Israelilta yli 200 iskua vuorokaudessa Hizbollahin ja Hamasin kohteisiin, teitä on poikki eikä apua saada perille

Kaksi ihmistä on kuollut Israelissa, kun Israelin ja Hizbollahin joukot taistelevat maiden rajalla.

Israelin armeija on kiihdyttänyt iskujaan Gazan pohjoisosiin. Samalla alueen tieyhteyksiä on katkaistu, kertoi alueen siviilipuolustusvirasto keskiviikkona.

Israelin armeija on viikonlopusta alkaen piirittänyt Jabalian kaupunkia Gazan pohjoisosassa. Tämän lisäksi iskujen kohteina ovat olleet Beit Lahian ja Beit Hanunin kaupungit pohjoisessa.

– Teitä on suljettu ja piiritys on jatkunut neljä peräkkäistä päivää, joiden aikana Pohjois-Gazan kuvernoraattiin ei ole tullut tarvikkeita, sanoi viraston johtaja Ahmad al-Kahlut.

Al-Kahlutin mukaan alueen taistelut ovat vaatineet suuren määrän uhreja, mutta tarkkojen tietojen saaminen on vaikeaa, koska taistelualueille on vaikeaa päästä.

Palestiinalaisten Punaisen Puolikuun mukaan ainakin kolme kuollutta ja 15 haavoittunutta oli kuljetettu Jabaliassa sijaitsevaan kouluun, mistä kodeistaan paenneet gazalaiset ovat hakeneet suojaa.

Israelin mukaan äärijärjestö Hamas on yrittänyt järjestäytyä uudelleen Jabaliassa.

Yli 200 iskua

Israelin asevoimat kertoi keskiviikkona iskeneensä vuorokauden aikana yhteensä yli pariinsataan äärijärjestö Hizbollahin sekä äärijärjestö Hamasin kohteisiin.

Israelin viime iskut alueella äärijärjestöjä vastaan ovat painottuneet Libanoniin. Haaretzin mukaan Israelin asevoimat sanoo ilmavoimiensa tehneen Libanonissa yli 180 iskua Hizbollahin kohteisiin ja Gazan kaistalla iskeneen yli 40:een Hamasin kohteeseen. Molemmat äärijärjestöt ovat Iranin tukemia.

Israelin mukaan iskut kohdistettiin sotilaalliseen infrastruktuuriin, kuten rakennuksiin ja vartiopisteisiin, rakettien ja lennokkien kantoraketteihin sekä järjestöjen asevarastotiloihin.

Libanonin terveysministeriön mukaan Israelin iskuissa 23. syyskuuta alkaen on kuollut jo yli 1 400 ihmistä, mukaan lukien siviilejä ja lapsia, ja yli miljoona ihmistä on paennut kodeistaan. AFP:n omien laskujen mukaan kuolleita olisi ainakin yli 1 100.

Hizbollah kärsinyt isoja menetyksiä

Keskiviikkona Israelissa kaksi ihmistä kuoli raketti-iskussa Kirjat Shmonan kaupunkiin. Asiasta kertoivat Israelin pelastustyöntekijät.

Iranin tukema äärijärjestö Hizbollah kertoi aiemmin, että se laukaisi raketteja, kun Israelin joukot olivat yrittäneet edetä eteläisessä Libanonissa. Hizbollahin mukaan se on keskiviikkona taistellut Israelin joukkoja vastaan maiden raja-alueella.

Aiemmin Hizbollah kertoi, että sen taistelijat onnistuivat torjumaan Israelin joukkojen hyökkäysyrityksiä maiden rajalla kahdella alueella. Massiivisia tappioita kärsineen järjestön mukaan Israelin joukot olivat yrittäneet tunkeutua Blidan ja Labounehin alueille eteläisessä Libanonissa, mutta joutuneet vetäytymään takaisin.

Hizbollah on kärsinyt kovia menetyksiä Israelin iskuissa viime viikkoina. Syyskuun lopulla Israel surmasi Hizbollahin vaikutusvaltaisen ylimmän johtajan Hassan Nasrallahin, ja tiistai-iltana Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Israelin surmanneen myös äärijärjestön uuden johtajan Hashem Safieddinen ja tämänkin seuraajan, jota hän ei nimennyt.

Videoviestissään hän varoitti myös, että libanonilaisia odottaa sama kohtalo kuin palestiinalaisia Gazassa, jos he eivät hankkiudu eroon Hizbollahista.

Hizbollah on Libanonissa merkittävä liike, jolla on myös oma puolueensa ja ministeripaikkoja hallituksessa. Valvomillaan alueilla se myös ylläpitää siviiliyhteiskunnan toimintoja, esimerkiksi kouluja ja sairaaloita.

Haaretz: Sotilasjoukko uhkaa taistelulakolla

Israelissa muun muassa panttivankien omaiset ovat pitkään vaatineet hallitukseltaan tilanteen rauhoittamista ja aseleposopimusta, jotta loput Hamasin käsissä olevat israelilaiset panttivangit saataisiin kotiin.

Nyt myös joukko israelilaissotilaita on uhannut kieltäytyä taistelemasta asevoimissa, ellei Israelin hallitus saa aikaiseksi aselepoa Gazassa. Haaretzin mukaan uhkaus esitettiin pääministeri Benjamin Netanjahun hallitukselle sekä maan asevoimien johdolle osoitetussa kirjeessä.

Lehtien mukaan allekirjoittajissa on reserviläisiä ja varusmiehiä esimerkiksi panssarijoukoista, tykistöjoukoista, ilmavoimista ja laivastosta.

Sotilaiden mukaan on selvää, että sodan jatkaminen Gazan kaistalla vaikeuttaa israelilaisten panttivankien pelastamista ja päinvastoin vaarantaa heidän henkensä.

Lue myös:

    Uusimmat