Israelissa jo viidennet parlamenttivaalit neljän vuoden sisään – ja lisää voi olla tulossa: Nähdäänkö Netanjahun paluu?

Israelissa äänestäjät astelevat tänään parlamenttivaaleissa uurnille jo viidettä kertaa neljään vuoteen.

Epävakaan tilanteen taustalla on erityisesti kaksi asiaa.

Israelin parlamentissa eli Knessetissa on 120 paikkaa, ja yksikään puolue ei ole kyennyt saamaan yksin enemmistöä.

Näin ollen enemmistön saavuttamiseksi on aina tarvittu puolueiden muodostamia koalitioita, jotka ovat muodostaneet hallituksen.

Viime vuosina koalitiohallitukset ovat kuitenkin olleet hauraita, ja yhden puolueen, tai jopa yhden edustajan päätös on voinut kaataa hallituksen.

Netanjahun paluu?

Toisena epävakauden tekijänä on korruptiosta syytetty, maan pitkäaikaisin pääministeri Benjamin Netanjahu, joka hamuaa nyt takaisin vallankahvaan.

Keskustaoikeistolainen Netanjahu jakaa rajusti mielipiteitä, ja edes kaikki ideologiset toverit eivät ole suostuneet hänen kanssaan yhteistyöhön henkilökohtaisista tai poliittisista syistä.

Tämä esti Netanjahun edellisten hallitusten vakauden.

Viime vaaleissa ennennäkemätön, Netanjahun vastustajista kokoon parsittu koalitio onnistui syrjäyttämään hänet, mutta sekin hallitus pysyi pystyssä vain reilun vuoden.

Vaikka Netanjahun Likud-puolue on viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan voittamassa vaalit, hänen koalitionsa ei välttämättä saavuta enemmistöä. Likud on saamassa ennusteiden mukaan noin 30 paikkaa.  

Nykyisen pääministerin Yair Lapidin liberaalipuolue on sijoittumassa toiseksi ja saamassa viimeisimipien tietojen mukaan kolme paikkaa vähemmän kuin Netanjahun Likud. 

Hallituskumppani Naftali Bennetin ennen johtama puolue voi kokea murskatappion ja jäädä jopa ilman paikkoja parlamentissa. Pääministerinäkin edellisen hallituksen aikana toiminut Bennet ei ole itse ehdolla.

Lisää vaaleja?

Netanjahu saanee yrittää hallituksen muodostamista, vaikkei koalitio saisi enemmistöä. Tämä voisi johtaa kuitenkin pitkiin ja vaikeisiin neuvotteluihin.

Tuloksettomien neuvottelujen tapauksessa maan presidentti voisi nimetä toisen hallitusneuvottelijan.

Jos silloinkaan sopua ei synny, on sekin mahdollista, ettei hallitusta saada ollenkaan kasaan, ja luvassa on mitäpä muuta kuin lisää vaaleja.


Lue myös:

    Uusimmat