HUS-johtaja epäilee, että kaavailtuja liikkumisrajoituksia aletaan uhmata – "Riittääkö poliisilla voimavaroja valvoa metsikköön kokoontuvaa nuorisoa?"

Hallitus valmistelee MTV Uutisten ja STT:n tietojen mukaan merkittäviä liikkumisen rajoituksia siltä varalta, että koronatilanne pahenee merkittävästi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja ei ole kaavailtujen toimien puolella.

MTV Uutisten tietojen mukaan THL on suositellut hallitusta valmistelemaan rajoituksia ulkona liikkumiseen siltä varalta, että koronatilanne huononee voimakkaasti.

Käytännössä kotoa saisi STT:n tietojen mukaan poistua vain välttämättömistä syistä tai ulkoilemaan rajoitetusti.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitajapiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ei innostu valmistelussa olevista toimista.

Hänen mielestään ensin pitäisi katsoa, miten hiljattain voimaan tulleet yksityisten tilojen rajoitukset sekä ravintoloiden sulkeminen tepsivät.

– En oikein näe, että nämä [liikkumisen rajoitukset] olisivat tällä hetkellä välttämättömiä, Lehtonen sanoo.

Nuoriso saattaa alkaa uhmata

Ongelmana on käytännössä se, että liian tiukkoja rajoituksia saatettaisiin jättää tietoisesti noudattamatta.

Lehtosen mukaan kansalaisille suositeltuja omaehtoisia karanteeneja on jo nyt rikottu "aika paljon".

– Mitä tiukemmaksi nämä rajoitukset menevät, sitä tuskaisempaa on ihmisille niitä noudattaa, Lehtonen toteaa.

– Maailmalta on paljon esimerkkejä, että nuoriso alkaa jossain vaiheessa avoimesti uhmata ulkonaliikkumiskieltoja, ja siitä sitten aiheutuu omat ongelmansa, Lehtonen kertoo.

"Tartunnat keskittyvät alueille, joissa on sosiaalisia ongelmia"

Liikkumisen rajoitukset toimivat kyllä tyypillisesti koronaviruksen ehkäisyssä tiheästi asutuilla kaupunkialueilla.

Minkäänlaiset rajoitukset eivät kuitenkaan toimi, jos kansalaiset jättävät niitä noudattamatta. 

– Valitettavasti Suomessakin tartunnat keskittyvät sellaisille alueille, missä on sosiaalisia ongelmia ja jossa muutenkin ihmisten halu noudattaa erilaisia ohjeita ja kokoontumisrajoituksia on ollut vähäinen.

Tiukat liikkumisrajoitukset voisivat vaatia myös tiukkaa valvontaa.

– Silloin taas tulee kysymys, riittääkö poliisilla voimavaroja valvoa johonkin metsikköön kokoontuvaa nuorisoa, vai ovatko nämä uhkailut turhia.

Mitä rajoituksia valmistellaan?

Liikkumisrajoitusten voimaantulo edellyttäisi valmiuslain pykälän 118 käyttöönottoa, joka myös eduskunnan pitäisi hyväksyä.

MTV Uutisten tietojen mukaan voimaantulolle on asetettu hallituksessa kaksi ehtoa.

Rajoituksia voisi ottaa käyttöön, jos tartunnat ovat kasvaneet tietyllä alueella jo pitkään voimakkaasti ja tartuntaketjujen jäljitys on hidastunut merkittävästi. Nämä ehdot voisivat täyttyä tällä hetkellä HUS-alueella ja Varsinais-Suomessa.

Liikkumisrajoitukset ovat vasta alustavassa virkamiesvalmistelussa, eikä niistä ole poliittista sopua.

Mikäli rajoitukset, tulisivat voimaan, STT:n tietojen mukaan kotoa tai väliaikaisesta asuinpaikasta saisi poistua vain välttämättömistä syistä tai ulkoilemaan rajoitetusti.

Välttämättömiä liikkumissyitä olisivat työ, opiskelu, elintarvikkeiden ja lääkkeiden hankkiminen sekä lääkärissä ja muissa terveydenhuollon palveluissa käynti.

Myös luottamustoimiin, viranomaistapaamisiin ja lähiomaisten hoivaan tai lapsen tapaamisoikeuteen liittyviä asioita voisi hoitaa. Sallittua olisi myös noutoruuan hakeminen.

Pahimmilla korona-alueilla saisi lisäksi ulkoilla vain yksin tai samassa kotitaloudessa asuvien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat