Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän Donald Trumpin ilmastolausunnot ovat herättäneet väristyksiä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa puurtavissa piireissä.
– Me kumoamme Pariisin ilmastosopimuksen ja lopetamme YK:n ilmasto-ohjelmien tukemisen, Trump julisti toukokuun lopulla.
Aiemmin hän on puhunut sopimuksen neuvottelemisesta uusiksi. Hän on myös sanonut haluavansa tuoda hiilivoiman takaisin.
Puheita ilmaston lämpenemistä Trump on kutsunut kiinalaisten juoneksi, joka tähtää Yhdysvaltain kilpailukyvyn heikentämiseen.
Toisaalta hänen omistamansa golfyhtiö nimesi ilmaston lämpemisen syyksi sille, että se haluaa Irlannissa rakentaa muurin suojaksi Atlantilta.
Samoihin aikoihin joidenkin Trumpin lausumien kanssa Bonnissa neuvoteltiin Pariisin sopimuksen toimeenpanosta. Kun Afrikka-ryhmän puheenjohtajalta Seyni Nafolta kysyttiin, mikä häntä eniten huolestuttaa, hän vastasi:
–Se, että Trump voittaisi vaalit.
Irtautuminen pitkä prosessi
– Juridisesti Pariisin sopimuksesta irtautuminen on pitkä prosessi. Käytännössä se vaatisi Trumpilta kaksi kautta, sanoo vanhempi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.
– Tämä on osa sitä laajempaa teemaa, että kuinka tosissaan Trumpin puheita voidaan ottaa, Vihma sanoo. Hän kertoo pitävänsä kommentteja ristiriitaisina ja enemmänkin Trumpin improvisointina.
Yhdysvallat on kertonut hyväksyvänsä ilmastosopimuksen syksyllä. Tämä tehdään presidentin toimivallalla, eikä sopimusta viedä senaattiin. Kolmen ensimmäisen vuoden aikana sopimuksesta ei voi alkaa irtautua.
Vihma uskoo, että Trump voisi halutessaan lopettaa Yhdysvaltojen ilmastojohtajuuden, jota presidentti Barack Obama on etenkin toisella kaudellaan harjoittanut suhteessa Kiinaan ja Intiaan.
Kotimaassa hän voisi jossain määrin hidastaa päästöjen vähentämistä. Monet asiat eivät kuitenkaan olisi hänen päätettävissään.
Hiilikysymyksessä jo markkinavoimat olisivat Trumpia vastaan. Vihma huomauttaa, että tänä vuonna Yhdysvaltojen sähköntuotannossa maakaasu menee ensi kertaa ohi hiilen.
– Ei sillä alueella ole populistille pikavoittoja luvassa.
Kilpakumppani Hillary Clinton aikoo jatkaa ilmastoasioissa Obaman linjalla.
– Tämä tietenkin todentuu ja tarkentuu vasta, kun hän on toimistossa, Vihma lisää.
Kukaan ei ole livennyt
Ilmastosopimuksen hyväksyntä näyttää etenevän nopeasti. Se saattaa tulla voimaan vielä tänä vuonna.
Ennätysmäiset 174 maata ja EU kirjoittivat yhden päivän aikana nimen sopimuksen alle New Yorkissa huhtikuussa. Pienten saarivaltioiden johdolla monet ovat myös jo ratifioineet sopimuksen.
Puolisen vuotta sopimuksen solmimisen jälkeen takapakkia ei ole Vihman mukaan ilmennyt.
– Tärkeintä on, että kukaan merkittävä toimija ei ole lähtenyt irtautumaan.