69-vuotias monissa liemissä keitetty Hillary Diane Rodham Clinton oli harvinaisen kokenut ehdokas Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Asiallisuudestaan tunnettu ja kylmänäkin pidetty Clinton joutui kuitenkin taas pettymään, kun tosi-tv-tähti, miljardööri ja suorasuu Donald Trump meni ja voitti hänet tänään ratkenneissä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.
Hillary Diane Rodham syntyi Chicagossa Yhdysvalloissa 26.10.1947. Hänellä on kaksi nuorempaa veljeä, Hugh ja Anthony, ja perhe asui sisarusten lapsuuden Chicagon esikaupungissa Park Ridgessa. Isä pyöritti kangaskauppaa, äiti hoiti lapsia kotona.
Hillary valmistui Main South High Schoolista vuonna 1965. Hän jatkoi opintojaan Wellesley Collegessa, jossa konservatiivisessa kodissa kasvanut Hillary valittiin oppilaitoksen nuorten republikaanien johtajaksi.
Valtiotieteiden maisteriksi Hillary valmistui vuonna 1969 ja jatkoi tämän jälkeen Yalen yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan.
Hillary kannatti siis aluksi republikaaneja, mutta ryhtyi demokraatiksi kansalaisoikeusliikkeen ja Vietnamin sodan vaikutuksesta vuonna 1968. Hän oli tiettävästi hyvin vaikuttunut kansalaisoikeusaktivisti Martin Luther Kingin pitämästä puheesta.
Yleisölle tutuksi Bill Clintonin puolisona
Suuren yleison tietoisuuteen Hillary Rodham-Clinton tuli vuonna 1993, kun hänen miehensä Bill Clinton nousi Yhdysvaltain presidentiksi.
Poliittisesti kunnianhimoisen miehensä Bill Clintonin uraa tukenut lakinainen pysyi puolisonsa rinnalla silloinkin, kun tämä ryvettyi erilaisissa seksiskandaaleissa.
Pian tuli kuitenkin Hillaryn vuoro seisoa puhujapöntöissä: Hänet valittiin senaattiin tammikuussa 2001 ja ulkoministeriksi 2008 sen jälkeen, kun hän oli hävinnyt demokraattien presidenttiehdokkuuden Barack Obamalle.
Tällä kertaa Hillary nousi demokraattien presidenttiehdokkaaksi asti, mutta kärsi varsinaisessa vaalissa kirvelevän tappion republikaanien Donald Trumpille.
Hillary ja Bill tapasivat Yalessa
Hillary tapasi Billin molempien opiskellessa oikeustiedettä Yalen yliopistossa. Pariskunta meni naimisiin vuonna 1975 ja asui pitkään Arkansasissa, jonka kuvernöörinä Bill Clinton työskenteli vuoteen 1980.
Samana vuonna syntyi myös pariskunnan ainoa lapsi, tytär Chelsea.
Lastenkäätetieteen jatko-opinnot suorittaneelle ja vastuullisissa tehtävissä työskennelleelle Hillarylle povattiin loistavaa uraa. Vuonna 1974 hän oli muun muassa mukana presidentti Richard Nixonin uran katkaisseen Watergate-skandaalin tutkinnassa.
Odotettua urakiitoa ei kuitenkaan tullut, sillä Hillary ei jäänytkään Washingtoniin vaan seurasi miestään Arkansasiin, minne Bill lähti opettamaan lakia.
Voimakastahtoinen presidentin puoliso
Kun Bill Clinton valitiin Yhdysvaltain 42. presidentiksi vuonna 1993, tuli kaikille osapuolille heti selväksi, ettei Valkoisen talon First Lady ollut mikään pelkkä edustusrouva.
Lakimiehenä menestynyt Hillary Rodham-Clinton vaati ja sai näkyvän roolin Bill Clintonin hallinnossa, monien mielestä hänellä oli liiaksikin vaikutusvaltaa mieheensä.
Bill Clinton antoikin vaimonsa hoidettavaksi laajan terveydenhoitouudistuksen valmistelutyön. Hanke oli kuitenkin hyvin epäsuosittu eikä sitä koskaan toteutettu.
Monica Lewinskyn varjossa
Hillary Clintonin varmasti ikävimmät muistot miehensä presidenttikaudelta ovat vuodelta 1998, jolloin presidentti jäi kiinni seksisuhteesta Valkoisen talon harjoittelijaan Monica Lewinskyyn.
Hillary kuitenkin puri huulta ja seisoi miehensä rinnalla julkisesta nöyryytyksestä huolimatta.
Laajasti reposteltu tapaus tuli ilmi, kun Clintonia tutkittiin syytöksistä, joiden mukaan hän oli ahdistellut Arkansasin hallinnossa työskennellyttä Paula Jonesia jo vuonna 1991.
Juttu sovittiin 1999, kun Clinton maksoi Jonesille 850 000 dollaria.
Monica Lewinsky ei ole ainoa hurmuripresidentin vahvistettu syrjähyppy. Bill Clinton on myöntänyt Lewinskyn lisäksi avioliiton ulkopuolisen suhteen amerikkalaiseen malliin ja näyttelijään Gennifer Flowersiin.
Oma ura käyntiin 2001
Hillary Rodham-Clintonin oma poliittinen ura lähti käyntiin vauhdilla samana vuonna kun Bill-puolison presidenttiys päättyi.
Rodham-Clinton nousi New Yorkin senaattoriksi tammikuussa 2001, kun Bill oli vielä presidenttinä. Hillary olikin ensimmäinen senaattiin valittu presidentin puoliso.
Toisen kautensa senaatissa Rodham-Clinton aloitti 2006.
Presidentiksi Hillary pyrki ensimmäisen kerran vuonna 2008, mutta koki tuolloin kirveltävän tappion kuin tyhjästä ilmestyneelle Barack Obamalle demokraattien esivaaleissa.
Obama tarjosi Hillarylle arvostettua ulkoministerin paikkaa, josta tämä ensin kieltäytyi. Hetken mietittyään Rodham-Clinton kuitenkin hyväksyi pestin, ja toimi ulkoministerinä vuosina 2009-2013.
Kandidaatit aina kohujen keskiössä
Kohuilta ei ole välttynyt myöskaan Hillary Rodham-Clinton.
Toistaiseksi pahin särö on maaliskuussa 2015 julkaistu tieto, jonka mukaan Clinton oli käyttänyt ulkoministerinä henkilökohtaista suojaamatonta sähköpostiaan sääntöjen vastaisesti virkapostin lähettämiseen.
Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI käynnisti asiasta tutkinnan, joka lopetettiin viime kesänä, eikä syytteitä Clintonia vastaan nostettu.
Rodham-Clintonin presidentinvaalikampanja koki kuitenkin ison kolauksen viime kuun lopussa, kun FBI:n johtaja James Comey kertoi poliisin hankkineen luvan Hillary Clintoniin liittyvien sähköpostien tutkinnan aloittamisesta uudelleen.
Kyse on siitä, onko Clinton tullut paljastaneeksi tai vaarantanut salaisia tietoja käyttäessään yksityistä sähköpostipalvelintaan.
Clintonin tukijat ovat tietysti olleet kampanjan viime metreillä tehdystä ilmoituksesta raivoissaan ja arvostelleet voimakkaasti Comeyn mahdollisia tarkoitusperiä.
Korjattu 10.11 klo 8.30 kohtaa, jossa mainittiin Clintonin olleen ensimmäinen naispuolinen ulkoministeri. Tosiasiassa Condoleezza Rice oli Clintonia ennen ulkoministeri ja Madelene Allbright ensimmäinen USAn naisulkoministeri 1997.