Inha rottaongelma piinaa pääkaupunkiseutua – leuto sää saa siimahännät vilistämään myös tammikuussa: "Auton alta löytyi puolikas lihapulla"

5:42img
Julkaistu 08.01.2020 16:09
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Toimittajan kuva
Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Rottia on nähty tänä talvena vilisevän ahkerasti pääkaupunkiseudulla.

Vantaan Havukoskella asuva Jouni Grönvall naapureineen on lähipäivinä huomannut rotan ulostetta neljän auton konepellin alta.

– Jos joku auton osa hajoaa rotan järsimisen seurauksena, mikään vakuutusyhtiö ei sellaista korvaa, Grönvall tuumii.

Hän on huolissaan myös siitä, että rotat juoksentelevat ympäriinsä, muun muassa taloyhtiön lasten hiekkalaatikolla.

– Naapurin auton alta löytyi puolikas lihapulla, jota rotta oli järsinyt. Ne kuljettavat lasten leikkipaikoille ruokaa, jota lapset sitten pistävät suuhun.

Grönvallin mukaan tiiviin taloyhtiön isännöitsijä on ruvennut toimenpiteisiin, jotta rottaongelma saataisiin hoidettua asianmukaisesti. 

Rottien näkeminen talvella on suhteellisen harvinaista, ja yleensä rottien määrä on suurimmillaan loppusyksystä. Leuto tammikuu on kuitenkin saattanut houkutella rottia esiin myös päiväsaikaan.

– Kylmyys hätistää rottia pois. Nyt kun on lämmintä, niitä liikkuu tavallista enemmän, havainnollistaa tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopiston Kaupunkirotat-hankkeesta.

Lue myös: Helsinkiin räjähti rottaongelma – asukkailta alkeellisia virheitä: "Koskaan ei ole ollut näin kauheaa"

Paljon rottia

Aivelo ei osaa sanoa, kuinka paljon rottia pääkaupunkiseudulla tarkalleen ottaen on tällä hetkellä.

– Meillä on nyt aineistoa vuodelta 2013 lähtien, mutta emme ole vielä päässeet siihen käsiksi. Voin kuitenkin sanoa, että rotat ovat säikkyjä eläimiä ja liikkuvat yleensä öisin eli jos rottia näkee päiväsaikaan, se on merkki siitä, että rottia on paljon.

Aivelon valistuneen arvauksen mukaan rottien määrä on viimeisten 10 vuoden aikana lisääntynyt. Yksi syy saattaa tutkijatohtorin mukaan olla se, ettei kuka tahansa voi enää käydä ostamassa rotanmyrkkyä, vaan EU-säädännön vuoksi ainoastaan ammattilaiset voivat käyttää sitä.

– Mielestäni on hyvä asia, että myrkkyjen ostoa rajoitetaan, koska suurin osa myrkyistä päätyy muualle kuin rottien suuhun.

Pengerkatu

Helsingin Kalliossa on perinteisesti nähty paljon rottia.

Sitkeitä kavereita

Suomessa rottien aiheuttama suurin vitsaus liittyy rakenteellisiin tuhoihin, kuten sähköjohtojen järsimiseen ja siitä aiheutuvaan tulipalovaaraan. 

Aivelon mukaan Suomessa rotat eivät juurikaan levitä tauteja, vaan se on enemmänkin subtrooppisten maiden ongelma.

Kiinnostavaa on myös se, että esimerkiksi Yhdysvalloissa rotat asuvat lähinnä köyhillä slummialueilla, mutta Suomessa rottamäärä ei korreloi sen kanssa, onko jokin alue köyhä.

– Vaikkapa Kalliossa on paljon rottia, mutta se on hintava asuinalue, Kalliossa itsekin asuva Aivelo sanoo.

Aivelon suhtautuminen rottiin on tutkimushankkeen myötä muuttunut kunnioittavammaksi ja suvaitsevaisemmaksi.

– Rotat ovat taitavia tulemaan toimeen ihmisten kanssa. Vaikka nähdään paljon vaivaa sen eteen, että ne hävitetään, niin silti ne selviävät. 

Tuoreimmat aiheesta

Pääkaupunkiseutu