Itä-Suomen yliopiston virheelliset opiskelijavalinnat "inhimillinen tragedia monessa perheessä" – Katriina: Se oli valtava järkytys

Ylioppilaskunnasta saa neuvoja, lupaavat Anna-Kristiina Mikkonen ja Matti Nivala.
Ylioppilaskunnasta saa neuvoja, lupaavat Anna-Kristiina Mikkonen ja Matti Nivala.
Julkaistu 06.07.2017 06:46
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

keimo.lehtiniemi@mtv.fi

Itä-Suomen yliopiston lähettämistä virheellisistä opiskelupaikkapäätöksistä on vaikea päästä eroon vaikka olisi hyvää tahtoa.

2:13img

Opiskelupaikkaa hakeneiden valitukset käsittelevä muutoksenhakulautakunta ei voi säädösten mukaan edes soveltaa inhimillisiä seikkoja tai kohtuullisuutta.

– Yliopistolla saattaisi ollakin siihen mahdollisuutta, mutta muutoksenhakuelimellä ei ole. Yliopistonkin liikkumatilaa rajoittaa se, että sen on kohdeltava kaikkia opiskelijoita tasapuolisesti, sanoo lautakunnan puheenjohtajana toimiva professori Matti Tolvanen.

Itä-Suomen yliopisto ei aio käsitellä virheellisen tiedon opiskelupaikasta saaneiden valituksia nopeutetussa aikataulussa. Laaja-alaisen yliopiston muutoksenhakulautakunnalla riittää töitä muutenkin.

– Meillä on todennäköisesti lähes sata muuta valittajaa muista valinnoista. Olemme lähteneet siitä, että kaikkia valittajia pitää kohdella tasapuolisesti eikä kenenkään asiaa käsitellä nopeammassa tahdissa kuin toistenkaan.

Kahden asunnon loukku

Savonlinnalaisen Katriina Mäyrän harmitus ei ole viikossa laantunut. Opiskelupaikan paljastuminen virhetiedoksi oli valtava pettymys ja henkisesti raskas kokemus.

– Ehdin jo viime perjantaiksi sopia näytön uudelle vuokralaiselle asuntooni Savonlinnaan. Vuokranantajan kanssa sovittiin ettei elokuun vuokraa tarvitse enää maksaa. Olihan se valtava järkytys kun paljastuikin ettei sitä opiskelupaikkaa oikeasti olekaan, Mäyrä puhisee.

Mäyrä teki heti oikaisupyynnön lautakunnalle ja odottaa nyt miten käy.

– Olen 5. varasijalla. Minulla oli kolmantena hakutoiveena lastentarhanopettajan koulutus Savonlinnassa ja sinne minulla on paikka. Ensisijainen oli kuitenkin Joensuun luokanopettajapaikka. Nyt joudun varautumaan asuntoon molemmissa kaupungeissa.

"Kannattaa nukkua yli yön"

Itä-Suomen ylioppilaskunnassa ymmärretään hyvin, että asuntoa ryhdytään heti hankkimaan.

– Joensuun asuntotilanne on ollut vaikea ja asuntoa tulee lähteä hakemaan hyvin nopeasti, pohtii kiusallista tilannetta ylioppilaskunnan pääsihteeri Anna-Kristiina Mikkonen.

Ylioppilaskunta on antanut neuvoja ja ohjeistusta valitusten teossa ja hallintolain tulkinnassa.

– Tämä on inhimillinen tragedia monessa perheessä ja aiheuttaa murhetta. Pitää kuitenkin muistaa, että kenenkään ihmisarvoa ei määritellä sen mukaan miten valintakokeessa menestyy, Mikkonen lohduttaa.

Mikkonen kehottaa nukkumaan yön yli ennen kuin tekee lopullisia päätöksiä opiskelupaikan varmistuttua.

– Itse olen hidas savolainen, joka ei kahdessa tunnissa pysty elämäänsä mullistamaan, Mikkonen nauraa.

Koko kampus muuttaa

Ylioppilaskunnassa ollaan varovaisia arvioimaan mikä olisi oikeudenmukaisin ratkaisu. Jos kaikille väärän tiedon saaneille, ja vielä paikan haluaville se myös annettaisiin, vastassa olisivat tilaongelmat.

– Valmiita tiloja ei välttämättä ole. Koko Savonlinnan kampus on siirtymässä Joensuuhun ja uusia tiloja vasta suunnitellaan.

Osa virhetiedon kohteeksi joutuneista saa opiskelupaikan varasijalta tai muualta. Syksyyn mennessä vahinkoa kärsineiden määrä pienenee ehkä selvästikin. Parikymmentä opiskelijaa ehti ilmoittaa ottavansa paikan vastaan.

– Ei se olisi yliopiston kannalta mikään ongelma jos sinne 10 tai 20 opiskelijaa otettaisiin. Kysymys on vain tulevatko kaikki yhdenvertaisesti kohdelluiksi, Tolvanen muistuttaa.

Läpinäkyvyys välttämätöntä

Organisaatioiden maine on nykyisin pienestä kiinni. Muutoksenhakulautakunta koostuu yliopiston omasta väestä; professoreista, lehtoreista ja opiskelijajäsenistä. Tolvasen mukaan puolueettomuus on taattu.

– Läpinäkyvyyttä on riittävästi. Lautakunnan päätöksistä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Vuosittain oikeuteen asti menee kymmenkunta lautakunnan päätöstä.

– Muistan 10 vuoden ajalta yhden tapauksen joka on oikeudessa muuttunut, Tolvanen alleviivaa.

Tähän mennessä virheellisestä opiskelupaikkatiedosta on tullut toistakymmentä valitusta. Tolvanen odottaa, että ainakin parikymmentä tulee.

– Oletan, että ne valittavat, jotka ehtivät ilmoittaa ottavansa paikan vastaan. Monihan ei ehtinyt edes saada tietoa sinä aikana kun virhe oli olemassa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa