Katalonian sunnuntaiset aluevaalit ovat samalla epävirallinen kansanäänestys itsehallintoalueen itsenäisyydestä. Jos Katalonia itsenäistyisi, se joutuisi luopumaan monesta yhteisöstä.
EU on jo viestittänyt, ettei itsenäisen Katalonian lippua nostettaisi salkoon Brysselissä tai Strasbourgissa.
Vaikka Katalonia on hyvin EU-myönteinen, EU:n pääsy olisi äärimmäisen vaikeaa.
Itsenäistyttyään sen täytyisi hakea jäsenyyttä. Espanja tuskin hyväksyisi sen hakemusta, eivätkä komissio tai jäsenmaat katso hyvällä jäsenmaiden pirstoutumisia, etenkään poliittisesti ja taloudellisesti vaikeana aikana. Katalonia jäisi mitä todennäköisimmin myös euroalueen ulkopuolelle.
Kylmää kättä Katalonia saisi todennäköisesti myös sotilasliitto Natolta. Yhdysvallat vastustaa Espanjan hajoamista, ja Nato-maasta irtautuva ja itsenäistynyt alue joutuisi hakemaan jäsenyyttä. Jäsenyys pitäisi lisäksi hyväksyä yksimielisesti.
FC Barcelonalle kova kohtalo
Kova voi olla kohtalo myös yhden maailman tunnetuimman jalkapalloseuran, FC Barcelonan, kohdalla.
Seura on kaikkialla maailmassa tunnettu Katalonian symboli, ja se myös viestii alueen menestystä ja kansainvälisyyttä. FC Barcelonaa kutsutaan myös Katalonian armeijaksi ilman aseistusta. "Enemmän kuin vain seura", kuuluu Barcelonan slogan.
Tätä nykyä Leo Messin, Andrés Iniestan ja Neymarin tähdittämä Barça joutuisi jättäytymään pois Espanjan kansallisista sarjoista, eli pääsarja La Ligasta. Sarjan seurat ovat olleet tämän vuosituhannen menestyneimpiä seuroja Euroopassa.
Espanjan urheilua säätelevien lakien mukaan maan sarjoihin osallistuvan seuran on kuuluttava kansalliseen liittoon. Samaa sanoo Espanjan Korkein urheiluneuvosto CSD. Pykälien mukaan asia on yksiselitteinen.
Urheilupolitiikka on kuitenkin toinen seikka, ja Espanjan liigan kannalta Barcelonan poistumisella olisi huonoja seurauksia. Liigan yleisö- ja taloudellinen vetovoima pienenisi.
Jalkapallo on myös politiikkaa
Jalkapallon yhteiskunnallisesta merkityksestä Iberian niemimaalla kertoo asiasta syntynyt poliittinen kiistely.
Itsenäisyyshanketta johtavan Katalonian aluepresidentti Artur Masin mielestä Barcelona jatkaisi pelaamista Espanjan liigassa. Tämä on saanut vastustajat arvostelemaan Masia rusinat pullasta -ajattelutavasta.
Urheilujuridiikkaan perehtynyt lakimies Alberto Palomar sanoo El País -lehdessä, että lakiin on jo poikkeus: Andorralaiset seurat voivat osallistua espanjalaisiin sarjoihin.
FC Barcelonalla itsellään ei ole virallista kantaa itsenäisyyshankkeeseen. Seuran riveissä on kuitenkin aina ollut kansallismielisiä pelaajia ja valmentajia.
Katalonialla on myös maajoukkue, jota kansainväliset jalkapalloliitot eivät kuitenkaan ole tunnustaneet.
Maajoukkue on silti pelannut lukuisia ystävyysotteluja, muiden muassa Argentiinaa, Brasiliaa, ja toista Espanjan keskusvaltaa vieroksuvaa itsehallintoaluetta, Baskimaata, vastaan. Ottelut ovat herättäneet ärtymystä Espanjan viranomaisissa.
Euroviisuihin omillaan
Barcelonan kaupungin toinen suurseura on myös korkeimmalla sarjatasolla pelaava RCD Espanyol.
Seuran perustivat Barcelonassa opiskelevat espanjalaiset opiskelijat. Lyhenne RCD tarkoittaa Real Club Deportivo, eli Kuninkaallinen urheiluseura. Tittelin se sai espanjan kuninkaalta vuonna 1912, ja seura voi käyttää vaakunassaan kuninkaallista kruunua.
Olisi myös vaikea ajatella, että Katalonian kansalainen olisi Espanjan edustaja kymmeniä miljoonia eurooppalaisia innostavassa laulukilpailussa, euroviisuissa.