Itsenäisyyspäivänä etelään saataneen lunta tai vettä

Talvinen maisema Pitskussa
Etelä-Suomessa vietetään itsenäisyyspäivää todennäköisesti talvisen valkeassa tai syksyisen harmaassa säässä.Lehtikuva
Julkaistu 02.12.2017 15:47

MTV UUTISET – stt

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia saatetaan tänä vuonna viettää Etelä-Suomessa joko talvisen valkeassa tai syksyisen harmaassa säässä. Ilmatieteen laitoksen mukaan juhlapäivän sää on pitkälti kiinni Suomea lähestyvän matalapaineen kulkureitistä.

Matalapaineen reittivalinnasta riippuen sade tulee etelärannikolla itsenäisyyspäivänä joko lumena tai vetenä.

– Jos matalapaine menee Suomenlahtea pitkin, kuten aika moni malli näyttää, sade olisi käytännössä lunta etelärannikolla. Jos se taas menee satakunta kilometriä pohjoisempaa, niin rannikolla tulisi ihan vesisadetta, kertoi päivystävä meteorologi Tuomo Bergman lauantaina.

Sunnuntaina sää joka tapauksessa lauhtuu, ja etelässä voidaan olla jopa viisi astetta plussan puolella. Alkuviikosta seuraa taas kylmempi jakso ennen keskiviikkona vietettävää itsenäisyyspäivää.

Pohjois-Suomessa sää pysyy kuitenkin varsin talvisena näillä näkymin koko ensi viikon.

Keskimäärin pikkupakkasta

Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan itsenäisyysjulistus hyväksyttiin 6. joulukuuta 1917 harmaan sateisessa ja tuulisessa säässä.

Edeltävänä viikkona koko maassa oli mitattu hyisiä pakkaslukemia. Vielä aamulla lämpötila oli pakkasen puolella ja lunta sateli monin paikoin. Matalapaineen liikkuessa itään sää kuitenkin lauhtui ja muuttui päivän mittaan suojakeliksi. Samalla lumisateet muuttuivat rännäksi ja vedeksi.

Lauhin itsenäisyyspäivä koettiin vuonna 2006, jolloin Salossa elohopea nousi 10,8 astetta plussan puolelle. Erityisen kylmiä taas olivat vuodet 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin 37,6 pakkasastetta.

Keskimäärin itsenäisyyspäivää vietetään suurimmassa osassa maata pikkupakkasessa. Ainoastaan etelä- ja länsirannikolla lämpötila kohoaa tyypillisesti hieman suojan puolelle. Lunta on yleensä koko maassa rannikkoseutuja lukuun ottamatta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa