleisiä
– Työympäristö on vaarallisin uskottomuuden kannalta, koska työntekijät viettävät siellä hyvin suuren osan valveillaoloajastaan. Tilastojen mukaan puolet ihmisistä ihastuu tai ajautuu pettämään työpaikalla.
Naisten ja miesten yleisimmät syyt uskottomuuteen vaihtelevat. Naiset ajautuvat yleisimmin pettämään, kun parisuhteessa on ongelmia. Miehet taas pettävät sen takia, että tilaisuus siihen tulee.
Nuorten aikuisten lisäksi eniten pettävät 60-luvulla nuoruutensa eläneet.
Vastuuta ei voi paeta
Biologia, perhetausta tai tiivis yhteistyö työkavereiden kanssa eivät kuitenkaan Strandénin mukaan pakota ihmistä heittäytymään uskottomaksi. Ihmisillä on aivoissa tunnekeskus, johon voi vaikuttaa.
– Monet perheensä uuden kumppanin takia jättäneet perustelevat tekoaan kohtalolla. He väittävät, etteivät voineet rakastumiselle mitään. Se on palturia. Rakkaudella on biologinen tausta, se ei ole kohtalon johdatusta, Strandén sanoo.
Oikea tieto rakkaudesta auttaa suhtautumaan ihastumisiin oikein.
Uskottomuutta voi ehkäistä myös parisuhdetta hoitamalla. Esimerkiksi silittely ja paijailu tuottavat oksitosiini-hormonia, joka vahvistaa ihmisten keskinäistä suhdetta.
Studio55/Tuuli Lindgren