Ilkka Turkka tarjoaa apua syrjäytymisvaarassa oleville nuorille

Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva/Antti Aimo-KoivistoCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2010
Julkaistu 10.02.2010 15:00(Päivitetty 11.08.2010 14:58)

Hyväntekeväisyyttä voi harjoittaa monin keinoin. Studio55.fissä vieraillut Ilkka Turkka auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria urheilun kautta. Venezuelalainen kapellimestari Gustavo Dudamel on löytänyt auttamiskanavakseen musiikin.

Ilkka Turkka perusti yhdessä poikansa Villen kanssa vuonna 1996 Icehearts-yhdistyksen. Icehearts tarjoaa mahdollisuuden ohjattuun liikuntaan lapsille, jotka eivät muuten pääsisi harrastamaan.

Lapset tulevat muun muassa maahanmuuttaja- ja yksinhuoltajaperheistä sekä lastensuojelun piiristä. Joukkuetoiminta tarjoaa mielekästä tekemistä ja itsetunnon nostatusta syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.

− Toinen pojistani ei oppinut lukemaan kolmanteen vuosiluokkaan mennessä. Aloin kiinnittää tuolloin huomiota oppimisvaikeuksiin sekä siihen, miten kauaskantoisia seurauksia niillä voi olla. Havahduin asiaan nähdessäni, miten avuton lapsi on tällaisessa tilanteessa, Ilkka Turkka kertoo omistautumisestaan lasten asioille.

Turkka on saanut työstään paljon myös itselleen. Hän iloitsee lasten edistysaskelista ja on myös ystävystynyt osan vanhempien kanssa.

− Toivomme, että nuoret löytävät itsensä ilman että he joutuvat kohtaamaan yksin ylivoimaisia vastuksia.

Musiikki tavoittaa monet

Lehtikuva/Mikko Stig

Lehtikuva/Mikko Stig

Saman kaltaista toimintaa on myös maailmalla. Yksi aktiiveista on venezuelalainen kapellimestari Gustavo Dudamel, joka aloitti viime vuonna työn Los Angelesin filharmonikkojen ylikapellimestarina Esa-Pekka Salosen seuraajana.

Venezuelassa toimii Simón Bolívar Symphony Orchestra -niminen nuoriso-orkesteri. Vuonna 1975 perustetun kokoonpanon riveissä on soittanut vuosien varrella lukuisia äärimmäisen köyhistä oloista tulevia nuoria. Dudamel on toiminut ryhmän taiteellisena johtajana vuodesta 1999.

Myös Ilkka Turkka tuntee hankkeen.

− Totuus on se, että joukkueurheilu ei ole keino tavoittaa syrjäytymisvaarassa olevia tyttöjä. Musiikki koskettaa laajempaa joukkoa. Sillä ei ole kuitenkaan loppupeleissä väliä, mitä apu on, kunhan toiminta on pitkäaikaista, Turkka sanoo.

Turkka ei pidä siitä, että Suomessa harrastuskulttuuriin liittyy usein vaatimus suorittaa pääsykoe. Nuorten luokittelu ja arvottaminen alkaa liian nuoresta.

− Kaikilla on oikeus harrastaa, Turkka painottaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Tuoreimmat aiheesta

Studio55