Islamintuntijat: Saudi-Arabian ja Iranin välit kiristyvät

mekka, saudi-arabia
Saudi-Arabian ja Iranin välit uhkaava kylmetä uskonoppineen teloituksen vuoksi. Kuvassa Saudi-Arabian Mekka.
Julkaistu 02.01.2016 15:29

MTV UUTISET – stt – tt – afp

Iran raivostui lauantaina shiilaisen uskonoppineen teloituksesta Saudi-Arabiassa. Ruotsalaisen islamintuntijan Jan Hjärpen mukaan Nimr al-Nimrin teloitus kiristää väistämättä Iranin ja Saudi-Arabian välejä. Maat ovat viime aikoina yrittäneet parantaa suhteitaan.

Saudi-Arabia kertoi teloittaneensa kaikkiaan 47 terrorismista tuomittua, näiden joukossa myös saudihallintoa voimakkaasti arvostelleen Nimr al-Nimrin. Iranin ulkoministeriö varoitti, että Saudi-Arabia joutuu maksamaan teostaan kalliin hinnan.

 Uskonoppineen teloitus kirvoitti vihaisia reaktioita myös Irakista. Shiialaisen Dawa-puoleen parlamenttiryhmän johtaja kehotti Irakin hallitusta karkottamaan Saudi-Arabian suurlähettilään ja teloittamaan irakilaisista vankiloista kaikki "sauditerroristit".

Shiiat ovat uskonnollinen vähemmistö sunnimuslimien hallitsemassa Saudi-Arabiassa. Monet katsovat joutuvansa syrjityiksi. Teloitus kirvoitti kehotuksia uusiin protesteihin, mutta Nimrin veli tyynnytteli ihmisiä.

– Tämä vihastuttaa Saudi-Arabian shiianuoret, mutta me vastustamme väkivaltaa ja yhteenottoja viranomaisten kanssa, Mohammed al-Nimr sanoi.

Nimr al-Nimr oli keskeisessä roolissa shiiojen hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa, jotka puhkesivat Saudi-Arabian itäosassa vuonna 2011. Hänet pidätettiin vuonna 2012 syytettynä kapinanlietsonnasta.

Teloitettavien määrä nousussa

Islamintuntija Jan Hjärpen mielestä ei ole yllättävää, että Saudi-Arabia päätyi teloittamaan Nimrin. Maan johdon olisi vaikea olla panematta toimeen tuomioistuimen päätöstä.

– Saudi-Arabia perustaa hallintonsa oikeutuksen sille, että se edustaa oikeaoppista tulkintaa islamilaisesta oikeudesta. Uskonnollisen tuomioistuimen päätöksen syrjäyttäminen merkitsisi legitimiteetin joutumista kyseenalaiseksi.

Hjärpen mukaan Saudi-Arabia joutuu tavallaan oman propagandansa vangiksi. Maalla on tapana korostaa, ettei se kuuntele ulkopuolisten neuvoja ja toiveita.

Teloitut tuomittiin radikaalin takfiri-ideologian kannattamisesta, terroristijärjestöihin liittymisestä ja rikollisten suunnitelmien toteuttamisesta. Enemmistö heistä oli sunneja, jotka tuomittiin osallisuudesta al-Qaidan järjestämiin hyökkäyksiin vuosikymmen sitten. Joukossa oli yksi Egyptin ja yksi Tshadin kansalainen.

Saudi-Arabia teloitti viime vuonna ainakin 157 ihmistä, mikä ihmisoikeusjärjestöjen mukaan on suurin määrä 20 vuoteen. Määrä lähti kasvuun kuningas Salmanin noustua valtaan vuosi sitten.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat