Iran lakkaa toistaiseksi noudattamasta osaa vuoden 2015 ydinsopimukseen liittyvistä sitoumuksistaan. Kansallisen turvallisuusneuvoston mukaan päätös koskee rajoituksia, jotka kohdistuvat rikastetun uraanin ja raskaan veden varastoihin.
Neuvosto myös ilmoitti, että sopimuksessa vielä olevilla mailla on 60 päivää aikaa toteuttaa sitoumuksensa, jotka koskevat erityisesti pankkialaa ja öljyä. Jos tulosta ei tule, Iran lakkaa noudattamasta niitä rajoituksia, jotka koskevat uraanin rikastusasteen nostamista ja Arakin raskaan veden reaktorin uudenaikaistamista.
Iranin ydinsopimuksessa ovat yhä mukana Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä.
Sopimuksen tavoitteena on ollut estää Irania valmistamasta ydinasetta. Siinä Iran suostui muun muassa vähentämään uraanin rikastamisessa käytettävien sentrifugien määrää. Vastineeksi sovittiin Iranin vastaisten talouspakotteiden kumoamisesta.
Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin mukaan Iran ei ole vetäytymässä sopimuksesta. Sen sijaan se lakkaa toimimasta joidenkin sitoumustensa mukaisesti. Zarifin tulkinnan mukaan Iranin toimet eivät riko ydinsopimusta vastaan.
Jatkuuko sopimuksen tiukka valvonta?
Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta viime vuonna. Presidentti Donald Trump tyrmäsi edeltäjänsä Barack Obaman aikana solmitun sopimuksen liian yksipuolisena. Valkoisen talon lausunnon mukaan Iranin ydinsopimus on "kamala, yksipuolinen sopimus, joka ei tukkinut Iranilta kaikkia reittejä ydinpommiin".
Vuonna 2015 solmitun sopimuksen kaikki muut osapuolet Euroopan maista Kiinaan ja Venäjään vetosivat Yhdysvaltoihin sopimuksen säilyttämiseksi.
Sopimuksen noudattamisen valvonta on annettu kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle. Iranin keskiviikkoiseen ilmoitukseen ei sisältynyt toimia, jotka estäisivät tällaisen valvonnan jatkamisen.
– IAEA saa viikossa tiedon, onko kyse vain siitä, että he (Iran) alkavat koota enemmän uraania tai raskasta vettä kuin on sovittu, IAEA:n ydintarkastusten entinen johtaja Robert Kelley sanoo.
– Niin kauan kuin kaikki on IAEA:n suojissa ja päivittäisessä tutkinnassa, kaikki tietävät, missä mennään.
IAEA:n mukaan valvonta on maailman tiukinta ja jokainen valvontaraportti on vahvistanut Iranin pysyneen sopimuksessa.
USA painostaa pakotteilla myös muita
Irtauduttuaan sopimuksesta Yhdysvallat myös asetti Iranille talouspakotteita, jotka kohdistuvat muun muassa Iranin öljynvientiin. Yhdysvallat on myös uhannut langettaa rangaistuksia myös muille, jotka jatkavat kaupankäyntiä Iranin kanssa.
Käytännössä kolmansien maiden yritykset joutuivat Yhdysvaltain päätösten vuoksi Iranin-kaupassaan puun ja kuoren väliin, ja esimerkiksi saksalainen Siemens ja ranskalaiset autovalmistajat Peugeot ja Renault ilmoittivat jättävänsä Iranin Yhdysvaltain pakotepolitiikan vuoksi.
Yritystensä tilannetta helpottaakseen Britannia, Ranska ja Saksa ottivat alkuvuodesta käyttöön maksumekanismin, joka mahdollistaa kaupankäynnin Iranin kanssa Yhdysvaltojen asettamista pakotteista huolimatta.
Pompeo syyttää Iranin uhan kasvaneen, Lavrov arvostelee USA:ta
Yhdysvaltain retoriikka Iranin suhteen on ollut kovaa. Ulkoministeri Mike Pompeo teki eilen päättyneen Arktisen neuvoston kokouksen jälkeen Irakiin yllätysvierailun ja sanoi syyksi Iranista tulevat kasvavat uhat. Pompeon mukaan mahdollisen hyökkäyksen uhka on välitön. Pompeo ei suostunut tarkemmin kertomaan, minkälaisista hyökkäyksistä olisi kyse.
Aiemmin Pompeo on todennut, että Yhdysvallat pitää Irania vastuussa mahdollisista hyökkäyksistä maansa etuja vastaan.
– Mikäli hyökkäykset tapahtuvat jonkin kolmannen osapuolen, kuten esimerkiksi Hizbollahin kautta, pidämme Iranin johtoa suoraan vastuullisena niistäkin, Pompeo kommentoi alkuviikolla.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ollut Iranin ydinsopimuksen äänekäs arvostelija. Hän myös tuki Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöstä vetäytyä sopimuksesta.
Netanjahu kommentoi tänäistä käännettä julistamalla, ettei Israel aio sallia Iranin hankkia itselleen ydinaseita. Israelia pidetään Lähi-idän ainoana ydinasevaltiona, vaikka maa ei olekaan virallisesti sellaiseksi tunnustautunut.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan syytti Yhdysvaltoja Iranin ydinsopimuksesta kehkeytyneistä ongelmista. Lavrov nimitti uutistoimisto Tassin mukaan Yhdysvaltojen käytöstä vastuuttomaksi. Lavrov kommentoi tilannetta tänään aloittaessaan tapaamisen Iranin ulkoministerin kanssa.
Juttua täydennetty klo 9.23 , klo 10.10 ja klo 14.34