Israelissa palestiinalaiset ja Israelin turvallisuusjoukot ottivat jälleen maanantaina yhteen Jerusalemissa lähellä al-Aqsan moskeijaa.
Palestiinalaisten Punaisen puolikuun mukaan yli 300 ihmistä loukkaantui. Loukkaantuneista parillasadalla oli sairaalahoitoa vaativia vammoja ja viiden tila oli kriittinen.
Israelin turvallisuusjoukot käyttivät väkijoukkoa vastaan kumiluoteja, tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua. Väkijoukko heitteli kiviä ja pulloja.
Myöhemmin maanantaina Gazan palestiinalaisalueelta ammuttiin raketteja kohti Jerusalemia. Rakettihyökkäyksessä kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen, mutta Israelin parlamenttirakennus evakuoitiin sireenien soidessa.
Myös satoja Länsimuurille eli Itkumuurille kokoontuneita juutalaisia evakuoitiin poliisin mukaan turvallisempiin paikkoihin.
Kostoksi Israelin armeija sanoi tulittaneensa "Hamasin sotilasasemia" Gazassa sekä sulkeneensa Erezin rajanylityspaikan Gazan ja Israelin välillä.
Palestiinalaistalojen asukkaita uhkaa häätö
Jerusalemissa on ollut jatkuvia väkivaltaisuuksia viime päivinä. Kaupungissa on osoitettu mieltä Israeliin liitetyn Itä-Jerusalemin alueella sijaitsevan Sheikh Jarrahin palestiinalaisperheiden häätöä vastaan.
Sheikh Jarrahin kaupunginosassa on vajaat kolmekymmentä palestiinalaistaloa, joiden asukkaat uhataan häätää. Israelin oikeuslaitos on määrännyt palestiinalaiset muuttamaan pois sillä perusteella, että ennen vuoden 1948 sotaa alue on kuulunut juutalaisille.
Sheikh Jarrahissa asuvat palestiinalaisperheet on asutettu kaupunginosaan vuonna 1956 YK:n palestiinalaispakolaisista vastaavan UNRWA-järjestön ja Jordanian päätöksellä.
Jordania hallinnoi tuolloin Itä-Jerusalemia.Häätöuhan alla olevat ihmiset ovat tähän saakka onnistuneet viivyttämään häätöjä valituksilla eri oikeusasteisiin, mutta nyt valitusmahdollisuudet on lähes täysin käytetty.
Oikeudessa oli määrä maanantaina järjestää asiaan liittyvä kuuleminen, mutta sitä siirrettiin 30 päivällä.
Jerusalemin päivän muistomarssi peruttiin
Israelissa vietettiin maanantaina Jerusalemin päivää, ja juutalaisnationalistien oli tarkoitus marssia kaupungin vanhan osan läpi.
Järjestäjät kuitenkin ilmoittivat peruneensa marssin. Ilmoitus perumisesta tuli sen jälkeen, kun poliisi oli pakottanut marssijat muuttamaan marssireittiä.
Jerusalemin päivää vietetään sen muistoksi, että Israel valtasi Itä-Jerusalemin kuuden päivän sodassa vuonna 1967.
Israelin kovaotteiset toimet mielenilmausten tukahduttamisessa on tuomittu laajalti niin länsimaissa kuin arabimaissa. Myös ne kuusi arabimaata, joilla on diplomaattisuhteet Israelin kanssa, ovat arvostelleet sitä.