Istanbulin ihme, Manchester U:n triplahuuma, AC Milanin romahdus – nämä mielettömät comebackit Mestarien liigasta muistetaan

AP_0505260232
Istanbul oli liverpoolinpunainen keväällä 2005 Mestarien liigan finaalin ihmenousun jälkeen.AP2005
Julkaistu 09.03.2017 10:16(Päivitetty 21.06.2017 14:54)
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Barcelonan nousua kuolleista maaliskuussa 2017 voidaan syystäkin pitää jalkapallon UEFA Champions Leaguen historian hurjimpana onnistuneena takaa-ajona. Mutta on sitä ennenkin osattu. MTV Sport listasi liigan ikimuistoisimmat comebackit.

MAINOS

Mestarien liiga ja Eurooppa-liiga C Morelle!

MTV on tehnyt kolmen vuoden sopimuksen jalkapallon Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan tv-oikeuksista Suomessa. Syksystä 2018 kevääseen 2021 ulottuva sopimus sisältää molempien kilpailujen täydet oikeudet.

Tilaa C More

Unitedin triplahuuma 1999

Manchester United -kannattajat eivät unohda koskaan 26. toukokuuta 1999. Bayern johti UCL-finaalia lisäajalla 1-0 Mario Baslerin maalilla, kunnes Teddy Sheringham tasoitti ja Ole Gunnar Solskjär iski 2-1-voittomaalin. Takaa-ajettavaa oli Barcelonan sijaan vain yksi maali, mutta ottelun painoarvon takia comeback oli sitäkin ikimuistoisempi.

AP_9905260668

Bayern Münchenin Stefen Effenberg (oik.) ja Carsten Janckerin kehonkieli kertoo paljon hävityn finaalin jälkeen.

AP_99052603629

Teddy Sheringhamilla ja David Beckhamilla sen sijaan riitti lystiä.

Sekä Bayern että ManU jahtasivat kyseisellä kaudella triplaa. United siinä onnistui voittaen Mestarien liigan lisäksi myös Englannin cupin.

Ai niin – tämä finaali pelattiin muuten Barcelonassa.

Unitedin saavutuksesta moni on unohtanut, että seura oli kuilun partaalla jo välierissä. Juventus siirtyi toisessa osassa kotonaan nopeasti 2-0-johtoon ja oli karkaamassa finaaliin yhteismaalein 3-1. Kapteeni Roy Keane raatoi Unitedin takaisin peliin ja 3-2-voittoon. Jo finaalipaikka oli Unitedille ensimmäinen 31 vuoteen.

Istanbulin ihme

Liverpool näytti vuosien tauon jälkeen välähdyksiä 1980-luvun kunnostaan yllettyään Mestarien liigan finaaliin keväällä 2005. Loppuhuipennus oli muuttua painajaiseksi, kun AC Milan johti tauolla 3-0. Lannistuneet Pool-pelaajat kuulivat faniensa You’ll Never Walk alone -hymnin pukukoppiinsa asti ja ryhdistäytyivät. Ensin puski kapteeni Steven Gerrard, sitten iski Vladimir Smicer ja Xabi Alonso vei pelin jatkoajalle.

Ratkaisu nähtiin rangaistuspotkuilla, kun AC Milan -kärki Andrei Shevtshenko romahti Liverpool-vahti Jerzy Dudekin temppuilujen edessä. Dudek torjui ratkaisevan pilkun ja Poolin luottotoppari Sami Hyypiä pääsi aloittamaan mestaruusjuhlat Istanbulin yössä.

AP_0505260133

Rukoilu auttoi

Karmea oli AC Milanin kohtalo Mestarien liigassa ollut edellisenäkin keväänä. AC Milan voitti puolivälieriensä avausosan 4-1, mutta Deportivo la Coruna hurjasteli käsittämättömän 4-0-voiton kotonaan ja etenkin välieriin.

17.00168291

Walter Pandiani, Albert Luque ja Manuel Andrade tuulettivat typertyneinä Deportivon haamunousua.

Joukkueelleen menestystä rukoillut Depor-luotsi Javier Irureta oli luvannut suorittaa pyhiinvaelluksen Santiago de Compostelaan, jos Deportivo nousisi voittoon. - Se vaellus on kaiken tämän arvoista, lupauksensa pitänyt Irureta kommentoi.

Barcelona – loppukirien mestari

Eilen Barcelona rynni 0-4-tappion jäljiltä 6-1-voittoon PSG:tä vastaan ottelun päätösminuuttien käsittämättömillä kolmella maalillaan. Mestarien liigan historiassa Barcelona on pinnistänyt toki aiemminkin jatkoon pitkältä takamatkalta.

Kauden 1999–2000 puolivälierissä Chelsea oli voittanut ensimmäisen osan 3-1. Toisessa osassa Barcelona voitti puolestaan 3-1 ja jatkoajalla Rivaldon sekä Patrick Kluivertin osumat veivät katalaanit välieriin.

– Pelasimme täydellisen ottelun, Barcelonan Luis Figo summasi.

Vaihtopenkillä Barcelonan voittoa todisti muuten Jari Litmanen.

Kaudella 2012–2013 oli AC Milanin vuoro jälleen menettää johtoasemansa. 2-0-voitto Barcelonasta suli neljännesvälierien toisessa osaottelussa 0-4-tappioon. Lionel Messi nollasi AC Milanin voiton kahdella maalillaan jo avausjaksolla.

Barcelonan Gerard Pique muisteli eilisen ottelun jälkeen puolestaan Mestarien liigaa edeltänyttä Euroopan cupia, jossa IFK Göteborg oli nuijinut Barcelonan 3–0 välierien 1. osaottelussa vuonna 1986.

Toisessa osaottelussa Pichi Alonso teki hattutempun ja nosti Barcelonan rp-kisaan, jonka se voitti ja eteni finaaliin.

– Tuota voi muistella, mutta tämä oli jotain suurempaa, Pique hehkutti Football Espanalle.

Barcelonan hävisi kyseisen Euroopan cupin finaalin rp-kisassa Steaua Bukarestille, joka oli puolestaan päättänyt Suomen jalkapallohistorian kovimman saavutuksen kukistamalla lahtelaisen Kuusysin cupin puolivälierissä.

Valmentaja vaihtoon ja takamatkalta mestariksi

Chelsea antoi potkut päävalmentajalleen André Villas-Boasille Napolille neljännesvälierien avauksessa kärsityn 1-3-tappion jälkeen keväällä 2012.

Tilalle tullut Roberto di Matteo sai todistaa, kun Chelsea pungersi toisen osan 3–1-lukemilla jatkoajalle ja lopulta 4–1-voittoon. Tuolloin Di Matteo piti iltaa yhtenä Chelsean historiallisimmista, mutta se oli vielä edessä, kun Chelsea venyi samana keväänä aina Mestarien liigan voittoon toistaiseksi ainoata kertaa historiassaan.

Kaksi comebackia neljännesvälierissä 2014

Kauden 2013–2014 neljännesvälierissä nähtiin peräti kaksi comebackia – kumpikin brittiseuroilta. PSG löi Chelsean avausosassa 3-1, mutta Chelsea kiri 2-0-kotivoitolla jatkoon. Olympiakos oli yllättänyt Manchester Unitedin 2-0 avausosassa, mutta Robin van Persie palautti maailmanjärjestyksen hattutempullaan ja United jaktoi eteenpäin 3-0-voitolla.

Seuraavan kauden puolivälierissä Bayern München käänsi 3-1-tappion 6-1-voitolla välieräpaikaksi Portoa vastaan. Viime kaudella mestari Real Madrid puolestaan punnersi toisen osaottelun 3-0-voitolla välieriin, vaikka oli hävinnyt avausosan Wolfsburgille 0-2.

Artikkeli on julkaistu alun perin 9. maaliskuuta 2017.

Tuoreimmat aiheesta

Mestarien liiga