Hallituksen uudessa koronastrategiassa on unohdettu se, miten testaus jatkossa hoidetaan.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on huolissaan siitä, miten jatkossa koronatestausta tehdään, jos se ajetaan alas. Testauksessa on kiinni suuri henkilöstöresurssi ja jos testaussysteemi ajetaan alas, niin sitä ei kauhean nopeasti saada pystyyn.
– Soutaminen ja huopaaminen on kaikkein hankalinta, kun isoja systeemejä pyöritetään, Lehtonen sanoo MTV Uutisille.
Lehtosen mukaan asiaan liittyy useita ongelmia. Monet sairaanhoitopiirit eivät esimerkiksi kovin helposti testaa kaksi kertaa rokotettuja ihmisiä.
– Se on tällä hetkellä järkevää. Tiedetään kuitenkin, että rokotussuoja hiipuu ja se kestää ehkä 6-8 kuukautta. Maailmalta on esimerkkejä, että tarvitaan se kolmas piikki, että rokotussuoja säilyy.
– Jos kategorisesti päätetään, että rokotettuja ei testata, niin mistä tiedämme rokotesuojan hiipumisen vaikutuksen, ja se on tässä iso riski. Sitten ykskaks meillä on kaksi kertaa rokotettujen epidemia, kun kahden rokotteen suoja on ainakin riskiryhmiin kuuluvilla vähentynyt.
Koronapassi ei ole Suomessa käytössä toisin kuin useissa muissa EU-maissa. Koronapassi on viranomaisten myöntämä todistus, jonka saa, jos on rokotettu, saanut negatiivisen tuloksen koronatestissä tai sairastanut koronan puolen vuoden sisällä.
– Juristin näkökulmasta on sellainen epäilys, että mahtaako tuo mennä perustuslakivaliokunnassa tai eduskunnassa läpi. Aika moni juristi on sitä mieltä, että koronapassi on mahdollinen vain silloin, jos siinä on testaus mukana. Luulen, että juristikollegat ovat tarkoittaneet nimenomaan maksutonta testausta.
Millainen testausjärjestelmä Suomen ja Venäjän rajalle?
Lehtonen näkee ongelmia myös matkailun suhteen. EU:n sisällä koronapassi toimii, mutta haasteena on Suomen ja Venäjän välinen raja. Lehtonen pohtii, missä vaiheessa ajankohtaiseksi tulee Suomen ja Venäjän välisen rajan avaaminen.
– Millaiset testausjärjestelmät siihen liitetään? Jonkinlainen rajakontrolli ja testausjärjestelmä täytyy säilyttää, koska Venäjän rokotteet eivät täytä EU:n koronapassin vaatimuksia. Ongelmia tulee Sputnikin ja muiden rokotteiden kanssa eli sieltä tulisi varmaan aika paljon rokottamattomia vierailijoita Suomeen.
Koronaviruksesta liikkuu jo nyt useita variantteja.
– Ilman testaamista on aika mahdotonta löytää uusi virusvariantteja, joita maailmalla liikkuu.