Huutokauppatalo Bukowskin Suomen ex-toimitusjohtajaa epäillään rikoksesta

Bukowskis Finlandin ex-toimitusjohtajaa Christian Bomania epäillään KRP:n tutkinnassa petosrikoksesta.
Bukowskis Finlandin ex-toimitusjohtajaa Christian Bomania epäillään KRP:n tutkinnassa petosrikoksesta.Lehtikuva
Julkaistu 14.12.2015 13:21
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Keskusrikospoliisi on ulottanut Suomen suurimman taiderikosvyyhdin tutkinnan huutokauppatalo Bukowskin Suomen osaston entiseen johtoon.

MTV Uutisten taidepiireistä saamien tietojen mukaan Bukowskis Suomen ex-toimitusjohtaja Christian Boman sai viime keväänä väistyä huutokauppatalon johdosta ja sittemmin myös taideasiantuntijan tehtävistä. Bomania epäillään KRP:n tutkinnassa petosrikoksesta.

Hän ei enää ole Bukowskin palveluksessa.

Boman kiistää rikosepäilyn. 

– Kyse on väärinkäsityksestä. Muuten en halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa sen enempää, Boman sanoo MTV Uutisille.

Huhtikuussa aloittanut Bukowskis Suomen uusi toimitusjohtaja Jori Keckman on vaitonainen Bomanin lähdön syistä.

– En voi ottaa kantaa asiaan. Poliisitutkinta on kesken, Keckman sanoo. 

Bukowskis on Pohjoismaiden johtava huutokauppatalo ja myös alan markkinajohtaja Suomessa. Ex-toimitusjohtaja Christian Boman on taidepiireissä tunnettu.

Tutkinnassa 15 miljoonan rikosvyyhti

Keskusrikospoliisi on tutkinut pian kolme vuotta taiderikoskokonaisuutta, jonka yhteydessä epäillään myydyn väärennettyjä maalauksia arvotaiteena jopa 15 miljoonan euron arvosta.

Tutkinnan mukaan väärennöksiksi epäiltyjä töitä on myyty tunnetuissa huutokaupoissa Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa.

KRP epäilee esitutkinnassa ainakin kuutta Bukowskin myymää teosta väärennöksiksi. Rikosepäilyihin liittyen Bukowskis tiedotti marraskuussa ostavansa kyseiset maalaukset takaisin ostajilta yhteensä noin 800 000 eurolla.

– Meille on tärkeää, että taiteen ostaja voi luottaa saavansa sitä, mistä maksaa. Sen vuoksi suhtaudumme äärimmäisen vakavasti epäilyihin siitä, että näin huomattava määrä taideteoksia on väärennetty ja että myös Bukowskis on todennäköisesti välittänyt väärennettyjä teoksia, Bukowskin toimitusjohtaja Anna-Karin Laurell sanoi tiedotteessa.

KRP:n esitutkinta on loppusuoralla.

– Asia on siirtynyt syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon muun muassa näistä asioista, joista Bukowskis on antanut tiedotteen. Parin muun pöytäkirjan kasaaminen on vielä jonkin verran kesken. Muuten en kommentoi asioihin liittyvien henkilöiden enkä yhtiöiden nimiä, KRP:n tutkinnanjohtaja Kimmo Nokkonen kertoo.

Ex-johto salasi väärennösepäilyn?

Bukowskin myymän väärennetyksi epäillyn taiteen joukossa on Fernand Légerin maalaus Composition Murale, joka myytiin vuonna 2009 noin 536 000 eurolla Bukowskin omistajalle Eva Lundinin perheelle. Bukowskis arvioitutti maalauksen ennen myyntiä maailman parhaana pidetyllä Léger-asiantuntijalla. Tämä piti maalausta aitona.

KRP:n tutkinnassa kiinni jääneet väärentäjät ovat kuitenkin tunnustaneet väärentäneensä maalauksen. Maalaus on yksi kuudesta työstä, jotka Bukowskis marraskuussa ilmoitti ostavansa takaisin.

Bukowskis Suomen ex-toimitusjohtaja Bomania koskeva rikosepäily ei liity Composition Murale -maalaukseen.

Ruotsin Bukowskin omistaja Eva Lundin osti Bukowskille puolella miljoonalla eurolla väärennökseksi epäillyn Fernand Légerin ”Composition”-öljyvärimaalauksen.

Bukowskin myymän väärennetyksi epäillyn taiteen joukossa on ollut muun muassa Fernand Legerin maalaus Composition Murale, joka myytiin vuonna 2009 noin 536 000 eurolla Bukowskin omistajalle. Bukowskis Suomen ex-toimitusjohtajan rikosepäily ei liity kyseiseen taulukauppaan.

Suomen Bukowskin kautta myyntiin on päätynyt viisi väärennökseksi epäiltyä teosta. Epäilyjen mukaan Boman on ollut huutokauppatalon puolesta se henkilö, joka on ollut yhteydessä vyyhdin epäiltyihin päätekijöihin. 

Bomania koskevassa rikosepäilyssä on kyse hallussaolevan tiedon salaamisesta eli siitä, että hän olisi ottanut huutokauppaan myyntiin teoksen, johon liittyy varteenotettava väärennösepäily.

Yhteensä 25 epäiltyä

Poliisitutkinnan aikana on kuultu rikoksista epäiltyinä kaikkiaan 25 henkilöä. Esitutkinnan kohteena on ollut noin 300 epäiltyä väärennöstä ja niihin liittyneitä kauppoja.

Rikosnimikkeinä ovat olleet muun muassa törkeä petos, törkeä väärennys, väärennys, törkeä kavallus, törkeä rahanpesu ja törkeä kirjanpitorikos.

Etelä-Suomessa asuva suomalainen mies on tutkinnassa myöntänyt väärentäneensä lukuisia teoksia.

Väärennykset on tehty monien tunnettujen taiteilijoiden, kuten Légerin, venäläisten mestarien Repinin, Shishkinin ja Kandinskyn sekä suomalaisista Ilkka Lammin, Reidar Särestöniemen ja Helene Schjerfbeckin teoksista.

Tutkinnassa olleissa kaupoissa yksittäisten teosten kauppahinnat ovat vaihdelleet muutamista kymmenistä tuhansista euroista aina 2,2 miljoonaan euroon. Poliisin mukaan väärennettyä taidetta on paljon Suomen markkinoilla.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos