Huawein kesäkuun alussa julkaistuissa Watch 3- ja Watch 3 Pro -älykelloissa hyödynnetään Suomessa kehitettyä TruSport-algoritmia.
Huawei julkaisi alkukesästä yhtiön omalla HarmonyOS-käyttöjärjestelmällä varustetut Watch 3- ja Watch 3 -älykellot. Kelloissa on käytettty myös suomalaisen tutkimuksen ja tuotekehityksen pohjalta kehitettyä TruSport-algoritmia.
Huawein puettavien laitteiden kehitystiimin johtavalla tutkijalla Petri Wiklundilla on vankka tausta liikuntaan ja terveyteen liittyvän akateemisen tutkimuksen parissa. Wiklund vakuuttaa, että nimenomaan Suomi on erinomainen paikka kehittää puettavia laitteita.
– Suomessa panostetaan tuntuvasti tutkimukseen, ja toimintakulttuuriin on sisäänleivottu akateemisen yhteistyön tekeminen. Täällä on käytettävissä harvinaisen kattava yhdistelmä viimeisintä teknologiaa, kokeneita tutkijoita ja insinöörejä sekä maailman kärkitasoa olevia yliopistoja. Suomi on haluttu pitää kilpailukykyisenä ympäristönä erityisesti terveyssektorin tutkimukselle ja innovaatiotyölle, ja Huawein panostus suomalaiseen tuotekehitystyöhön on selvä esimerkki strategian toimivuudesta, Wiklund avaa.
TruSport-algoritmi vastaa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta. Watch 3 -kelloissa on 17 ammattilaisseurantatilaa sekä 85 perinteistä kuntoiluprofiilia vastaamaan erilaisten liikkujien tarpeisiin. Algoritmi myös tunnistaa automaattisesti alkaneen harjoittelun. Muitakin ominaisuuksia on: algoritmi määrittelee käyttäjän yksilölliset dynaamiset harjoitusalueet, laskee harjoittelun kuormituksen ja tehokkuuden. Lisäksi älykello antaa arvion tarvittavasta palautumisajasta, mittaa sykettä ympäri vuorokauden, seuraa veren happipitoisuutta ja mittaa ihon lämpötilaa. Turvallisuuden varmistavat SOS-hätätoiminnot sekä kaatumisen tunnistus.
Watch 3 -kellosta on etua myös oman energiantarpeen seurannassa ja painonhallinnassa, sillä Watch 3 -kellot laskevat yksilöllisen kalorinkulutuksen. TruSport-algoritmi tekeekin Watch 3 -kelloista mittaustarkkuudeltaan älykellomarkkinoiden parhaimmistoa.
Wiklund lupailee älykelloista hyvän seurantavälineen myös juoksuharrastajalle, sillä TruSport arvioi muun muassa käyttäjän maksimaalista hapenottokykyä (VO2max), joka on yksi suorituskyvyn ja kestävyyskunnon keskeisimmistä mittareista. Älykellot arvioivat VO2max-arvon kävely- ja juoksuvauhdin sekä sydämen sykkeen suhteesta. Maksimaalinen hapenottokyky mittaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kykyä kuljettaa happea maksimaalisessa rasituksessa.
– Huawei Watch 3 Pro:ssa on kaksitaajuinen GPS, jonka ansiosta juoksunopeuden määritys on entistä tarkempaa niin kaupungissa kuin luonnossakin. Lisäksi Huawein älykelloissa on uusi TruSpeed-algoritmi, joka mittaa käyttäjän juoksunopeuden tarkasti silloinkin, kun GPS-signaali on heikko tai ei ole saatavilla. Tämän toiminnon ansiosta käyttäjän VO2max voidaan arvioida myös sisätiloissa juoksuradalla tai juoksumatolla, Wiklund toteaa.
Huawei on tehnyt tutkimusyhteistyötä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:n omistaman Sports Lab Oy:n kanssa.
Huawei Watch 3 -sarjan älykellot tulivat myyntiin Suomessa valtakunnallisesti elokuun alussa.