Jadesoturi

Julkaistu 08.04.2007 23:08(Päivitetty 08.04.2007 23:42)

Valmistusvuosi: 2006. Ohjaus: Antti-Jussi Annila. Tuotanto: Sandrew Metronome. Kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 2.35:1. Ääni: Dolby Digital & DTS 5.1, Dolby Surround 2.0.

Copyright Sandrew Metronome

Jadesoturi on Kalevalan inspiroima, suomalaista ja kiinalaista mytologiaa sekoittava kung fu-fantasia, joka kuvattiin Suomessa, Virossa ja Kiinassa, jossa se oli ensimmäinen teatterilevitykseen päässyt suomalainen elokuva. Muinaiseen Kiinaan ja nykyajan Suomeen sijoittuvassa tarinassa antiikkikauppias Bergin löytämä maaginen rautalipas Sampo palauttaa seppänä toimivan Kain mieleen tämän edellisen elämän Sintaina 7000 vuoden takaisessa Kiinassa, missä hänen tehtävään on taistella Sammon varastanutta nimetöntä demonia vastaan.

Jadesoturi on komean näköinen elokuva. Kiinan, Suomen ja Viron maisemat ovat näyttäviä, kuten myös tietokoneiden avustuksella tehdyt lokaatiot. Tietokone-efektejä käytetään muutenkin näppärästi. Tappelukohtaukset lienevät parhaita, joita kotimaisissa tuotannoissa on nähty, mutta mitään kahdenkeskistä kahakkaa suurempaa taistoa ei filmissä nähdä. Elokuva myös ottaa itsensä aivan liian vakavasti, ja dialogi on turhan usein kökköä. Mies vailla menneisyyttä -elokuvan pääroolissa nähty Markku Peltola laitetaan puhumaan Bergin roolissaan kirjakieltä niin kuin hän olisi yhä Kaurismäen elokuvassa, mikä kuulostaa tässä todella teennäiseltä. Myös Krista Kosonen Kain ex-tyttöystävänä ja Bergin vaimoa esittävä virolainen Elle Kull, jonka äänen Pirkko Hämäläinen dubbaa, saavat oman osansa uskottavuusongelmista kärsivistä repliikeistä, joita ei ole muokattu näyttelijöiden suuhun sopiviksi ja kuulostavat täten välillä paperilta luetuilta. Ohjaaja Antti-Jussi Annila myöntää dvd:n dokumentissa, ettei ole henkilöohjaaja, ja se valitettavasti näkyy.

Copyright Sandrew Metronome

Tuntuu myös, kuin tekijät olisivat sanoneet:"Tätä ei sitten lyödä vitsiksi", jonka seurauksena suomalaisnäyttelijöiden pitämät puheet esim. sielunkierrosta kuulostavat kankeilta. Halusin jonkun sanovan edes kerran:"Tiedän, että tämä kuulostaa hassulta, mutta...", mikä olisi auttanut myymään fantasian katsojalle. Homma toimii sentään paremmin elokuvan ollessa Kiinassa, missä uskottavuus nousee heti rutkasti. Jingchu Zhang on mainio valinta Sintain mielitetyn, Pin Yu'n rooliin. Myös Tommi Eronen on uskottava erakoituneena Kaina ja miekkasankari Sintaina, ja hänen repliikkinsä kuulostavat jo oikean ihmisen puheelta. Kiinaosion demoni on puolestaan tarinan mielenkiintoisimpia hahmoja, joten on harmillista, että tämä saa niin vähän aikaa elokuvassa. Sampo, onnea tuottava kone on kuin suomalainen versio Hellraiser-kauhuelokuvien lament configuration boxista, ja sen toiminta on toteutettu hyvällä leikkaus -ja efektityöllä varsin mainiosti. Kotimaiseksi elokuvaksi Jadesoturi on teknisesti hieno saavutus, jonka käsikirjoitus olisi kaivannut vielä työstämistä.

Copyright Sandrew Metronome

Ekstrapuolessa ei kahden levyn julkaisussa ole valittamista. Ensimmäisen levyn lisukkeista löytyy neljä making of -videota, joista kolme ovat vajaan parin minuutin mittaisia ja neljäs, Jadesoturi - digitaalisten kulissien takana on mielenkiintoinen 10 minuutin katsaus elokuvan tietokone-efektien luomiseen. Elokuvan informatiivisella kommenttiraidalla puhuvat ohjaaja Annila ja kuvaaja Henri Blomberg. Lopuksi mukana on musiikkivideo. Lisää ekstroja löytyy toiselta levyltä. Kun Antti-Jussi elokuvan teki on erittäin hyvä 51 minuutin dokumentti elokuvan tekemisestä. Dokumentissa käsitellään esituotantoa ja kuvauksia, mutta ohitetaan vähän harmillisesti kokonaan jälkituotanto. Ensi-iltaa käsitellään lopussa lyhyesti. 14 minuuttia poistettuja tai vaihtoehtoisia kohtauksia voi halutessaan katsoa ohjaajan kommenteilla. Seuraavaksi levyltä löytyy kohtaus Kiina-versiosta, jota varten Tommi Eronen dubbasi yhden alunperin kiinaksi puhutun roolin suomeksi. 7-minuuttinen mokaotosvideo ei ole hirveän hauska, mutta ihan katsottava.Teaser on elokuvan ennakkosuunnitteluvaiheessa Suomenlinnassa kuvattu tyylikäs mainos, jossa ei ole kuvaa itse elokuvasta. Hard Student IV – The Ultimate Battle ja Hard Student V - The Untold Story ovat Annilan ohjaamia, kieli poskessa tehtyjä kung fu-lyhytelokuvia vuodelta 1999, jotka katsoo mieluusti - pikakelauksella.

Elokuva: **½

Ekstrat: *****

Teksti: Atso Suopanki

Tuoreimmat aiheesta

Elokuvat