Italiassa keskiviikkona löydetyille miljoonille Astra Zenecan rokotteille on mitä ilmeisimmin tiedossa vastaanottaja. Mutta, miten ja milloin – se on vielä kysymysmerkki.
EU-maiden johtajat sekä Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kohtaavat tänään toisensa etäyhteyksin EU-huippukokouksen tiimoilta.
Asialista on pitkä: Pöydällä ovat muun muassa Euroopan ja Yhdysvaltain väliset suhteet sekä Eurooppaa kurittanut koronapandemia.
Rokotukset ja niiden kuljetukset ovat herättäneet valtavasti keskustelua.
Kierroksia keskusteluun lisäsi eilinen uutinen siitä, että italialaisviranomaiset ovat löytäneet liki 30 miljoonaa Astra Zeneca -rokotetta paikalliselta tehtaalta – eikä kenelläkään tunnu olevan tietoa siitä, mihin nämä rokotteet olivat matkalla.
Kirjeenvaihtajamme Heikki Piuholan mukaan Italia on pitänyt hiljaiseloa mystisen rokotelastin suhteen.
– Nuo 29 miljoonaa rokoteannosta ovat yhä edelleen Italiassa, Piuhola kertaa tuoreimpia tietoja.
Piuholan mukaan Astra Zeneca tiedotti medialle eilen illalla, että rokotteet ovat matkalla kahteen eri kohteeseen.
– Nämä rokotteet ovat puoliksi menossa Covax-rokotusohjelman maihin, eli maailman köyhimmille maille, ja ainakin puolet olisi menossa EU:lle, Piuhola kertoi. Piuholan mukaan on edelleen epäselvää, milloin tai miten rokotteet liikahtavat Italiasta eteenpäin.
– Tiedetään, että nämä rokotteet alun perin tulevat Astra Zenecan Hollannin-tehtaalta, jonka pitäisi tänään saada Euroopan lääkevirastolta ja lääkeviranomaisilta lupa ylipäätään tuottaa rokotteita Euroopan markkinoille.
Lue myös: Rokotetoimituksiin vihdoin vauhtia koko Euroopassa? Uudet rokotteet voidaan hyväksyä aiempaa helpommin
EU kaukana Britannian rokotustahdista
Eilen EU-komissio kertoi väliaikaisista tiukennuksista koronarokotteiden vientiin unionin ulkopuolelle.
Piuholan mukaan asiasta tullaan käymään EU-huippukokouksessa ”tiukkasanaista ja värikästä keskustelusta”.
– Moni Euroopan unionin jäsenmaa ei halua ainakaan tiukkaa vientikieltoa – myös Suomi vastustaa tiukkaa vientikieltoa, Piuhola sanoo.
Piuholan mukaan vientikiellon sijaan luvassa saattaa olla ehtoja – esimerkkimaana Iso-Britannia.
– Britannian suhteen myös Britanniasta olisi tuotava rokotteita tai aineosia Euroopan markkinoille – tähän saakka näin ei ole tapahtunut.
Piuholan mukaan yksi mahdollinen ehto on myös se, että eri maiden koronarokotustilanne otetaan huomioon.
– Tässä asiassa esimerkiksi Euroopan unioni on pitkällä takamatkalla verrattuna Britanniaan, jossa ensimmäinen rokoteannos on annettu 29 miljoonalle britille. Rokotusaste on jo yli 50 prosenttia, Piuhola kertaa.