"Jos haluat mennä lujaa, hanki Ferrari". Niin teki monien muiden huippupyöräilijöiden tavoin myös Lance Armstrong. Kun Motorola-talli ei 1990-luvun puolivälissä suostunut järjestämään Armstrongille veridopingainetta epoa, hän päätti etsiä käsiinsä miehen, josta kuiskuteltiin pelotonissa aika ajoin.
Noista ajoista lähtien lääkäri Michele Ferrarin nimi on kaikunut pyöräilymaailmassa kuin se olisi huudettu ikiaikaiseksi vitsaukseksi loputtomaan kaivoon.
Viime aikoina tuo kaiku on voimistunut jälleen.
Todistetusti muun muassa Claudio Chiapuccia, Axel Merckxiä, Kevin Livingstonia, Gianluca Bortolamia, Filippo Simeonia ja Aleksandr Vinokurovia avustanutta Ferraria pidetään pyöräilyn dopingkulttuurin kummisetänä. Italialaisen vertaansa vailla ollut lääketieteellinen tietämys ihmiselimistön suorituskyvyn rajoista, veridopingista, korkean paikan harjoittelusta niin kuin myös pyöräilyn vaatimuksista tekivät hänestä alan edelläkävijän 1990-luvulla.
LUE MYÖS: Lance Armstrong paljastaa vastenmielisimmän tekonsa – yritti häpäistä hierojan julkisesti: "Siitä on vaikea enää laittaa pahemmaksi"
Ennen kaikkea Ferrari muistetaan Lance Armstrongista helvetinkoneen muokanneena tohtorina.
– Tiesin, että Eddy Merckx oli lähettänyt poikansa Axelin hänen luokseen, jotta tämä harjoittelisi hänen kanssaan, Armstrong kertaa ESPN:n uudessa dokumentissa Lance.
– Pyysin Eddyltä, että hän voisi esitellä minut Ferrarille. Menin sitten hänen luokseen talvella 1995 tekemään ensimmäisen testini. Aloin työskennellä täysipainoisesti hänen kanssaan vuonna 1996.
Armstrongin yhteistyö Ferrarin kanssa oli pitkään tarkkaan varjeltu salaisuus, eikä se paljastunut edes lääkärin klinikalle tehdyssä poliisiratsiassa elokuussa 1998.
Mukana oli myös onnea. Yhdysvaltalainen oli ollut edelliskauden sivussa kivessyövänsä vuoksi, minkä vuoksi kirjanpitoa hänestä oli vähän tai ei lainkaan, toisin kuin muista edellä mainituista pyöräilijöistä.
"Tarvitset punasoluja"
Ferrari ei epäröinyt sanoa pyöräilijää lihavaksi, jos tämän rasvaprosentti oli aavistuksenkin koholla. Moni Armstrongin tallikavereista US Postal Servicessä jopa hieman pelkäsi häntä.
– Hän oli suora. Se toimi minulle, Armstrong sanoo.
Ferrari ei ollut ainoastaan lääkäri, vaan kokonaisvaltainen harjoitus- ja dopingohjelmien arkkitehti, joka piti tarkkaa kirjaa urheilijoidensa veriarvoista, rasvaprosenteista, hapenottokyvystä ja muista testattavista ominaisuuksista.
– Mitä tahansa hän sanoikaan, minä tottelin häntä. Sanatarkasti.
Armstrongin mukaan Ferrarin viesti oli yksinkertainen.
– "Lance, tarvitset vain punasoluja". Se tarkoitti epoa ja myöhemmin verisiirtoja tai -pusseja. Siinä se, Armstrong kertoo.
Armstrongin Ferrari-salaisuus säilyi vuoteen 2001, jolloin Sunday Timesin pyöräilytoimittaja David Walsh paljasti kaksikon yhteistyön.
Vuosia kestäneiden spekulaatioiden ja pienempien dopingtuomioiden jälkeen vuonna 2012 Ferrari sai elinikäisen toimintakiellon pyöräilystä. Armstrongiin ja US Postal Service -talliin keskittynyt antidopingtutkinta Yhdysvalloissa todisti lääkärin toimittaneen dopingia kaikille tallin kärkipyöräilijöille vuosikausien ajan.
Harjoitteliko Fuglsang Ferrarin kanssa?
Ferrari on vuosien varrella nostanut päätään erilaisissa yhteyksissä pyöräilyyn liittyen. Liikenneonnettomuudessa vuonna 2017 menehtynyt Michele Scarponi sai aikanaan kolmen kuukauden kilpailukiellon vain siksi, että hän oli todistetusti ollut yhteydessä lääkäriin.
Marraskuussa 2014 La Gazzetta dello Sport uutisoi Ferrarin ja Astana-tallin yöllisestä tapaamisesta hotellissa pyöräilijöiden harjoitusleirillä.
LUE MYÖS: Silmät kostuttava näky: traagisesti kuolleen tähtiurheilijan kanssa ystävystynyt papukaija löysi uuden harjoituskumppanin – "Hän on ollut olkapäilläni useiden kilometrien ajan"
Tämän vuoden helmikuussa tanskalaislehti Politiken julkaisi pysäyttävän uutisen, jonka mukaan Astanan tähtipyöräilijä Jakob Fuglsang on ollut pyöräilyn antidopingsäätiön CADF:n tutkinnan kohteena yhteistyöstään Ferrarin kanssa. Myös tallin toinen polkija Aleksei Lutsenko oli liitetty tutkintaan.
Politikenin, norjalaislehti VG:n ja Tanskan yleisradion DR:n yhteisen ja CADF:n tutkinnasta erillisen haastatteluselvityksen mukaan Fuglsangin yhteistyö Michele Ferrarin kanssa vaikutti todelliselta.
Haastattelulausuntojen mukaan Ferrari oli muun muassa nähty skootterin selässä antamassa ohjeita Fuglsangille intervalliharjoituksissa Monacon lähellä.
Fuglsang, hänen tallinsa Astana ja tallipäällikkö Aleksandr Vinokurov, Ferrarin entinen asiakas hänkin, kiistivät tiedon yhteistyöstä jyrkästi.
Myös Ferrari itse kiisti työskennelleensä Fuglsangin kanssa.
– Minulla ei ole ollut minkäänlaista suhdetta urheilijoihin Astana-tallissa yli kymmeneen vuoteen. En ole ollut Monacossa tai Nizzassa ainakaan 12 vuoteen. En ole ollut skootterin tai moottoripyörän selässä koskaan elämäni aikana, Ferrari kirjoitti verkkosivuilleen.
CADF:n tutkinta Fuglsangista ei johtanut toimenpiteisiin, eikä asiaa viety enää eteenpäin pyöräilyn kattojärjestön UCI:n käsiteltäväksi. Tiedotteessaan antidopingsäätiö tyytyi pahoittelemaan salaisten dokumenttien päätymistä tiedotusvälineiden käsiin.
"Tiedän, että hän työskentelee yhä"
Telekom-tallin entinen päällikkö Rudy Pevenage on aiheuttanut kohua pyöräilypiireissä tänä vuonna julkaistulla elämäkerrallaan Der Rudy. Kirjassaan 65-vuotias belgialainen kertoo seikkaperäisesti muun muassa entisen luotettunsa Jan Ullrichin dopinginkäytöstä sekä lääkäri Eufemiano Fuentesin rutiineista.
Vastaanotto ei ole ollut kaikkialla ilahtunutta, sillä osa kirjassa mainituista henkilöistä työskentelee yhä pyöräilyn huipulla.
– Omertà (vaikenemisen kulttuuri) on yhä olemassa. Minulla ei ole mitään ongelmaa, jos Johan Bruyneel (Postal Servicen tallipäällikkö), Lance Armstrong tai kuka tahansa soittaa minulle, ja voimme keskustella asiasta. Mutta eivät he soita, koska he tietävät, että olen oikeassa. He olivat kaikki samassa veneessä, Pevenage sanoo Cycling Newsille.
Pevenagen mukaan lääkäri Michele Ferrari todella työskentelee yhä kilpapyöräilijöiden kanssa.
– Tiedän, että Ferrari työskentelee yhä Teneriffalla, Teide-vuorella. Tavalliseen tapaan heidän täytyy olla tietoisia siitä. Minäkin tiedän sen, eikä minulla ole enää mitään tekemistä kilpapyöräilyn kanssa, Pevenage lataa ja viittaa heillä oletettavasti UCI:hin.
– Testarossa. He eivät käytä enää nimeä Ferrari – hänen nimensä on Testarossa, Pevenage väittää.
Salanimien käyttö oli yleistä jo 20 vuotta sitten. Esimerkiksi Pevenagen luottolääkäriä Fuentesia kutsuttiin Telekom-tallissa yleisesti nimellä Asterix.
Pevenage ei mainitse haastattelussa nimeltä Fuglsangia tai muita pyöräilijöitä, jotka mahdollisesti ostaisivat palveluja Ferrarilta.
– Minua ei kiinnosta, miksi hän on siellä. Tiedän, että hän työskentelee yhä. Ehkä pyöräilijät käyttävät nykyään niin pieniä annoksia, ettei sitä voi nähdä edes biologisesta passista tai ainakaan todistamaan siitä, Pevenage arvelee.
Ferrarin asiakkaista vain harva jäi koskaan kiinni varsinaisessa dopingtestissä. Lance Armstrong antoi urallaan satoja dopingnäytteitä ja läpäisi niistä jokaisen puhtain paperein.