Espoon käräjäoikeus tuomitsi eilen 41-vuotiaan miehen teini-ikäisen tyttärensä pahoinpitelystä sakkorangaistukseen. Miehelle tuomittiin 50 päiväsakkoa, mikä tekee hänen tuloillaan 300 euroa.
Lisäksi mies tuomittiin maksamaan tyttärelleen vahingonkorvausta kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta yhteensä 1 000 euroa.
Pahoinpitely tapahtui Espoossa syyskuussa 2016.
Oikeuden mukaan isä löi 14-vuotiasta tytärtään päähän ja lyönti osui tytön vasempaan korvaan. Tytön korvan tärykalvoon tuli reikä ja sen seurauksena hänen kuulonsa huononi ainakin tilapäisesti.
Isä kiisti syytteen.
Erityisen suojelun tarpeessa
Tytöllä ei ollut oikeudessa mitään vaatimuksia isälleen. Hän oli myös useita kertoja yhteydessä syyttäjään ja pyysi syytteen peruuttamista, koska hän väitti valehdelleensa isänsä lyömisestä.
Tyttöä kuultiin esitutkinnan aikana kaksi kertaa osaamiskeskuksessa ja molemmilla kerroilla hän sanoi liukastuneensa vessassa. Kuulemisten välissä hän kertoi kuitenkin isänsä lyöneen häntä.
Käräjäoikeus katsoi, että tyttö on erityisen suojelun tarpeessa ja piti perusteltuna, ettei tyttöä kuultu henkilökohtaisesti oikeudessa.
Opiskelu tärkeää vanhemmille
Isä kertoi oikeudessa, että tekopäivänä hän tarkisti koulun Wilma-järjestelmän, jossa hän huomasi merkinnän, ettei tyttö ollut ollut koulussa. Tyttö oli tuolloin kotona.
Isä kysyi tyttäreltään asiasta ja tämä kertoi olleensa koulussa ja Aalto-yliopistossa käymässä. Isä laittoi opettajalle viestin, että lapsi kertoi olleensa koulussa. Isän mukaan lasten opiskelu oli vanhemmille tärkeää.
Seuraavana päivänä isälle soitettiin ja kerrottiin, että tyttö oli otettu lastensuojeluun ja hän oli kertonut isänsä lyöneen. Isä kiisti kaiken väkivallan ja kertoi, ettei hänen kasvatuksensa ole tiukkaa.
Isä väitti, ettei hän tiennyt mistä tyttären korvavamma oli tullut.
Lähetti kuraattorille viestin
Käräjäoikeudessa katsottiin tytön kuulemiset videolta. Molemmissa kuulusteluissa lapsi kertoi liukastuneensa vessassa ja valehdelleensa lyömisestä. Syyksi hän kertoi sen, ettei halunnut mennä kotiin pelätessään vanhempiensa reaktiota siihen, että hän oli ollut kerran pois koulusta.
Kirjallisena todisteena oikeudessa oli muun muassa koulukuraattorin kuvaus tapahtumista ja kuraattorin ja tytön välisiä viestejä.
Tyttö kirjoitti tekopäivän iltana kuraattorille:
– Ei repinyt hiuksia, meinas ajaa kaljuks mut siis löi vähän ja yks niistä lyönneistä osui vasempaa korvaa ja must tuntuu, ettei se oo ihan kunnos mut toimii silti, viestissä luki.
Vamma ei sopinut kaatumiseen
Kirjallisena todisteena oli myös lääkärinlausunto, jossa potilaan todettiin kertoneen vastaanotolla isän lyöneen häntä vahingossa kovaa suoraan korvaan. Samassa lääkärinlausunnossa sanottiin myös, että tyttö perui kertomuksensa ja kertoi kaatuneensa vessassa.
Lääkärin mukaan oli kuitenkin epätodennäköistä, että lattialle kaatuminen aiheuttaisi kyseistä korvavammaa.
Myös osaamiskeskuksen lausunnossa todettiin todennäköisimmäksi se vaihtoehto, että isä oli lyönyt lasta ja aiheuttanut tälle korvavamman.
Käräjäoikeus katsoi kirjallisten todisteiden perusteella selvitetyksi, että isä pahoinpiteli tytärtään lyömällä tätä.