Sota Gazassa jatkunut hellittämättömänä: Kuolleita jo yli 18 200 – MTV seurasi sotaa 11.12.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa maanantaina 11. joulukuuta 2023.

  • Gazan terveysministeriö: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä yli 18 200 ihmistä (11.12.2023).
  • Viikon kestänyt tulitauko on päättynyt ja taistelut Gazassa jatkuvat
  • Tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023)
  • Hamasin mukaan Israelin hyökkäyksessä on kuolleiden joukossa yli 6 000 lasta ja 4 000 naista
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Voit lukea tiistain 12.12. seurannasta täältä.

19.32:Sota Gazassa jatkunut hellittämättömänä: Kuolleita jo yli 18 200

Israelin ilmaiskut ja maahyökkäykset ympäri Gazan kaistaa ovat jatkuneet tänään.

Äärijärjestö Hamasin kontrolloiman Gazan terveysministeriön mukaan kuolonuhrien määrä Gazassa nousi jälleen kymmenillä. Israelin hyökkäyksen seurauksena kuolleiden määrä on noussut kokonaisuudessaan jo yli 18 200:n.

Israelin mukaan sen armeija on surmannut noin 7 000 taistelijaa taisteluissa, jotka ovat keskittyneet Gazan eteläosiin. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan meneillään on Hamasin "lopun alku".

Israelilaissotilaita on Israelin asevoimien mukaan kuollut yli sata Gazan maahyökkäyksen aloittamisen jälkeen.

YK:n arvion mukaan ahtaasti asutun Gazan 2,4 miljoonasta ihmisestä 1,9 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa Israelin hyökkäyksen seurauksena. Israel on kehottanut siviilejä hakemaan turvaa Gazan eteläosista, mutta on samalla jatkanut iskujaan joka puolille aluetta.

10.46: Israel kertoo 100 sotilaan kaatuneen, haavoittuneita satoja

Israelin armeijan mukaan 100 israelilaista sotilasta on tähän mennessä kuollut Gazan sotilasoperaatiossa. Israelin armeija kertoo lisäksi noin 600 sen sotilaan haavoittuneen lokakuun 27. päivän jälkeen. Tuolloin Israel aloitti maahyökkäyksen Gazaan.

Palestiinalaisten terveysviranomaisten mukaan lokakuun 7. päivän ja joulukuun 9. välisenä aikana ainakin 17 700 palestiinalaista on kuollut Israelin iskuissa. Palestiinan terveysministeriö on Hamasin kontrolloima. (CNN)

6.14: Israel teki sunnuntaina ilmaiskuja Syyriaan – kohteena Hizbollahin toimipaikat

Israel teki myöhään sunnuntaina useita ilmaiskuja Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähelle, kertoo Syyrian valtion uutistoimisto Sana.

Britanniasta käsin toimivan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan iskujen kohteena olivat libanonilaisen äärijärjestö Hizbollahin toimipaikat Sayyida Zeinabin alueella ja lähellä Damaskoksen lentokenttää.

Sanan siteeraaman turvallisuusviranomaisen mukaan Syyrian ilmatorjunta ampui osan Israelin ohjuksista alas, kun taas loput aiheuttivat vähäistä aineellista vahinkoa.

Israel ei ole kommentoinut väitettyjä iskuja, mutta maan asevoimien mukaan Hizbollah laukaisi sunnuntaina Libanonista useita raketteja Israeliin.

Israel on tehnyt satoja ilmaiskuja Syyriaan maassa vuonna 2011 alkaneen sisällissodan aikana. Iskujen kohteena ovat olleet Hizbollahin taistelijoiden lisäksi muun muassa Syyrian asevoimien asemat.

Israel on aiemmin todennut, ettei se salli Iranin vahvistaa läsnäoloaan Syyrian alueella. Iran tukee sekä Hizbollahia että Syyrian itsevaltaista presidenttiä Bashar al-Assadia.

SUNNUNTAI 10.12.

23.03: Syyria kertoo Israelin ampuneen raketteja Damaskoksen ympäristöön

Syyrian ilmapuolustus on torjunut Israelin raketteja, jotka ammuttiin Syyrian pääkaupunki Damaskoksen ympäristöön, Syyrian valtionmedia kertoi sunnuntaina.

Syyrian armeija kertoo, että raketit, joita ei ehditty torjua, aiheuttivat jonkin verran vahinkoa. Armeijan mukaan raketit ammuttiin Israelin miehittämiltä Golanin kukkuloilta.

(Lähde: Reuters)

Muokattu kello 23.23: lisätty Israelin armeijan lausunto.

22.47: WHO vaatii humanitaarisen avun välitöntä pääsyä Gazaan

Maailman terveysjärjestön WHO:n hallintoneuvosto hyväksyi sunnuntaina päätöslauselman, jossa vaaditaan humanitaarisen avun välitöntä ja esteetöntä pääsyä Gazan kaistalle. Lauselma hyväksyttiin sen jälkeen, kun WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus oli kertonut lääkäreiden olevan oloissa, joita ei voi edes kuvitella.

Järjestön 34-jäseninen hallintoneuvosto hyväksyi päätöslauselman yksimielisesti. Tosin etenkin Yhdysvallat suhtautui varauksella siihen, että siinä ei viitattu äärijärjestö Hamasin 7. lokakuuta tekemiin hyökkäyksiin.

Humanitaarisen avun lisäksi päätöslauselmassa vaadittiin myös poistumislupia potilaille.

Tedros sanoi, että WHO:n hallintoneuvosto onnistui saamaan ensimmäisen yksimielisen päätöslauselman konfliktista sen jälkeen, kun se alkoi kaksi kuukautta sitten.

Päätöslauselman tavoitteena on toimittaa siviiliväestön tarvitsemia lääkkeitä ja hoitolaitteita sekä taata pääsy sairaanhoitoon.

Gazan terveydenhuoltojärjestelmä polvillaan ja romahtamaisillaan

Tedros avasi hallintoneuvoston erityisistunnon Genevessä sanoen, että Israelin ja Hamasin välisellä sodalla on tuhoisa vaikutus terveystilanteeseen Gazassa ja että lääkäreiden työ siellä on toivotonta.

– Kun yhä enemmän ihmisiä siirtyy yhä pienemmälle alueelle, liikakansoitus yhdistettynä riittävän ruuan, veden, suojan ja sanitaation puutteeseen muodostavat täydelliset olosuhteet tautien leviämiselle, Tedros sanoi.

Gazan terveydenhuoltojärjestelmä on hänen mukaansa polvillaan ja romahtamaisillaan. Alueen 36 sairaalasta vain 14 on toimintakykyisiä, ja alkuperäisestä 3 500 sairaalavuoteesta vain 1 400 on yhä käytettävissä.

Lisää sunnuntain tapahtumista pääset lukemaan tästä

Lue myös:

    Uusimmat