Itsetuhoisten soittojen määrä kolminkertaistunut, kertoo MIELI ry – "Yöllä on monesti se hetki, kun tuntuu, että en kestä yksin tämän pahan oloni kanssa"

Poikkeuksellinen kevät ja itsetuhoisuus herättää huolta asiantuntijoissa. Itsetuhoisten soittojen määrä Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimeen on kolminkertaistunut viidessä vuodessa. Asiantuntija muistuttaa, että puhuminen auttaa toivottomuudenkin keskellä. 

– Kriisipuhelimessa käydään noin 15 itsetuhoisuuteen liittyvää puhelua vuorokaudessa. Samoin Sekasin-chatissa 10 prosenttia kaikista yhteydenotoista liittyy itsetuhoisiiin ajatuksiin tai ihan konkreettisiin itsemurhayrityksiin, kertoo Satu Sutelainen, joka työskentelee verkkokriisityön päällikkönä, MIELI ry:ssä. 

– Monesti siihen liittyy hyvin toivotonta oloa. Tuntuu, että ei ole mitään ulospääsyä eikä mitään muuta vaihtoehtoa kuin itsemurha. Usein jo se keskustelu itsessään rauhoittaa ja auttaa ja löytyy se nurkka, mistä lähtee aukaisemaan sitä solmua. 

Poikkeuskevät vaikuttaa.

– Ollaan oltu ilman tukea, ollaan oltu ilman normaaleja sosiaalisia kontakteja ja monelle se on ollut sitten liikaa. Toki siellä näkyy myös taloudelliset huolet. 

"Heinäkuu hyvin kiireinen"

Mihin aikaan puheluita tulee eniten?

– Yöllä on hyvinkin kiireistä. Yöllä on monesti se hetki, kun tuntuu, että en kestä yksin tämän pahan oloni kanssa. Yö on myös se aika, jolloin harva palvelu on auki. Siksi on tosi tärkeää, että pystymme palvelemaan vuorokauden ympäri. 

Heinäkuu on myös kiireistä aikaa.

– Heinäkuu on perinteisesti hyvin kiireinen. Sekä kriisipuhelimessa että verkon palveluissa on yleensä paljon asiakkaita. 

Mikä heinäkuussa lisää pahoinvointia?

– Kesähän on perinteisesti aurinkoa, lämpöä ja lomaa ja se saattaakin olla monelle hyvinkin ahdistavaa ja yksinäistä. Oma tukipalvelu, oma terapia, on ehkä pitkälläkin tauolla, jolloin jäädään yksin sen pahanolon kanssa ja oma psyykkinen kestokyky ei enää kannakaan. 

Yhteydenottojen kasvussa näkyy se, että ihmiset uskaltavat hakea apua. 

– Itsetuhoiset ajatukset on syytä ottaa tosissaan. On kuitenkin hyvä, että ihmiset osaavat ja uskaltavat hakea apua näissä tilanteissa, joten nousu niin kriisipuhelimen kuin Sekasin-chatin tilastoissakin kertoo myös hyvää, Sutelainen pohtii. 

Kriisipuhelin: 09 2525 0111, Chat: www.sekasin.fi

Lue myös:

    Uusimmat