Interpolin sivuilta löytyi vielä eilen kuva 4-vuotiaasta pojasta, joka oli ilmoitettu kadonneeksi. Interpolin sivuilla on niin sanottuja keltaisia ilmoituksia kadonneeksi ilmoitetuista henkilöistä, joiden sijainnista tai henkilöllisyydestä ei ole tietoa.
Selvisi kuitenkin, ettei pojan pitänyt olla listalla ensinkään.
Keskusrikospoliisista kerrotaan, että kyseessä oli virhe, eikä pojan kuvaa, tämän nimeä ja tämän vanhempien nimiä ollut tarkoitus laittaa yleiseen jakeluun. Tiedot oli tarkoitettu muiden maiden viranomaisille yhteistyötä varten.
– On tapahtunut inhimillinen näppäilyvirhe, KRP:n viestinnästä kerrotaan.
Kuva ja sen lisätiedot vedettiin pois verkosta MTV Uutisten soitettua KRP:lle ja pyydettyä lisätietoja tapauksesta. Virhe ei ollut sitä ennen tullut viranomaisten tietoon.
Isä ei näe virheessä ongelmaa
MTV Uutiset soitti pojan isälle, joka kertoo kuulleensa asiasta ensimmäistä kertaa puhelimessa. Hän ei kuitenkaan ole pahoillaan tapahtuneesta.
Isä kertoo, että kyseessä on lapsikaappaus, ja kertoo lapsen äidin kaapanneen kaksi vuotta sitten.
Hän kertoo antaneensa kuvat KRP:lle. Hän ei tarkemmin tiennyt käyttötarkoituksesta, mutta halusi luonnollisesti tehdä kaikkensa pojan saamiseksi.
– Jos löytäisin Interpolin sivuilta kuvan, niin en nostaisi mitään meteliä, jos olisivat pitäneet tarpeellisena. En olisi kyseenalaistanut, hän toteaa.
Lue myös: Pikkupoika katosi Vantaalta vuonna 2014: "Jäljet ovat hyvin heikot"
Hän toisaalta toteaa, että lapsen sijaan tämän äidin kuvat olisivat hänestä olleet ilmoituksessa paikallaan. Hän kuitenkin uskoo, että KRP on paras harkitsemaa sitä, millä keinoilla hänen poikansa saadaan parhaiten Suomeen.
– Luulen, että poliisilla on muitakin keinoja, hän arvioi kuvien julkaisusta.
KRP tarkistaa ohjeitaan
Rikosylikomisario Teemu Aittamaa KRP:stä kertoo, että tällaisen inhimillisen erehdyksen mahdollisuus halutaan jatkossa poistaa. Poliisin sisäisiä ohjeistuksia tullaan tarkentamaan ja lisäämään myös kuulutusten julkaisuun uusi aste, joka tarkistaa julkaistavien kuulutusten oikeellisuuden.
– On osunut rasti väärään boksiin, ja kuulutus on päätynyt yleisöjulkiseksi viranomaisten sijaan, Aittamaa kuvailee tapahtunutta.
Hän ei muista, että vastaavaa virhettä olisi tapahtunut aiemmin.
Virhe olisi voinut pysyä sivuilla jopa vuosia?
Kuulutukset tarkastetaan aina muutamien vuosien välein, joten virhe olisi hänen mukaansa selvinnyt viimeistään silloin, vaikka viranomaisille ei olisi asiasta soitettukaan.
Kun tieto tapahtuneesta tuli, sopi KRP tapausta hoitavan viranomaisen kanssa siitä, miten toimitaan. Kuulutus otettiin pois julkisuudesta.
– Mahdollista olisi ollut, että syyttäjä katsoisi, että yleisöjulkisuudesta olisi jopa hyötyä. Mutta näin ei tässä yksittäistapauksessa ollut, Aittamaa toteaa.
Lue myös: Otto katosi kesken lomareissun - näitä kaikkia suomalaisia etsitään Interpolin sivuilla
Pojan isä ei tiennyt virheestä, mutta ei nähnyt asiassa myöskään ongelmaa. Jos poliisin tiedossa olisi ollut, että asia olisi aiheuttanut harmia, haittaa tai mielipahaa, olisi Aittamaan mukaan tapahtunutta luonnollisesti pahoiteltu ja katsottu, miten asia saataisiin mahdollisimman hyvin korjattua.