Isänsä kuoleman lavastamisesta ja tuhansien korvaushuijauksesta epäilty tytär kertonut elämästään medioissa – ”Olisinpa minäkin palannut ja kuollut perheeni kanssa”

4:47img
MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä kertoo, mitä tapauksesta tiedetään.
Julkaistu 24.04.2020 16:57
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Tänään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä epäiltynä vangittu nainen oli joitain vuosia sitten antanut suomalaismediaan haastattelun vaikeasta tilanteestaan turvapaikanhakijana. Haastattelu julkasitiin Hufvudstadsbladetissa keväällä 2017.

Perheen isä ja hänen kaksi lastaan olivat saapuneet Suomeen vuonna 2015. Toinen lapsista, täysi-ikäinen tytär, oli pian tutustunut erääseen mieheen, avioitunut ja artikkelin julkaisun aikaan odotti jo toista lastaan. Turvapaikanhakijana hän oli erityisen huolissaan muutaman kuukauden ikäisen esikoisensa käännyttämisestä mukanaan Irakiin. Erityisen ongelmalliseksi asian teki, että vuosia aiemmin Suomeen saapunut ja oleskeluluvan saanut isä saisi jäädä Suomeen.

– Tämä tuntuu hyvin vaikealta. Paluu olisi vaarallista. Jos elämäni ei olisi vaarassa siellä, miksi olisin jättänyt opiskeluni ja elämäni siellä, nainen kysyi haastattelussa.

Ilmeisesti nainen lapsineen sittemmin jäi Suomeen.

Lue myös: KRP: Suomesta karkotetun irakilaismiehen kuolintodistus oli Irakin viranomaisten mukaan väärennetty – poliisi tutkii törkeää petosta ja väärennystä

Myös ammutuksi väitettyä isää haastateltu

Jutussa käydään läpi perheen kokemuksia Irakissa, jotka on käyty läpi myös EIT:n tuomiossa: Isän saamia vihollisia ihmisoikeus- ja korruptiota koskevien töiden parissa, perhettä vastaan kohdistettuja tuliase- ja pommi-iskuja sekä tyttäreen kohdistunutta kidnappausyritystä.

Haastattelussa ääneen pääsi myös naisen isä, jonka väitettään joutuneen ammutuksi Irakissa. Hän kertoi, että vain osa hänen perheestään pystyi matkan vaarojen ja rahatilanteen vuoksi lähtemään pakoon Irakista, perheen äidin ja kahden nuoremman tyttären jäädessä vaarallisiin oloihin.

Isän turvapaikkahakemusta ei hyväksytty, ja korkeimman hallinto-oikeuden jättäessä asian käsittelemättä hän palasi vapaaehtoisen paluun tuella Irakiin syksyllä 2017. Joulukuussa 2017 hänen kerrottiin tulleen tuntemattomaksi jääneiden asemiesten ampumaksi.

Lue myös: Onko Irakiin palautettu ja ammutuksi väitetty turvapaikanhakija sittenkin elossa? – "Tämä on huojentava uutinen maahanmuuttoviraston päätöksen tehneille"

”En haluaisi luhistua tyttöjen nähden”

Miehen kuolemasta kertoi Yle vuoden 2018 keväällä. Jutussa pääsi jälleen ääneen miehen tytär. Tytär kertoi hänellä itselläänkin olevan käännytyspäätös, ja kuvaili isänsä kuoleman järkyttäneen häntä syvästi.

– Kun sain tiedon kuolemasta, aloin täristä enkä tiennyt, mitä tehdä. Ensin ajattelin, että olisinpa minäkin palannut ja kuollut perheeni kanssa, nainen kertoi.

– En haluaisi luhistua tyttöjen nähden. Minun täytyy näyttää, että äiti jaksaa kyllä. En toivoisi kenenkään kokevan tällaista.

Lue myös: Sisäministeri Ohisalo EIT-tapauksesta MTV:lle: Maahanmuuttoviraston oma selvitys osoitti ongelmia turvapaikkaprosessissa

Tytär määrättiin saamaan Suomelta 20 000 euroa

Miehen tytär valitti isänsä turvapaikkahakemuksen hylkäämisestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT:lle. Sinne hän toimitti isänsä kuolemaa koskevia asiakirjoja, kuten kuolintodistuksen ja ampuma-tapausta koskevan poliisiraportin. Oikeus katsoi, että isän olisi pitänyt saada tähän kohdistunut vaara huomioon ottaen saada turvapaikka ja tuomitsi Suomeen korvaamaan tyttärelle 20 000 euroa isän menetyksestä.

Tapaus sai merkittävää huomiota, sillä oikeus katsoi Suomen rikkoneen ihmisoikeussopimuksia. Myöhemmin Maahanmuuttovirasto teki oman selvityksen aiheesta ja totesi oikeuden tavoin, että turvapaikkaprosessissa oli ongelmia.

Lue myös: KRP Irakissa tapetuksi väitetyn miehen tapauksesta: "Kaikki ei täsmännyt" – Suomessa pidätettynä oleva tuskin jää tutkinnan ainoaksi epäillyksi

KRP:n epäilykset heräsivät

Samaan aikaan keskusrikospoliisi oli alkanut selvittämään tuomioon liittyviä asiakirjoja. Viranomaisilla oli viitteitä, että kaikki tuomiossa esitetyt asiat eivät pidä paikkaansa. Jo EIT:ssä Suomi oli ottanut esille, että sille oli toimitettu asiakirjojen kopioita, mutta ei alkuperäisiä asiakirjoja. Sen vuoksi se ei pystynyt varmistumaan asiakirjojen aitoudesta ja alkuperästä.

Oikeus oli kuitenkin todennut, että kopiot riittivät todisteeksi, eikä sillä ollut aihetta epäillä naisen isän kuolleen.

Tällä viikolla KRP ilmoitti, että sillä oli syytä epäillä asiakirjoja väärennöksiksi ja uskoa miehen olevan melko varmasti hengissä Irakissa. Vahvistuksen asiakirjojen väärennöksestä se oli saanut Irakin viranomaisilta.

Poliisi on kuvaillut epäiltyä rikosta hyvin suunnitelmalliseksi ja on sitä mieltä, että epäiltyjä voi olla enemmänkin kuin nyt vangittu nainen.

Lue myös: Suomi kyseenalaisti irakilaismiehen kuolintodistuksen aitouden jo alussa – asiakirjat riittivät, koska "ei ollut syytä epäillä, että hakijan isä on tapettu"

Asia voi tulla käsiteltäväksi uudelleen

Jos lopulta todetaan, että todisteita oli väärennetty, voi Suomi pyytää tapauksen uudelleenkäsittelyä EIT:ssä. Tuloksena voi esimerkiksi olla se, että tyttärelle määrätyt korvaukset perutaan, jos isä tosiaan ei väitetyllä tavalla kuollutkaan.

Nyt 23-vuotias tytär ei ole vielä saanut määrättyjä rahoja, sillä niiden maksun määräpäivä oli vasta lähempänä kesää. Nyt maksu on jäädytetty ja Suomi on ilmoittanut tilanteesta EIT:lle.

Naisen asianajaja ei halunnut kommentoida tapausta MTV Uutisille.

Lue myös: Suomi kertoo tänään poikkeuksellisesta huijausepäilystä EIT:lle – korvauksia ammutuksi väitetyn turvapaikanhakijan tyttärelle ei ole vielä maksettu

Tuoreimmat aiheesta

Petokset