Iivo Niskanen on Suomen suurin mitalitoivo ensi viikolla Oberstdorfissa alkavissa MM-hiihdoissa.
Niskasen päämatka, 50 kilometriä perinteisellä, on perinteiden mukaisesti ohjelmassa vasta viimeisenä kisapäivänä, 7. maaliskuuta. Kolme vuotta sitten Pyeongchangin olympialaisissa viidenkympin kuninkaaksi kruunattu Niskanen lähtee tulevaan kisaurakkaansa hyvillä mielin.
– Toivottavasti iskukyky on hyvä ja nousemaan päin. Ihan nousujohteinen valmistautuminen on ollut. Viikonlopusta toiseen on ollut tarkoitus hiihtää vähän kovempaa, niin toivottavasti kunto on parhaalla mahdollisella tavalla noussut MM-kisojen alle, Niskanen kertasi perjantaina MTV Urheilun haastattelussa.
– SM-hiihdoissa tuli ihan positiivisia merkkejä ja hyvä onnistuminen. Falun ei mennyt niin kuin suunniteltiin, mutta ei auta siihen liikaa keskittyä. Toivottavasti kaikki onnistuu täällä.
Niskasen on määrä osallistua Oberstdofissa kaikille normaalimatkoille ja viestiin. Ensimmäisenä ohjelmassa on yhdistelmäkilpailu, joka käydään ensi viikon lauantaina. Sen jälkeen vuorossa ovat 15 kilometriä vapaalla, viesti ja edellä mainittu 50 kilometriä.
– Yhdistelmäkisassa katsotaan, mihin oma iskukyky riittää. Viestissä tuli hyvä onnistuminen Lahdessa, ja siihen on joukkueena tähdätty kovasti. Oma päämatka on ilman muuta 50 kilometriä.
Urakka on kova. 105 kilpailukilometriä vain kahdeksassa päivässä. Entistä hurjemmalta se kuulostaa, kun silmäilee Oberstdorfin sääennusteita. Ensi viikolle on luvassa jopa 17 lämpöastetta, tosin lämpötila voi hyvin laskea kisojen edetessä.
Plusasteissa ei sinällään ole mitään uutta, mutta jos lämpötilat huitelevat näinkin kovissa lukemissa, urheilijoiden on syytä olla tarkkana.
– Suorituksen aikainen nesteen ja energian nauttiminen on hyvin tärkeää. Kuumuuden aiheuttaman hikoilun puolesta nesteen saamiseen pitää keskittyä tosi paljon. Kisoista tulee väistämättä vähän pidempiä, kun keli on hidas.
Tiukkaan kisaohjelmaan ja korkeisiin lämpötiloihin kätkeytyykin ehkä suurin vaara Niskasen menestystoiveiden kannalta.
– Oikein missään kilpailussa ei saisi tulla niin sanotusti yö vastaan. Se hidastaa palautumista merkittävästi seuraavaan koitokseen.