Imeekö lapsesi peukaloa? Se on hyvä asia hänen terveytensä kannalta

COLOURBOX2037660
Peukalon imemistä ja kynsien pureskelua pidetään huonoina tapoina, mutta ne saattavat suojata lapsia allergioilta, tutkijat raportoivat.
Julkaistu 03.08.2016 15:59

MTV LIFESTYLE

Allergiat olivat kynsienpureskelijoilla ja peukalonimijöillä noin kolmanneksen harvinaisempia kuin muilla lapsilla, kertoo tuore tutkimus.

Peukalon imemistä ja kynsien pureskelua pidetään huonoina tapoina, mutta ne saattavat suojata lapsia allergioilta, tutkijat raportoivat.

Havainto tukee niin sanottua hygieniahypoteesia, jonka mukaan lapsuuden infektioiden ja mikrobialtistuksen vähentyminen on lisännyt allergioita.

Kanadalais-uusiseelantilaisen tutkijaryhmän havainnot perustuvat runsaan tuhannen lapsen terveystietoihin. 

Peukalon imemisestä ja kynsien pureskelusta oli kysytty vanhemmilta lasten ollessa 5-, 7-, 9- ja 11-vuotiaita ja allergioita tutkittiin prick-ihotesteillä. Kolmannes lapsista joko imi peukaloa tai pureskeli kynsiään, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

COLOURBOX8342967

Allergiat ja astma harvinaisempia myös koiraperheissä

Tulosten perusteella allergiat olivat kynsienpureskelijoilla ja peukalonimijöillä noin kolmanneksen harvinaisempia kuin muilla lapsilla. Tämä havaittiin lasten ollessa 13-vuotiaita, mutta myös aikuisiässä.

Yhteys oli erityisen vahva, jos lapsi oli ollut sekä peukalonimijä että kynsienpureskelija. Kynsien pureskelu tai peukalon imeminen eivät vaikuttaneet astman tai heinänuhan todennäköisyyteen.

Kynsien pureskelu ja peukalon imeminen saattavat lisätä muun muassa sormitulehduksia ja hammasongelmia, joten niihin ei kannata erityisesti kannustaa. Jos lapsi kuitenkin niin tekee, vanhempien ei tarvitse olla kovin huolissaan.

Aiemmissa tutkimuksissa allergiat ja astma on havaittu harvinaisemmiksi myös maatilalla kasvavilla sekä koiraperheissä. Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Saako lapsen nähden riidellä? Katso: 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Lapset