Tiede sen todistaa: saippuapullo on kuin onkin mahdollista käyttää loppuun viimeistä pisaraa myöten.
Saippuapulloissa on se ikävä puoli, että niitä on vaikea saada täysin tyhjäksi. Saippua jämähtää kiinni pullon reunoihin ja osa on vain pakko heittää pois. Tuubimallisissa pulloissa kaikkea on mahdotonta puristaa ulos, eikä pumppupullojen kohdalla varsinkaan voi saada kaikkea tuotetta käyttöön.
Saippuan jäädessä pullon reunoille lentää roskikseen hurjia määriä käyttökelpoista tuotetta.
Yhdysvaltalaisen Ohion yliopiston tutkijat ovat kuitenkin vihdoin kehittäneet saippuapullon, joka tekee saippuasta helposti irtoavan. Keksinnölle on jo haettu patenttia.
Saippuapullo toimii siten, että sen sisus päällystetään kuvioinnilla, jonka y-kirjaimen malliset hyvin pienet uomat synyttävät pulloon niin kutsuttuja ilmataskuja, joiden ansiosta nestemäinen saippua liukenee ulos pullosta. Tavallaan saippua ei edes koske pullon reunoja.
Kuvioinnin materiaalissa on käytetty piidioksidia ja kvartsia. Tekniikan toimivuus perustuu siihen, että se itseasiassa hylkii nestemäisiä tuotteita.
Arvatenkin tämän keksinnön kehittäminen on vaatinut paljon aikaa ja vaivaa.
– Tätä voisi todella kutsua ensimmäisen maailman ongelmaksi, mutta valmistajat ovat itse asiassa keksinnöstä hyvin kiinnostuneita, kommentoi insinööri Bharat Bhushan.
Miksi saippua sitten jää pullon pohjalle? Saippuat sisältävät tavallisesti sekä öljyjä että vettä – ainesosia, jotka hylkivät toisiaan. Pelkkää vettä sisältävät tuotteet, kuten ketsuppi, irtoaa pullostaan helposti. Sen sijaan saippuoiden molekyylit jämähtävät herkemmin kiinni pullon reunoihin pintajännitteen vuoksi.
Lähde: EurekAlert!