Italia voitti Vierin maaleilla Suomen

Italia voitti Suomen jalkapallomaajoukkueen maalein 2-0 EM-karsinnan lohkossa 9 lauantai-iltana Palermossa. Molemmat Azzurrin maalit iski Christian Vieri.

Vieri laukoi ottelun avausmaalin viiden minuutin pelin jälkeen Francesco Tottin syötöstä. Suomalaispelaajat protestoivat, että Vieri olisi ollut tilanteessa paitsiossa, mutta avustavan erotuomarin lippu ei noussut.

22 minuutin pelin jälkeen Vieri teki ottelussa toisen maalinsa. Suomen puolustus petti pahanpäiväisesti. Vieri sai pallon keskiympyrässä ja juoksi kenenkään estelemättä kohti Suomen maalia. Lopulta hän nosti pallon hallitusti Antti Niemen yli Suomen rysään.

Suomen olisi pitänyt pelata heti avausjaksolla yhtä päättäväisesti kuin tauon jälkeen Palermon lauantai-illassa. Italia ehti näyttää taitonsa ja voitti jalkapallon EM-karsintaottelun 2-0. Suomen toiveet Portugalin EM-kisoista ovat käytännössä menneet. Ottelu ratkesi jo avausjakson ensimmäisellä puoliskolla Christian Vierin kahdella osumalla Francesco Tottin upeista syötöistä. Tämä tähtikaksikko osoitti olevansa eri planeetalta kuin suomalaiset. Paljon lähempänä kavennusta ehti olla jo ennen taukoa 3-0, mutta toisinpäin Vierin ja Tottin yhteispeli ei tuottanut tulosta.

Antti Muurisen joukko oli hengetön orpo lauma ilman johtajaansa Jari Litmasta. Keskikenttäpeli ontui, syötöt eivät löytäneet omia, eikä tilanteita syntynyt. Paljon ei auttanut taktiikan vaihdoskaan, kun eniten vaikeuksissa ollut Aki Riihilahti vaihdettiin 36. minuutilla toiseksi kärjeksi tulleeseen Jonatan Johanssoniin. Suomen valkopaidat aloittivat lupaavasti, ja 5. minuutilla Teemu Tainio kokeili Gianluigi Buffonin näppien pitävyyttä helpolla vedolla. Heti vastahyökkäyksestä kotijoukkue sahasi Suomen puolustuksen läpi loistavalla hyökkäyksellä. Marco Delvecchio syötti poikittain Tottille, joka jatkoi kuviota takaisin päin oikealle tolpalle viimeistelemään ehtineelle Vierille.

Toisen kerran Vieri oli lähellä osumaa jo 12. minuutilla, kun hän voitti keskellä juoksukilpailussa Sami Hyypiä. Antti Niemi torjui loistavasti yhdellä kädellä tilanteen kulmaksi. Samalla näkyi Hyypiän kipeä nivunen alkavan vaivata, mutta kapteeni pystyi kuitenkin jatkamaan pelaamista.

Tainio ja keskikentän avauspaikan Simo Valakarilta voittanut Jari Ilola yrittivät 14. minuutilla peräkkäin tavoitella Mikael Forssellin päätä - turhaan. Italian kapteeni Fabio Cannavaro kävi laidalla 17. minuutilla paikkauttamassa päätään. Christian Panucci yritti 21. minuutilla kalastaa rangaistupotkun kaksinkamppailussa Hyypiän kanssa, mutta Anfieldin Englanti-Suomi-ottelusta tuttu venäläistuomari Valentin Ivanov oli tilanteen tasalla.

Suomi sai 22. minuutilla vasemmalta kulmapotkun, jonka antoi Joonas Kolkka. Jatkotilanteesta Kolkan syöttö Tainiolle epäonnistui, ja pallo ajautui oikealle Tottille, joka loisteliaasti vapautti keskelle edenneen Vierin karkumatkalle. Vieri ei erehtynyt, vaan eteni riittävän päättäväisesti ja pystyi sijoittamaan pallon ohi hyvin vastaan yrittäneen Niemen: 2-0. Ottelun 27. minuutilla Niemi torjui vartalolla Cristiano Zanettin vedon, ja toisessa päässä Tainio laukaus kilpistyi vastustajaan.

Totti ei osannut viimeistellä

Mauro Camaronesi pohjusti oikealta pahan hyökkäyksen. Vieri sai pallon Hannu Tihisen epäonnistuttua haltuunsa ja syötti keskeen Tottille, joka ei ehtinyt palloon. Toisen kerran Vieri jakoi tilaisuuden 32. minuutilla Tottille, joka tällä kertaa kaatui palloon 16 metrin rajalla. Kolme minuuttia myöhemmin Vieri puski vasemmasta tolpasta niukasti ohi.

Suomen valmennusjohdon päätös kahdesta kärjestä oli rohkea, mutta välttämätön, ja samalla Tainio sai laskeutua alemmaksi seurassaankin tutulle paikalle. Petri Pasasen ja Marco Delvecchion kaksinkamppailu oikealla Suomen rangaistusalueella päättyi italialaisen kaatumiseen, mutta Suomen vapaapotkuun. Ennen taukoa Forssell vielä hankki Suomelle kulmapotkun.

Toiselle jaksolle tuli uusi taisteleva Suomi, ja tilanteet alkoivat velloa molemmissa päissä kenttää. Hyypiä ei enää aristellut, vaan aloitti vaaralliset ylösnousut. Hän oli 49. minuutilla puskemassa jatkopallon Mika Nurmelan kulmurista ja taisteli hetkeä myöhemmin päineen maalivahti Buffonin kanssa. Nurmela ampui 51. minuutilla terävästi oikealta, mutta Buffon torjui vedon. Myös Johansson taisteli herhiläisen tapaan saatuaan pitkästä aikaa vastuuta. Keskikentän ja Forssellin yhteistyö alkoi muuttua vaarallisemmaksi, mutta laukaisupaikkaa ei Miklulle siunaantunut.

Niemen maalilla Hyypiä sai jalalla torjuttua Vierin vedon kohti maalia. Totti ampui pahasta hyökkäysruletista 59. minuutilla tolppaan, ja 67. minuutilla hän ohitti Ilolan, mutta kompastui Janne Saarisen torjuntaan ennen vetoa.

Pasanen oli Suomen uuden polven taistelun ilmentymä, jolle Ivanov näytti ottelun ensimmäisen keltaisen kortin - väärin. Viimeiseksi vartiksi Nurmela teki tilaa Peter Kopteffille, joka tuli vasemmaksi linkiksi, ja Joonas Kolkka siirtyi oikealle. Parhaan vedon ampui Pasanen 30 metristä Buffonin ulottuville.

Tappio tarkoitti sitä, että Suomen mahdollisuudet yltää vuoden 2004 EM-kisoihin ovat nyt varsin vähäiset. Lohkoa 9 johtaa Wales, joka on voittanut kaikki neljä peliään. Sillä on 12 pistettä. Italia on toisena 7 pisteellä. Serbia-Montenegro pitää kolmatta paikkaa viidellä pisteellä. Suomi on kasannut kolme pistettä. Lohkon voittajajoukkue menee kisoihin automaattisesti. Toiseksi sijoittuva joukkue pääsee jatkokarsintaan.

EM-karsinta, lohko 9:
Italia-Suomi 2-0 (2-0) 6. Christian Vieri 1-0, 24. Vieri 2-0.

Italia: Gianluigi Buffon; Christian Panucci, Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta, Gianluca Zambrotta; Cristiano
Zanetti, Simone Perrotta; Mauro Camoranesi, Francesco Totti (87. Fabrizio Miccoli), Marco Delvecchio (68. Alessandro Birindelli); Christian Vieri (82. Bernardo Corradi).

Suomi: Antti Niemi; Petri Pasanen (v), Sami Hyypiä, Hannu Tihinen, Janne Saarinen; Mika Nurmela (75. Peter Kopteff), Jari Ilola, Aki Riihilahti (37. Jonatan Johansson), Joonas Kolkka (88. Shefki Kuqi); Teemu Tainio; Mikael Forssell.

Erotuomari: Valentin Ivanov Venäjä.
Yleisöä: 34074.

EM-karsintaottelut 29.3.

Lohko 1:
Limassol: Kypros-Israel 1-1 (0-1)
3. Omri Afek 0-1, 61. Rainer Raufmann 1-1.
Yleisöä: 14000.

Lens: Ranska-Malta 6-0 (2-0)
37. Sylvain Wiltord 1-0, 39. Thierry Henry 2-0, 54. Henry 3-0, 57. Zinedine Zidane rp. 4-0, 70. David Trezeguet 5-0, 80. Zidane 6-0.
Yleisöä: 36000.

Ranska 4 4 0 0 17- 1 12 Israel 2 1 1 0 3- 1 4 Kypros 3 1 1 1 4- 4 4 Slovenia 2 1 0 1 3- 5 3 Malta 5 0 0 5 1- 17 0

Seuraavat ottelut: 2.4. Slovenia-Kypros, Israel-Ranska.

Lohko 2:
Bukarest: Romania-Tanska 2-5 (1-1)
5. Adrian Mutu 1-0, 8. Dennis Rommedahl 1-1, 47. Dorinel Munteanu 2-1, 54. Thomas Gravesen 2-2, 73. Jon Dahl Tomasson 2-3, 75. Oma maali (Cosmin Contra) 2-4, 90. Rommedahl 2-5.
Yleisöä: 60000.

Zenica: Bosnia-Luxemburg 2-0 (0-0)
54. Elvir Bolic 1-0, 77. Sergei Barbarez 2-0.
Yleisöä: 12000.

Tanska 3 2 1 0 9- 4 7 Norja 3 2 1 0 5- 2 7 Romania 4 2 0 2 12- 6 6 Bosnia 3 1 0 2 2- 5 3 Luxemburg 3 0 0 3 0- 11 0

Seuraavat ottelut: 2.4. Luxemburg-Norja, Tanska-Bosnia.

Lohko 3:
Minsk: Valko-Venäjä-Moldova 2-1 (1-1)
14. Boris Cebotari 0-1, 43. Vitali Kutuzov 1-1, 58. Sergei Gurenko 2-1.
Yleisöä: 8000.

Rotterdam: Hollanti-Tshekki 1-1 (1-0)
45. Ruud van Nistelrooy 1-0, 68. Jan Koller 1-1.
Yleisöä: 46000.

Hollanti 3 2 1 0 7- 1 7 Tshekki 3 2 1 0 5- 1 7 Itävalta 3 2 0 1 4- 3 6 Valko-Venäjä 4 1 0 3 2- 8 3 Moldova 3 0 0 3 1- 6 0

Seuraavat ottelut: 2.4. Tshekki-Itävalta, Moldova-Hollanti.

Lohko 4:
Chorzow: Puola-Unkari 0-0
Yleisöä: 48000.

Latvia 3 2 1 0 2- 0 7 Unkari 3 1 2 0 4- 1 5 Puola 3 1 1 1 2- 1 4 Ruotsi 2 0 2 0 1- 1 2 San Marino 3 0 0 3 0- 6 0

Seuraavat ottelut: 2.4. Puola-San Marino, Unkari-Ruotsi.

Lohko 5:
Glasgow: Skotlanti-Islanti 2-1 (1-0)
11. Kenny Miller 1-0, 49. Eidur Gudjohnsen 1-1, 70 Lee Wilkie 2-1.
Yleisöä: 37548.

Nürnberg: Saksa-Liettua 1-1 (1-0)
8. Carsten Ramelow 1-0, 73. Tomas Razanauskas 1-1.
Yleisöä: 40754.

Skotlanti 3 2 1 0 6- 3 7 Saksa 3 2 1 0 5- 2 7 Liettua 4 1 1 2 3- 6 4 Islanti 3 1 0 2 4- 4 3 Färsaaret 3 0 1 2 3- 6 1

Seuraava ottelu: 2.4. Liettua-Skotlanti.

Lohko 6:
Jerevan: Armenia-P-Irlanti 1-0 (0-0)
87. Artur Petrosyan 1-0.
Yleisöä: 9000.

Kiova: Ukraina-Espanja 2-2 (1-0)
11. Andrei Voronin 1-0, 83. Raul 1-1, 86. Joseba Etxeberria 1-2, 90. Aleksandr Gorshkov 2-2.
Yleisöä: 80000.

Espanja 3 2 1 0 7- 2 7 Ukraina 4 1 3 0 6- 4 6 Armenia 3 1 1 1 3- 4 4 Kreikka 3 1 0 2 2- 4 3 P-Irlanti 3 0 1 2 0- 4 1

Seuraavat ottelut: 2.4. Espanja-Armenia, P-Irlanti-Kreikka.

Lohko 7:
Vaduz: Liechtenstein-Englanti 0-2 (0-1)
28. Michael Owen 0-1, 53. David Beckham 0-2.
Yleisöä: 3548.

Skopje: Makedonia-Slovakia 0-2 (0-1)
28. Martin Petras 0-1, 90. Lubos Reiter 0-2.
Yleisöä: 10000.

Turkki 3 3 0 0 10- 1 9 Englanti 3 2 1 0 6- 3 7 Slovakia 3 1 0 2 3- 5 3 Makedonia 4 0 2 2 4- 7 2 Liechtenstein 3 0 1 2 1- 8 1

Seuraavat ottelut: 2.4. Englanti-Turkki, Slovakia-Liechtenstein.

Lohko 8:
Zagreb: Kroatia-Belgia 4-0 (1-0)
9. Darijo Srna 1-0, 53. Dado Prso 2-0, 68. Tomislav Maric 3-0, 76. Jerko Leko 4-0.
Yleisöä: 25000.

Bulgaria 3 3 0 0 6- 1 9 Belgia 4 2 0 2 2- 6 6 Kroatia 3 1 1 1 4- 2 4 Viro 2 0 1 1 0- 1 1 Andorra 2 0 0 2 1- 3 0

Seuraavat ottelut: 2.4. Viro-Bulgaria, Kroatia-Andorra.

Lohko 9:
Cardiff: Wales-Azerbaidzhan 4-0 (3-0)
1. Oma maali (Tarlan Ahmedov) 1-0, 40. Gary Speed 2-0, 44. John Hartson 3-0, 53. Ryan Giggs 4-0.
Yleisöä: 73000.

Palermo: Italia-Suomi 2-0 (2-0)
6. Christian Vieri 1-0, 24. Vieri 2-0.

Wales 4 4 0 0 10- 1 12 Italia 4 2 1 1 6- 3 7 Serbia-Montenegro 3 1 2 0 5- 3 5 Suomi 4 1 0 3 3- 6 3 Azerbaidzhan 5 0 1 4 2- 13 1

Seuraavat ottelut: 7.6. Suomi-Serbia-Montenegro, 11.6. Suomi-Italia, Azerbaidzhan-Serbia-Montenegro, 20.8.
Serbia-Montenegro-Wales.

Lohko 10:
Tbilisi: Georgia-Irlanti 1-2 (0-1)
18. Damien Duff 0-1, 60. Levan Kobiashvili 1-1, 85. Gary Doherty 1-2.
Yleisöä: 18000.

Shkodra: Albania-Venäjä 3-1 (1-0)
20. Altin Rrakll 1-0, 77. Andrei Karaika 1-1, 80. Altin Lala 2-1, 83. Igli Tare 3-1.
Yleisöä: 16000.

Sveitsi 3 2 1 0 7- 3 7 Venäjä 3 2 0 1 9- 6 6 Albania 3 1 1 1 5- 6 4 Irlanti 3 1 0 2 5- 7 3 Georgia 2 0 0 2 2- 5 0

Seuraavat ottelut: 2.4. Albania-Irlanti, Georgia-Sveitsi.