Kun äärijärjestö Isis tuhoaa kulttuuriaarteita, kyse on paitsi propagandasta myös huomion hakemisesta, sanoo Lähi-idän arkeologian dosentti Sanna Aro-Valjus Helsingin yliopistosta.
– Isis haluaa näyttää valtaansa ja kiinnittää median huomion.
Länsimedia ei julkaise mestausvideoita. Kulttuuriaarteiden, patsaiden ja temppeleiden hävittäminen ajaa kuitenkin saman asian: järjestö pääsee viesteineen länsimaiden televisioihin.
Isis on tuhonnut useita muinaismuistoja ja pyhiä paikkoja, kuten moskeijoita ja kirkkoja muun muassa Irakissa.
Kulttuuriperinnön häpäisy
Isisin haltuun saaman Palmyran kaupungin alla hiekassa on hyvin todennäköisesti vielä useita hautarakennelmia, joita tutkimalla saataisiin paljon arvokasta tietoa. Aro-Valjuksen mukaan Isis alkaa varmasti tehdä ryöstökaivauksia, jos vain saa oleskella alueella tarpeeksi pitkään.
– Isis rahoittaa toimintaansa muinaismuistojen laittomalla kaupalla.
Aro-Valjuksen mukaan Palmyran aluetta suojelee hieman sen valtava koko.
– Jos tulee uutisia, että Isis on vetänyt koko Palmyran matalaksi puskutraktorilla, se ei voi pitää paikkaansa.
200-luvulla Palmyran kaupunkia hallitsi kuningatar Zenobia. Aro-Valjus ei usko, että naisvihamielinen Isis saisi soturikuningattaresta kipinän tuhovimmalleen.
– En usko, että Isisin miehet tuntevat niin hyvin historiaa. Heidän päätarkoituksensa on propaganda ja länsimaiden ärsyttäminen kulttuurikohteita tuhoamalla.
Isis-järjestön sodankäynti on ideologista: järjestö haluaa tuhota ja häpäistä viholliselleen arvokkaita asioita.
– Patsaita tuhotessaan Isis osoittaa tekevänsä länsimaiden kulttuuriperinnölle, mitä haluaa, Aro-Valjus sanoo.
Obama kiistää taistelun häviämisen
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kiistää, että kansainvälinen liittouma olisi joutumassa alakynteen taistelussa Isisiä vastaan.
Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Isis pitää jo hallussaan yli puolta Syyriasta, mutta alueet ovat pääosin harvaan asuttuja.
Asiantuntijoiden mukaan Palmyran hallinta avaa Isisille kuitenkin mahdollisuuksia edetä yhä laajemmalle, koska järjestö sai esimerkiksi nyt haltuunsa Damaskoksen ja Homsin välisen tärkeän aavikolla kulkevan valtatien. Irakissa Isis puolestaan valtasi muutama päivä sitten Ramadin kaupungin.
Taktinen tappio
Obama kuvaili tilanteen muuttumista taktiseksi tappioksi, mutta kielsi sen, että taistelu Isisiä vastaan oltaisiin häviämässä. Hänen mielestään Irakin turvallisuusjoukkojen koulutuksessa, varustelussa ja johtamisessa on kuitenkin kehitettävää.
– On selvää, että meidän pitää parantaa myös joukkojen sitoutumista. Heidän pitää olla aktiivisempia kuin tähän asti on nähty, Obama sanoi Atlantic Magazinen haastattelussa.
Obama lupasi, että irakilaisjoukoille tarjotaan kaikki heidän tarvitsemansa apu. Hän ei kuitenkaan edelleenkään halua lähettää Yhdysvaltain omia maajoukkoja sotimaan Isisiä vastaan republikaanien toiveiden mukaisesti.
Monet virkamiehet ja poliitikot Yhdysvalloissa pitävät Irakin pääministeriä Haider al-Abadia liian heikkona johtamaan taisteluita Isisiä vastaan, mutta Obaman hallinto on ilmoittanut luottavansa häneen.