Äärijärjestö Isisin iskussa sotilassairaalaan kuoli keskiviikkona Kabulissa liki 40 ihmistä ja haavoittui yli seitsemänkymmentä, kertoivat Afganistanin viranomaiset. Tunteja kestänyt isku päättyi, kun turvallisuusjoukot tappoivat hyökkääjät.
Isku Sardar Daud Khanin sairaalaan alkoi, kun kolme lääkäreiksi naamioitunutta hyökkääjää tunkeutui rakennukseen takaovesta ja alkoi kylvää tuhoa ja kuolemaa.
– Hyökkääjät ovat sairaalassa. Rukoilkaa puolestamme, viestitti sairaalan henkilökunnan jäsen Facebookissa heti hyökkäyksen alettua.
– Näin yhden hyökkääjistä. Hänellä oli rynnäkkökivääri ja hän oli pukeutunut lääkäriksi. Hän ampui potilaita ja kolmannen kerroksen vartijoita. Hyökkääjät ampuivat yhden ystävistäni, mutta minä pääsin pakoon kiipeämällä piikkilanka-aidan yli, kertoi sairaanhoitaja Abdul Qadeer.
Iskun alussa itsemurhapommittaja räjäytti itsensä sairaalan takaovella. Myöhemmin sairaalan pysäköintialueella räjähti autopommi.
Erikoisjoukoilta kesti lähes kuusi tuntia selvittää tilanne, ja yläkerroksiin linnoittautuneet hyökkääjät saatiin taltutettua vasta kun osa joukoista laskeutui sairaalan katolle helikopterilla.
Suomen lähetystö kiinni
Sairaalan lähellä sijaitseva Suomen suurlähetystö pantiin kiinni hyökkäyksen vuoksi. Suomen Afganistanin-suurlähettilään Anne Meskasen mukaan lähetystö oli niin sanotussa lockdown-tilassa, mikä tarkoitti sitä, että koko henkilökunta palasi rakennukseen eikä sieltä poistuttu. Työt sisällä lähetystössä jatkuivat normaaliin tapaan.
– Kyseessä on normaali varotoimi kaikissa alueen lähetystöissä, koska hyökkäys tapahtui näin lähellä, Meskanen sanoi STT:lle puhelimitse.
Suurlähettilään mukaan hyökkäys oli sikäli poikkeuksellinen, että se tapahtui niin lähellä suurlähetystöaluetta, vaikkakaan itse sairaala ei alueen sisällä ole.
Afganistanin turvallisuus on huonontunut jatkuvasti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot lopettivat osallistumisensa taistelutehtäviin joulukuussa 2014 ja vetäytyivät maasta. Vain viikko sitten Kabulissa kuoli 16 ihmistä kahdessa pommi-iskussa, joiden tekijäksi ilmoittautui Taleban.
Hyökkäykset Afganistanin terveydenhoitoa tarjoaviin laitoksiin ovat olleet yleisiä, ja niihin ovat syyllistyneet monet osapuolet. Heikoissa kantimissa oleva terveydenhuoltojärjestelmä on iskujen takia rapautunut entisestään, ja taistelujen keskellä elävien siviilien on entistä vaikeampaa saada hoitoa.
Kevään lähestyessä taistelujen odotetaan taas kiihtyvän. Hallituksen yritykset käynnistää rauhanneuvottelut uudelleen ovat toistaiseksi jääneet tuloksettomiksi.