Hovioikeuskin hylkäsi Sekom-syytteet - "Yhtiölle kymmenien miljoonien eurojen vahingot rikosepäilyistä"

Helsingin hovioikeus - 3
Helsingin hovioikeus hylkäsi syytteet Sekom-jutussa.
Julkaistu 15.11.2017 14:43

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Helsingin hovioikeus hylkäsi kaikki syytteet niin sanotussa Sekom-vyyhdissä käräjäoikeuden tapaan. Aikanaan venäläinen mies ja hänen suomalainen vaimonsa olivat jutussa lähes vuoden vangittuna.

Yritysrypäs päätyi rikostutkinnan takia konkussiin ja vastaajien asianajaja Kai Kotirannan mukaan perusteettomiksi osoittautuneet rikosepäilyt aiheuttivat kymmenien miljoonien eurojen taloudelliset vahingot.

Tutkinta alkoi vuonna 2008 ja kesti vuosia. Alun perin juttua tutkittiin laajana rahanpesuepäilynä, mutta siitä haarasta ei nostettu syytteitä. Oikeudessa syyttäjä vaati kolmelle henkilölle rangaistuksia törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista Sekom-yhtiöissä.

Sekom-yhtiöt harjoittivat idänkauppaa ja niiden liikevaihto oli satoja miljoonia euroja vuodessa. Sekomin päätoimiala oli öljytuotteiden kauppa.

58-vuotiaalle venäläismiehelle vaadittiin oikeudessa kahdeksan vuoden vankeustuomiota.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet marraskuussa 2015 ja hovioikeus nyt. Rikoksista ei ollut näyttöä.

Pitkään tutkintavankina

Venäläismies oli 2008-2009 tutkintavankina ja käytännössä koko ajan eristettynä 353 päivää.

- Päämiehiini kohdistuneet esitutkinta, vapaudenmenetykset ja muut pakkokeinot ovat olleet voimakkaasti ylimitoitettuja, toteaa päävastaajien asianajaja Kai Kotiranta tiedotteessaan.

- Rikosprosessin seurauksena Sekom-yhtiöt ajettiin konkurssiin ja niiden varat jaettiin velkojille, pääasiassa verottajalle. Tuomioistuin katsoi, että mitään kirjanpito- tai verorikosta ei ollut tapahtunut.

- Tilanteen ennallistaminen on käytännössä mahdotonta. Yhtiöille ja päämiehilleni aiheutuneet taloudelliset vahingot ovat kymmeniä miljoonia euroja.

- Tämä ei ole yksittäistapaus, tässä jutussa ennemminkin paljastuu järjestelmämme keskeisimmät puutteet – prosessi rankaisee sen kohteeksi joutunutta ennakollisesti tuomioistuimen ratkaisusta riippumatta, Kotiranta lausuu.

Vielä ei ole tiedossa millaisia korvauksia mies ja niin ikään pitkään vangittuna ollut vaimo vaativat. Kotirannan mukaan asiaa pohditaan.

Valtio on joutunut maksamaan syytettyjen oikeudenkäyntikuluja käräjä- ja hovioikeudessa yhteensä noin 800000 euroa.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos