Ilomantsin Sotatie avaaminen osui keskelle Ukrainan sotaa – "Osataan pitää erossa historia ja tämän päivän kauheudet Euroopassa"

2:32img
Sotatien reittiin voi maastossa tutustua mobiiliopastuksen kera tai verkossa kokonaan virtuaalisesti.
Julkaistu 31.05.2022 15:23
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

Ilomantsin sotahistorian kärkituotteeksi on jalostettu 150 kilometriä pitkä Sotatie -kiertoreitti, jolla voi tutustua talvi- ja jatkosotien taistelupaikkoihin. Kohteita on yli 30. Ilomantsi on ainoa kunta Suomessa, jonka alueella on ollut viime sodissa isoja, divisioonatason taisteluita.

Jos reitin kiertää päivässä, kannattaa varata ainakin seitsemän tuntia aikaa, arvio Sotatien opastuksista vastaava sotakamreeri Rauno Suhonen.

Ilomantsin Sotatie on rengasreitti, joka kulkee osin rajavyöhykettä myötäilevää korpitietä ja ulottuu EU:n maa-alueen itäisimmälle pisteelle.

Tiellä liikkujille on suunniteltu tienvarsiopasteita yhteistyössä Rajavartiolaitoksen kanssa. Ensimmäiset opasteet kiinnitettiin reitille toukokuun lopulla.

Reitillä on runsaasti jäännöksiä talvi- ja jatkosodan linnoittamisesta ja taisteluista, sotatoimia nähnyttä kalustoa, vanhoja vallituksia sekä korsuja ja taistelupaikkoja.

Katso myös pitkä video aiheesta: 

3:51img

Taistelupaikkoja entisöity räjäytyksillä

Merkittävimmät uuden sotatien kohteet ovat Rukajärveltä siirretty, kenraalimajuri E.J. Raappanan sodanaikainen komento- ja majoituspaikka Parppeinvaaran runokylässä, alueen sotahistoriaa esittelevä Taistelijan Talo Hattuvaarassa sekä Möhkön kylän tuntumassa sijaitseva Öykkösenvaaran taistelualue.

Ilomantsin Sotatien verkkosivulla on julkaistu video Öykkösenvaaran taistelualueen ennallistamisräjäytyksistä. Syksyllä 2020 aluetta ennallistettiin muistuttamaan sodanaikaista tilannetta, kun tykistötuli on muokannut maisemaa.

– Videon räjähdykset tuovat dramatiikkaa ja voivat johdatella ajatuksiamme siihen, millaisia hetkiä tykistötulen alla on jouduttu elämään, muistuttaa Ilomantsin Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Eero Tuomisto.

Sotahistoria osa "yhteistä muistia"

Sotahistoriallisiin matkailukohteisiin odotetaan vilkasta kesää koko maassa. 

Ilomantsin Sotatien avaaminen osuu ajankohtaan, jossa kysyntää on poikkeuksellisen paljon.

Sotamatkailu tuo myös kriittisiä kysymyksiä onko ajankohta sopiva Ukrainan tapahtumien vuoksi.

– Euroopan tilanne on tietysti nyt tuonut tämän aivan uuteen valoon. Kun aiemmin on ajateltu, että eihän tämä enää ole mahdollista, niin nyt on tullut mieleen, että kyllä se voi olla. Tämä on osa meidän yhteistä muistia ja sitä ei ole syytä unohtaa, Tuomisto pohtii.

– Ihmiset ovat kuitenkin positiivisella mielellä ja osataan pitää erossa historia ja tämän päivän kauheudet Euroopassa, Suhonen arvioi.

Ukrainan tapahtumat vaikuttavat

Ilomantsissa on reitille kovat odotukset ja Sotatielle on jo ollut kysyntää.

– Kevät on osoittanut sen, että tästä on tulossa Ilomantsin sotahistoriallisen matkailun ennätysvuosi. Koskaan ei ole toukokuussa tänne retkiä tehty, mutta minäkin olen ollut täällä jo toistakymmentä kertaa, Suhonen kertoo.

Ukrainan tilanne lisännyt kiinnostusta.

– Kyllä, ihan merkittävässä määrin. Luulen, että kansainvälinen kiinnostus Suomen sotahistoriaa kohtaan on kasvamassa aika merkittävästi, Tuomisto uskoo.

Sotatien reittiin voi maastossa tutustua mobiiliopastuksen kera tai verkossa kokonaan virtuaalisesti.

Tuoreimmat aiheesta

Ilomantsi