Alkukesän viileät säät harmittavat kesälomalaisia ja ammattiviljelijöitä satojen myöhästyessä. Kotipuutarhurille sateinen kesä ei kuitenkaan ole katastrofi.
– Nurmikon, kuten minkä tahansa muunkin kasvin, kasvualustan tulisi säilyä kylvön jälkeen tasaisen kosteana taimettumiseen asti. Jos itämään lähtenyt siemen kuivuu kerrankin itämisen aikana, se saattaa kuolla. Keväällä tai alkukesällä kylvetyt nurmikot ovat saaneet suuressa osassa maata vettä riittävästi sateiden muodossa, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Arat monivuotiset kasvit, kuten jaloruusut, jalokärhöt ja hedelmäpuut suositellaan istutettavaksi keväällä tai alkukesällä, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen talven tuloa. Myös istutuksille maassa on ollut normaalia enemmän juurtumiseen tarvittavaa kosteutta.
Viileä sää viivästyttää kasvien kukintaa. Satoa tuottavilla kasveilla, kuten mansikalla, herukoilla ja omenoilla, se tarkoittaa sadon viivästymistä, mutta ei välttämättä satomäärän pienentymistä.
Koristekasveilla viileät säät puolestaan pitkittävät kukinta-aikaa. Tänä vuonna esimerkiksi syreenit ja juhannusruusut ilahduttivat kukinnallaan huomattavasti pidempään kuin normaalisti.
Jotkut kerrottukukkaiset lajikkeet kärsivät jatkuvista sateista. Kerrottukukkaisten petunioiden, pelargonien ja samettikukkien terälehtien väliin jää sateella vettä ja kukat homehtuvat herkästi. Sadekesinä yksinkertaiset kukat säilyvät kauniimpina.
Luomulannoitteet toimivat sadesäällä
Hyötykasvien viljelyn suosio on nousussa, selviää Biolanin teettämästä kuluttajatutkimuksesta. Kotipuutarhurit haluavat kasvattaa itse keittiökasveja tuoreuden ja puhtauden vuoksi. Itse kasvattamalla saa myös erikoisempia kasveja ruuanlaittoon.
Valitettavasti säätila vaikuttaa kasvisten makuun. Auringossa kasvisten maku voimistuu ja paranee. Viileät ja pilviset säät myös hidastavat monien lämpöä vaativien lajien, kuten maissien, melonien ja chilien kasvua.
– Kasvuharsot parantavat viileänä kesänä avomaalla kasvavien kasvien viihtyvyyttä. Pölytystä vaativilta lajeilta, kuten kurpitsoilta, harso tosin täytyy poistaa päivän ajaksi kukinnan alettua, jotta hyönteiset pääsevät pölyttämään kukkia, vinkkaa Kerttula.
Sateisena kesänä riskinä on lannoitteiden ravinteiden huuhtoutuminen kasvien juuriston ulottumattomiin. Luomulannoitteissa ravinteet ovat hidasliukoisessa muodossa ja siksi ne eivät huuhtoudu niin helposti kuin helppoliukoiset väkilannoitteet. Tänä kesänä luomulannoitetut puutarhat todennäköisesti kukoistavat sateista huolimatta.