Nyt on lupa tuijottaa! Televisiosarjojen katselusta on tutkitusti hyötyä mielenterveydellemme.
Kuulutko sinäkin niihin, jotka vuodattavat kyyneleitä niin traagista sairaalasarjaa kuin luontodokumenttia katsoessaan? Nyt on aika unohtaa puolison tai ystävien katseet ja taputtaa itseään selkään, sillä tutkimuksen mukaan television edessä itkeminen tekee hyvää terveydelle.
Sarjojen hahmoista tulee oikeita ystäviä
Television tuijottamista pidetään usein huonona asiana, mutta asiat ovat muuttumassa. Tutkijoiden mukaan televisiosarjat voivat nimittää parantaa mielenterveyttämme lukuisin eri tavoin.
Psykologit ovat nyt osoittaneet, että aivomme rakentavat suhteita näihin sarjojen henkilöihin, joista me tiedämme kaiken, mutta jotka eivät tiedä mitään meistä.
– Mielenkiintoista on, että aivojamme ei ole luotu erottamaan, onko suhde todellinen vai kuvitteellinen. Nämä ystävyyssuhteet voivat siis välittää paljon reaalimaailman etuja. Ne voivat lisätä itsetuntoamme, vähentää yksinäisyyttä ja lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta, Oklahoman yliopiston apulaisprofessori Jennifer Barners kertoo.
Televisiosarjat voivat lievittää yksinäisyyttä.
Näiden positiivisten asioiden lisäksi tutkijat kuitenkin myöntävät, että vielä on hyvin vähän tietoa siitä, millaisia psyykkisiä seurauksia suhteen päättymisellä voi olla.
Olo tutkitusti paranee itkun jälkeen
Henkilön kuolema tai poistuminen sarjasta voi aiheuttaa hyvinkin voimakkaan tunnereaktion, joka purkautuu usein itkuna. Itkeminen on hyvä asia, sille se auttaa meitä käsittelemään negatiivisia tunteita ja päästämään niistä irti.
– Kun viettää kokonaisen tuotantokauden tunnin viikossa hahmojen kanssa, niistä voi todella tulla eräänlaisia ystäviä. Joten on täysin normaalia tuntea olonsa hämmentyneeksi niiden poismenon jälkeen, Barners kertoo.
Itkemisestä on hyötyä myös siinä mielessä, että ihmisillä on tutkimusten mukaan taipumus tuntea olonsa paremmaksi itkemisen jälkeen. Itku voi johtua myös siitä, että moni meistä käsittelee omaa pahaa oloaan sarjan hahmojen kautta.
– On totta että tunteet, niin hyvät kuin huonotkin, saavat meidät tuntemaan, että olemme elossa, Barners kertoo.
Katso videolta miten lapset määrittelevät ystävyyden.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Time