Verohallinnon siirtyminen uuteen tietojärjestelmään aiheutti katkoksen perinnässä, mikä näkyi tilastoissa virheellisenä talouden elpymisenä. Asiasta kertoo Suomen Kuvalehti.
Huhtikuun 19. päivänä julkaistun Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan konkurssien määrä vähentyi vuoden alussa rajusti. Pudotus oli noin 36 prosenttia tammi–maaliskuussa.
Pudotus oli todella suuri, sillä Verohallinnosta haettujen konkurssien osalta pudotusta tapahtui 70 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.
Tilastojen taustalla ei ole tulos merkittävästä käänteestä taloudessa, vaan verohallinnon tietojärjestelmämuutoksesta. Verohallinto otti käyttöön uuden ohjelmiston perinnän ja yritysten oma-aloitteisesti maksettavien verojen osalta. Uuden ohjelmiston vuoksi perintätoimet katkaistiin viime syksynä.
Katkoksen aikana verottaja ei tehnyt konkurssihakemuksia eikä antanut konkurssiuhkaisia maksukehotuksia. Verottaja ei lähettänyt velkoja protestilistoille julkaistaviksi. Useat verovelkaiset yritykset kykenivät kerryttämään rästejään pidempään ilman verottajan kovisteluja.
Perintätoimet laitettiin uudelleen käyntiin helmikuussa. Verottaja joutui kuitenkin perääntymään, koska tiedot järjestelmissä olivat niin sekaisin.
Verohallinto myöntää, että ulosottoon meni myös virheellisiä tietoja ja jotkut yritykset ovat saaneet jopa virheellisiä maksuhäiriömerkintöjä järjestelmämuutoksen aikana.
– Kyllä näin on valitettavasti tapahtunut joissain tapauksissa, mutta Verohallinto on peruuttanut ne, Veronkantoyksikön apulaisjohtaja Simo Sildén kommentoi lehdelle.
– Havaitut virheet on korjattu, joten virheellisiä maksuhäiriö- tai verovelkarekisterimerkintöjä ei ole tiedossa. Jos virheellisiä tapauksia tulee esiin, ne korjataan, Sildén ilmoittaa lehden haastattelussa.