Irak ottaa vastaan vapaaehtoisesti Valko-Venäjän ja Puolan rajalta palaavia kansalaisiaan

Irak kertoo suostuvansa ottamaan vastaan kansalaisiaan, jotka palaavat vapaaehtoisesti Valko-Venäjän ja Puolan rajalta. Irak ilmoittaa valmistelevansa listoja palautettavista kansalaisistaan. Irakin ulkoministeriön tiedottajan Mohammed al-Sahafin mukaan Irak on valmis järjestämään tarvittaessa useamman lennon kansalaistensa palauttamiseksi.

Irak on lähettänyt rajalle diplomaattejaan Moskovasta ja Varsovasta selvittämään kansalaistensa turvallisuustilannetta siellä ja neuvottelemaan viranomaisten kanssa.

Mohammed al-Sahafin mukaan Valko-Venäjän lähetystöt Irakin pääkaupungissa Bagdadissa ja sen kurdien itsehallintoalueella Erbilissä on suljettu väliaikaisesti. Samalla turistiviisumien myöntäminen Valko-Venäjälle on keskeytetty. Iraqi Airwaysin lennot Bagdadin ja Minskin välillä ovat olleet tauolla jo elokuusta lähtien. Sen vuoksi EU:hun pyrkineet ovat viime aikoina lentäneet välietappien kuten Turkin kautta.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on ollut jo päiväkausia jumissa satoja EU:hun pyrkiviä, joista monet ovat Irakin kurdeja. Olosuhteet rajalla ovat hyiset, ja ihmisiä on jo kuollut pakkasiin. Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut olevansa huolissaan rajalla olevien ahdingosta.

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä on houkutellut ihmisiä Lähi-idästä Valko-Venäjälle lähettääkseen heitä suurin joukoin rajan yli EU:n alueelle kostona maalle asetetuista pakotteista.

Ihmiset majailevat nyt hyytävissä lämpötiloissa Valko-Venäjän ja Puolan rajan tuntumassa sijaitsevassa telttaleirissä. EU:n jäsenmaa Puola ei suostu ottamaan heitä vastaan.

Turkki sulki kiertotien

Turkin ilmailuviranomaiset vahvistivat aiemmin perjantaina kieltäneensä Syyrian, Irakin ja Jemenin kansalaisia lentämästä Turkin kentiltä Valko-Venäjälle.

Ilmailuviranomaiset ilmoittavat lausunnossaan päätöksensä syyksi laittomiin rajanylityksiin liittyvät ongelmat Euroopan unionin ja Valko-Venäjän rajalla. Tämän vuoksi näiden kolmen maan kansalaiset eivät toistaiseksi saa ostaa lippuja ja nousta Valko-Venäjälle meneviin koneisiin, lausunnossa sanotaan.

Jo aikaisemmin Valko-Venäjän valtiollinen lentoyhtiö Belavia ilmoitti, ettei se päästä maakolmikon kansalaisia lennoilleen.

Venäjä ei sulje kaasuhanoja

Venäjä ei aio katkaista maakaasutoimituksiaan Eurooppaan. Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka uhkasi hiljattain katkaista toimitukset Valko-Venäjän kautta kulkevassa putkistossa, jos maalle asetetaan uusia pakotteita.

– Venäjä on ollut ja on vastaisuudessakin maa, joka täyttää kaikki velvoitteensa toimittaa eurooppalaisille kuluttajille kaasua, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

– Venäjän luotettavuudesta toimittajana nykyisten ja tulevien sopimusten nojalla ei ole epäilystäkään, Peskov jatkoi.

Peskovin mukaan Lukashenka ei ollut keskustellut lausunnostaan ennakolta Venäjän kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat