Huawein uusi sovellus auttaa näkövammaisia ”näkemään” kasvonilmeet

Julkaistu 19.12.2018 12:55
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Huawei on luonut sovelluksen, joka auttaa näkövammaisia ”näkemään” kasvonilmeet

Facing Emotions -sovellus tunnistaa erilaisia kasvonilmeitä, kuten ilon ja surun, ja soittaa tunnistettavan äänimerkin eri ilmeille. Sovellus osaa tunnistaa seitsemän perustunnetta eli ilon, surun, pelon, yllättyneisyyden, vihan, ylenkatseen ja inhon.

Sovelluksen avulla näkövammainen saa välittömästi tietää, milloin hänen keskustelukumppaninsa esimerkiksi hymyilee. ”Sovellus vie ilmeiden tunnistuksen pidemmälle ja käytännöllisemmälle tasolle kuin mikään aiempi tekniikka tai väline. Näkövammaisten teknologia on nyt isossa murrosvaiheessa, jossa uudenlaisia apuvälineitä saa kätevästi älypuhelimiin”, Näkövammaisten liiton kehityspäällikkö Reijo Juntunen kertoo.

Facing Emotions -sovellus on ladattavissa Google Playsta tai Huawei App Gallerysta.

Huawein mukaan reaaliaikainen kasvonilmeiden tunnistus vaatii tehokasta prosessoria ja kehittynyttä tekoälyä ja tällä hetkellä vain Huawein lippulaivapuhelin Huawei Mate 20 Pro pystyy vastaamaan Facing Emotions -sovelluksen teknisiin vaatimuksiin. Mate 20 Pro on varustettu Kirin 980 -järjestelmäpiirillä, jossa on tehokas Dual NPU -neuroverkkolaskentayksikkö.

”Haluamme näyttää, millaista iloa uusin teknologia voi tuoda näkövammaisten elämään. Tulevina vuosina tehokkaita älypuhelimia on entistä useammalla, ja tekoäly kehittyy suurin askelin. Erilaisten arkea parantavien tekoälysovellusten määrä tulee kasvamaan nopeasti”, Huawein kuluttajaliiketoiminnan teknologia-asiantuntija Jesse Kajes sanoo.

Facing Emotions on kehitetty yhteistyössä näkövammaisorganisaatioiden kanssa. Kehitysvaiheen testiryhmä koottiin Puolan näkövammaisten yhdistyksestä EPALE:sta. Kasvonilmeiden äänimerkit on luonut kansainvälisesti tunnettu näkövammainen säveltäjä Tomasz Bilecki. Sovelluksen käyttöä varten on kehitetty myös kaulaan pujotettava puhelinpidike. Rinnalle asettuva puhelin tekee sovelluksen käytöstä helppoa ja luontevaa.

Sovelluksen testivaiheessa Huawei on tehnyt laajaa yhteistyötä myös muissa maissa. Suomessa Näkövammaisten liiton testiryhmä on kerännyt kokemuksia sovelluksesta, ja ryhmän palaute välitetään sovelluksen kehitystiimille.

Tuoreimmat aiheesta

Digi