HS: Kokoomuksen Mykkänen pelkää Suomen päätyvän Italian tielle – leikkaisi sosiaalitukia, jotta tuhansia saataisiin töihin ja velkaantuminen saataisiin taittumaan

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen on huolestunut Suomen velkaantumisesta, kertoo Helsingin Sanomat. 

Syksyllä käytiin läpi raskasta budjettiriihtä, kun korona runteli Suomen taloutta. 

Alijäämän vuodelle 2021 arvioitiin olevan lähes 11 miljardia.

Mykkäsen mielestä pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtaman talousneuvoston hyödyntämä taloustieteilijä Mariana Mazzucato on "velkaoptimistinen".

– Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan julkisen talouden velkaantuminen jatkuisi nykypolitiikalla koko vuosikymmenen. Onko tämä hyväksyttävää? Luovatko pääministeri ja (SDP:n varapuheenjohtaja Matias) Mäkynen nyt maaperää sille, että huhtikuun puoliväliriihessä ei tarvitse tehdä käännettä ja vaikeita päätöksiä? Mykkänen pohtii Helsingin Sanomien haastattelussa.

Mykkänen pelkää, ettei kukaan maksa EKP:lle velkoja takaisin

Mykkänen vertaa velkaantumistilannetta "taivasten valtakuntaan", jossa velkaa otetaan loputtomasti.

Hänen mukaansa Euroopan keskuspankki jää lopulta nuolemaan näppejään. Mykkänen uskoo EKP:n lopulta antavan velat anteeksi, eikä kukaan joudu maksajaksi.

Hän pelkää Suomen päätyvän Italian tielle.

Mykkäsen mukaan työllisyysaste pitäisi onnistua nostamaan 75 prosenttiin ja julkinen velkasuhde vakautettua 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Sosiaalietuuksia leikattava

Kokoomus haluaisi myös leikata sosiaalietuuksista. Mykkäsen mukaan valtion maksamien työttömyysetuuksien, asumistuen ja toimeentulotuen vuotuiset menot ovat kaksikertaistuneet kuluneen vuosikymmenen aikana.

Kokoomus palauttaisi myös toimeentulotuen omavastuun ja peruisi työttömyysturvan tasokorotuksen ja jäädyttäisi asumistuen indeksikorotukset.

Näin saataisiin kokoomuksen teettämien laskelmien mukaan noin 10 000 ihmistä töihin.

Mykkänen kertoo haastavansa pohtimaan, "pärjättäisiinkö kymmenen vuoden takaisilla tukitasoilla".

Veroja kevennettävä

Kokoomus haluaisi myös keventää tuloveroja ja eläkeläisten verotusta. Tämä yhdistettynä kotitalousvähennyksen laajentamiseen rokottaisi valtion tuloja yli 1,2 miljardia euroa. Uudistuksen niin sanotut dynaamiset vaikutukset kuitenkin toisivat tuloja 160 miljoonaa euroa.

Mykkänen kuitenkin uskoo verokevennyksien myönteisiin vaikutuksiin.

– Jos me uskallamme tehdä rohkeita työllisyysuudistuksia ja uskallamme keventää verotusta, niin voi syntyä optimismin kierre, joka johtaa siihen, että ihmiset perustavat yrityksiä, syntyy uusia työpaikkoja ja niin edelleen. Se on osin psykologiaa, Mykkänen toteaa Helsingin Sanomille.

Lue myös:

    Uusimmat