Israel sivuutti tarjouksen tulitauosta, jatkoi iskuja Libanoniin

Israelin Hizbollahia vastaan jatkuneet iskut Libanonissa ovat herättäneet pelkoa täysimittaisen sodan syttymisestä Lähi-idässä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi torstaina Montrealissa, että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tekisi virheen kieltäytyessään tulitauosta Libanonissa.

– Minusta olisi virhe (Israelin) pääministeriltä kieltäytyä siitä, koska hänen tulisi ottaa vastuu alueellisesta eskaloitumisesta tilanteeseen, jota kukaan ei voi hallita, ja tietysti uusista siviiliuhreista Libanonissa, Macron sanoi.

Lehdistötilaisuudessa Kanadan-vierailullaan puhuneen Macronin mukaan osapuolille esitetty tulitaukosopimus oli asiallinen. Hän tarkensi, että sopimusta tukivat niin Yhdysvallat kuin Euroopan unioni ja Netanjahu itse oli ollut mukana valmistelemassa sitä.

Israel sivuutti tulitaukoehdotuksen

Israel torjui torstaina kyseisen tulitaukovaatimuksen. Maan ulkoministeri Israel Katz vannoi taistelun äärijärjestö Hizbollahia vastaan jatkuvan kaikin voimin. 

Netanjahun kanslia puolestaan vahvisti, ettei pääministeri ole edes vastannut mitään Yhdysvaltain ja Ranskan nimissä tehtyyn ehdotukseen 21 päivän tulitauosta. 

Sen sijaan Netanjahu oli määrännyt Israelin asevoimat jatkamaan sotatoimia täydellä teholla aiempien suunnitelmien mukaisesti.

Ranskan presidentin mukaan Israelin ensireaktio ehdotukseen ei ole välttämättä lopullinen. Macron nosti esille mahdollisuuden koota YK:n turvallisuusneuvosto uudelleen koolle paineen lisäämiseksi.

YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa julkistetun tulitaukovaatimuksen allekirjoittajatahoja olivat Ranskan ja Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Euroopan unioni, Japani, Saudi-Arabia ja Britannia.

Yli 90 sai surmansa torstaina

Libanonin terveysministeriö kertoi, että yli 90 ihmistä sai surmansa Israelin iskuissa torstaina. Lisäksi yli 150 ihmistä haavoittui.

Ministeriön mukaan 40 ihmistä kuoli kylissä ja kaupungeissa Libanonin eteläosissa, 48 maan itäosissa ja neljä Mount Lebanonin kuvernoraatissa.

– Meidän on välttämätöntä saavuttaa tulitauko välittömästi, Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi lehdistötilaisuudessa Macronin kanssa ja viittasi järkyttäviin kuviin Libanonista.

Macron varoitti puolestaan, ettei Libanonista saa tulla "uutta Gazaa" ja viittasi "täysin tyrmistyttäviin" siviiliuhrien lukuihin.

Kaikkiaan tämänviikkoisissa iskuissa on kerrottu kuolleen satoja ihmisiä.

Israelin Hizbollahia vastaan jatkuneet iskut Libanonissa ovat herättäneet pelkoa täysimittaisen sodan syttymisestä Lähi-idässä.

Israelin asevoimat kertoi myöhään torstaina Telegram-viestipalvelussa, että sen ilmatorjuntajärjestelmä torjui Jemenistä laukaistun ohjuksen.

Jemenin huthikapinallisten johtaja Abdul Malik al-Huthi sanoi aiemmin torstaina televisiossa, että Iranin tukemat huthikapinalliset eivät epäröi tukea Libanonia ja Hizbollahia.

Lue myös:

    Uusimmat