Poliisi on aloittanut tutkinnan Imatraa kuohuttaneesta lapsien välisestä väkivaltaisesta välikohtauksesta, joka kuvattiin videolle ja saatettiin kaikkien nähtäväksi sosiaaliseen mediaan. Poliisilla ei kuitenkaan ole tutkinnan kanssa kiire. Tutkinnanjohtajan mukaan muiden viranomaisten työ on nyt tärkeämpää.
Kolmen alakouluikäisen lapsen epäillään pahoinpidelleen neljättä alakouluikäistä Imatran Vuoksenniskan koulun pihalla maanantaina iltapäivällä. Välikohtaus on saanut suurta huomiota, sillä siitä kuvattiin useita videoita, jotka levisivät välikohtauksen jälkeen sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin.
Rajuilla videoilla näkyy muun muassa, miten maassa makaavaa uhria potkitaan useita kertoja päähän ja ylävartaloon. Väkivallanteko näyttää hurjalta, erityisesti osallisten nuoret iät huomioon ottaen.
Asia on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa ja tekijöitä on vaadittu vastuuseen. Siitä huolimatta poliisi ei aio pitää kiirettä tapauksen tutkinnan kanssa.
Tutkinnanjohtaja, komisario Jarno Saarinen selittää:
– Ymmärrän, että ihmisiä kamalasti kiinnostaa tämä asia. Haluttaisiin tietää, mitä tekijöille tapahtuu. Vastaus on, että poliisin toimesta kovin vähän. Ei poliisi ole tässä se taho, joka tässä pystyy mitään erityisemmin tekemään. Me selvitämme vain, mitä tilanteessa on tapahtunut.
Lue myös: Näin lapsen julma pahoinpitely Imatralla eteni – Älä levitä videota, se voi poliisin mukaan olla rikos
Lastensuojelu hoitaa
Poliisin sijaan asiaa selvittelevät nyt ensisijaisesti lastensuojeluviranomaiset.
– Lastensuojelun tarve on ehkä isompi kuin se, että tämä rikosasia, joka ei koskaan tule edistymään prosessiin asti, saataisiin selville. Vahingonkorvausasiat ja muut ehdimme kyllä selvittää myöhemmin. Meillä ei ole mikään kiire, Saarinen sanoo.
– Lastensuojeluasiat ja elämän olosuhteet ovat kovin henkilökohtaisia asioita, eikä niitä voida julkisuudessa käsitellä. Ne ovat salassa pidettäviä tietoja.
Poliisin jäämistä asian selvittelyssä syrjään perustelee Saarisen mukaan muun muassa se, etteivät väkivaltaa tehneet lapset ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Toinen syy on, että välikohtauksen tapahtumat ovat hyvin selvillä, osin niistä kuvattujen videoiden ansiosta.
– Ihmisillä saattaa olla vähän väärä käsitys siitä, miten tällaisissa toimitaan. Kun tapahtunut pahoinpitely on aika selvä ja meillä on tietty näyttö tekemisiin, meillä ei ole kova kiire asian kanssa.
Lue myös: "Niin pisti vihaksi eilisen tapahtumat" – Alaikäisen raju pahoinpitely koulun pihalla kuohuttaa imatralaisia, some täyttyi kommenteista
Ulkopuolistenkin tunteet ovat kuumenneet
Tapaus on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Paikoin tunteet ovat kuumenneet ja keskustelu riistäytynyt asiattomaksi. Saarinen toivookin, että nettikirjoittelijat panisivat jäitä hattuunsa.
– Se on ollut ikävää, että on uhkailtu jopa (osallisten) perheiden muita jäseniä. Aika rajalliset ne heidän mahdollisuutensa vaikuttaa tuollaiseen kuitenkin ovat.
Vaikka tapahtunut väkivallanteko on tekijöiden ikään suhteutettuna hurja, Saarinen muistuttaa, että tekijät eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa juuri siitä syystä, että he ovat lapsia. He eivät välttämättä ymmärrä tekoaan tai sen seurauksia.
– Kyllä lapset aina jotain hölmöä tekevät kasvumatkallaan. Aikuisetkin tekevät.
"Se kiinnostaa minua itseänikin"
Saarisen mukaan poliisi on kuullut väkivallanteosta epäiltyjä lapsia alustavasti. Poliisilla ei kuitenkaan toistaiseksi ole tietoa siitä, miten he itse suhtautuvat tapahtuneeseen.
– Se kiinnostaa minua itseänikin kovin. Olen kaikissa alle 15-vuotiaiden rikoksissa tutkinnanjohtajana Kaakkois-Suomen alueella, ja haluaisin itsekin tietää, miten he kokevat tapahtuneen – pitävätkö he tekoa vääränä ja katuvatko.
Lasten oma suhtautuminen asiaan selvinnee myöhemmin, kun poliisi pääsee puhuttamaan lapsia ajan kanssa.
Uhrin osalta poliisi on aiemmin kertonut, ettei pahoinpitelystä aiheutunut tälle vakavampia vammoja. Saarinen täsmentää lausuntoa nyt.
Lapsi toimitettiin välikohtauksen jälkeen sairaalaan. Hän pääsi sieltä kuitenkin pois reilusti alle vuorokaudessa. Lapsi toipuu.
– Siinä mielessä on ihan hyvä asia, että hänelle ei ole aiheutunut mitään, sanotaanko äärimmäisiä vammoja. Pysyvistä vammoista ei voi tässä vaiheessa sanoa, sillä lääkäritkään eivät niitä luonnollisesti vielä tiedä.