Huijari myi Eiffel-tornin romunkeräilijälle

Eiffel-torni ei ole koskaan ollut myytävänä, mutta Victor Lustig myi sen silti.
Julkaistu 06.06.2011 14:00

Maailmalta löytyy satoja auervaaroja, jotka ovat huijanneet hyväuskoisia ihmisiä valheellisilla tarinoillaan. Mutta oletko kuullut miehestä, joka huijasi myymällä Eiffel-tornin?

Victor Lustig oli yksi maailman lahjakkaimmista huijareista. Hän käytti hyväkseen vuoden 1925 tapahtumia, jolloin Ranskan hallitus oli vähällä romuttaa Eiffel-tornin. Sen ylläpito tuli kalliiksi valtiolle, ja ongelmista uutisoitiin lehdissä asti.

Victor Lustig oli lipevä ja viehättävä ja osasi puhua useita kieliä. Hän tekeytyi valtion virkamieheksi ja lähetti kuudelle metalliromun myyjälle pyynnön tulla neuvottelemaan Eiffel-tornin mahdollisesta ostamisesta.

Lustig kertoi porukalle, että Eiffel-tornin ylläpito oli niin hankalaa, ettei kaupunki voisi enää pitää sitä itsellään ja halusi myydä sen pois.

Hän myi kuin myikin tornin eräälle metalliromumyyjälle, otti matkalaukussa olleen käteisen ja matkusti sen kanssa junalla Wieniin. Ostaja oli niin nolo ja nöyryytetty, ettei hän kehdannut valittaa poliisille.

Lustigin ensimmäinen huijaus oli kuitenkin ollut rahanpainokone. Hän esitteli pienen koneen ominaisuuksia asiakkaille ja valitteli samalla, että kesti jopa kuusi tuntia kopioida 100 dollarin seteli.

Asiakas aavisteli isoja voittoja ja osti koneen 30 000 dollarilla. Seuraavien 12 tunnin ajan kone valmisti kaksi 100 dollarin seteliä. Sen jälkeen koneesta tuli enää tyhjää paperia.

Kun asiakas ymmärsi tulleensa huijatuksi, Lustig oli jo kaukana.

Mies myi maamerkkejä hyväuskoisille turisteille

George Parker oli pitkäaikainen huijari. Hän tienasi elantonsa myymällä New Yorkin maamerkkejä tietämättömille turisteille. Hänen suosikkikohteensa oli Brooklyn Bridge (silta), jonka hän myi uudestaan ja uudestaan hölmöille turisteille kaksi kertaa viikossa useiden vuosien ajan.

Hän keplotteli turistit uskomaan, että he voisivat tienata omaisuuksia hallitsemalla sillan yli menevää autotietä. Poliisi joutui useampaan otteeseen poistamaan naiiveja turisteja sillalta, kun he yrittivät pystyttää sinne maksullisia esteitä.

Mies tuomittiin petoksesta kolme kertaa, ja hän vietti viimeiset yhdeksän elinvuottaan kaltereiden takana. Parker oli suosittu mies vartijoiden ja muiden vankien keskuudessa, sillä hänen valloituksensa ja huijaritarinansa viehättivät muita.

Parkerin myötä on myös levinnyt sanonta "jos uskot tämän, minulla on myös silta myytävänä", jota on käytetty ilmaisemaan toisen ihmisen hyväuskoisuutta.

Lähteet: Oddee Made Man

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Tuoreimmat aiheesta

Studio55