Iän karttuessa selkäkivut voivat lisääntyä. Fysioterapeutti Linnéa von Hedenberg neuvoo, miten selästä tulisi huolehtia.
Terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti Linnéa von Hedenberg Selkäliitosta painottaa, että ikääntyvänkin tulisi liikkua mahdollisimman paljon ja monipuolisesti. Myös ergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota.
– Arjessa kannattaa miettiä, että ergonomia on kunnossa ja ettei lähde turhaan nostamaan painavia taakkoja tai riuhdo. Ikääntyvän selkä ei kestä samalla tavalla kuin nuorella ihmisellä. Kannattaa muistaa ottaa ajatukset mukaan tekemiseen ja miettiä, että nostaa oikealla tekniikalla, von Hedenberg kertoo.
Selkäliiton selkakanava.fi-sivuilta löytyy hyviä jumppaohjeita selälle.
Ikääntyvän ei kannattaisi von Hedenbergin mukaan istua paljon, vaan nousta aina välillä ylös. Venyttely ja lihasvoimaa ja liikkuvuutta parantavat harjoitukset ovatkin hyväksi.
Arkiliikunta on hyväksi
Kevyt liikunta, kuten ulkona kävelyllä käyminen on tehokasta treeniä selälle. Myös päivittäiset askareet ovat selälle hyväksi
– Yleinen puuhastelu kotona, eli kaikenlaisten askareiden tekeminen on hyväksi, eli ettei istu telkkarin tai pöydän ääressä pitkään, von Hedenberg kertoo.
Selän asentoon kannattaa myös kiinnittää huomiota.
– Esimerkiksi siivotessa on hyvä muistaa, että asento on hyvä. Tulee tehdä rauhassa ja keskittyä siihen, mitä tekee, von Hedenberg muistuttaa.
Muista hyvä istuma-asento
Nykyään ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa tietokoneella, jolloin hyvä asento on erittäin tärkeää.
– Ihmiset unohtavat usein sen, että pitäisi nousta välillä seisomaan. Usein istuma-asento on niin huono, että alaselkä pääsee pyöristymään, jolloin välilevyihin kohdistuu enemmän painetta, joka voi aiheuttaa selkäkipuja, von Hedenberg kertoo.
Usein hiirtä käytetään vain yhdellä kädellä, jolloin toisen puolen hartia kuormittuu enemmän. Tämä aiheuttaa epätasapainoa yläselkään. Pää työntyy myös helposti eteenpäin ja näin kuormittaa kaularankaa.