Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka toteaa Huomenta Suomessa, että ihmisillä on vahvat ennakkoluulot ja asenteet huumeiden käyttäjiä kohtaan.
– Ajatellaan, että huumeiden käyttäjä on tietynlainen ihminen ja sitten järkytytään, kun huomataankin, että se voi olla naapuri, joku lähipiiristä tai julkkis, hän kertoo.
Huumeet tabu, ja keskustelu vaikeaa
Avoin keskustelu käytöstä voi olla ennakkoluulojen vuoksi vaikeaa.
– Työssä käyvien käyttöön on vaikea puuttua, koska aika harva, joka käy töissä ja käyttää nimenomaan jotain amfetamiinia, vastaa yhteenkään kyselyyn rehellisesti.
– Jos käyttää jotain, joka on vielä luokiteltu vahvemmiksi huumausaineiksi, kynnys kertoa se ääneen on paljon isompi kuin kannabiksesta. Meidän yhteiskunnan asenteet ovat erilaisia eri aineita kohtaan.
Hän muistuttaa, että kukaan ei voi tietää, mikä aine on kenellekin se vaarallisin, ja mikä itselle esimerkiksi voi aiheuttaa psykoosin. Aineita käyttäneen harkintakyky voi myös pettää, ja itsensä "täysin skarpiksi" kokenut voikin huomata tilanteen olleen esimerkiksi liikenteessä aivan toinen.
Isot erot aineiden välillä
Lähetyksessä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Pekka Hakkarainen kertoo, huumeiden käytön läpäisevän kaikki yhteiskuntaryhmät, ja koskettavan hyvin monenlaisia ihmisiä. Samalla hän painottaa, että Suomessa suurin osa huumeiden käytöstä koskee kannabista, ja senkin käytöstä suuri osa on satunnaista. Toiseksi yleisintä on lääkkeiden väärinkäyttö, minkä lisäksi ekstaasin käyttö vaikuttaa olevan kasvussa.
– Erot ovat isoja aineiden välillä. Amfetamiinia tai opioidejaon käyttänyt pari prosenttia, Hakkarainen toteaa.
Yleisesti huumeiden käyttö vaikuttaa hänen mukaansa yhä yleistyvän. Hän kuitenkin muistuttaa, että alkoholin merkitys Suomelle on moninkertainen huumeisiin verrattuna.
Videolla pohditaan myös, millainen ihmisryhmä ovat huumeita ongelmallisesti käyttävät, miten he voisivat kiinnittyä yhteiskuntaan, ja miten ihmiset käyttävät reseptilääkkeitä ja huumeita selvitäkseen työelämän kasvavista vaatimuksista.